Hovedinnhold

Her er de viktigste severdighetene

Napoli-bukta - Italia på sitt vakreste

POSITANO: Kanskje Amalfi-kystens mest visuelt slående by. Bokstavelig talt en klippe med hus på. Foto: Sven Arne Buggeland
POSITANO: Kanskje Amalfi-kystens mest visuelt slående by. Bokstavelig talt en klippe med hus på. Foto: Sven Arne Buggeland
NAPOLI (VG) Mange sier at hensikten med en tur til Napoli er å se attraksjonene rundt byen.

Denne saken handler om:

Hit bør du ikke reise om sommeren og særlig ikke i juli og august. Da er stedene overfylt av turister fra alle verdens kanter. Det er nå du skal reise for å se og oppleve Italia på sitt vakreste.

«Se Napoli og dø,» het det blant briter på dannelsestur i Europa på 1700- og 1800-tallet. Men byen hadde også rykte på seg for å være Europas største bordell, og bynavnet var nærmest synonymt med kjønnssykdommen syfilis - som man den gang ikke hadde penicillin mot.

Nå kan det kanskje passe med en tur til Capri i håp om «å se henne komme», eventuelt bare slentre i romerske rikingers utgravde ferieby, besøke Pompeii og kanskje den vakre Amalfi-kysten, bare avbrutt, på ett eller annet tidspunkt, av en klatretur for å kikke over Vesuvs kraterkant? Det er opplevelser av de sjeldne. Og de får du bare langs Napoli-bukta.

Den beste måten å bevege seg rundt på er ved hjelp av offentlig kommunikasjon. Enten du vil hit eller dit i bukta er taxi, tog, buss og båt langt å foretrekke.

Her finner du nemlig ett av de stedene i verden der fergene er bygget ut til metro-system, Metro Mare.

AMALFI: Kysten låner sitt navn fra denne vakre byen som klamrer seg til fjellsiden. På 1100-tallet var den en av Italias rikeste byer og selvstendig marinrepublikk Foto: Sven Arne Buggland
AMALFI: Kysten låner sitt navn fra denne vakre byen som klamrer seg til fjellsiden. På 1100-tallet var den en av Italias rikeste byer og selvstendig marinrepublikk Foto: Sven Arne Buggland


PROCIDA
Den minste og minst turistifiserte øya, men det betyr ikke at turistene ikke kommer hit. Hydrofoilen bruker bare 30 minutter fra Napoli og øyas befolkning dobles i sesongen. Den sjarmerende fiskerøya har dannet bakgrunn for mange filmer, ikke minst Oscar-vinneren «Postmannen» og «Francesca e Nunziata» med filmstjernen Sophia Loren fra 2000 (bildet). Du går rundt øya på en dag. God tur!

ISCHIA
Capris «lillesøster», men her er ikke fullt så mye designerstash som på Capri. Øya er den største på Campania-kysten. Her er strendene større - og mulighetene for naturlig spa flere.

CAPRI
Selveste ferieøya. Like populær i dag som den var i romertiden. Keiser Tiberius likte å holde orgiene sine her og siden har både kjente og ukjente latt seg fascinere, ikke minst av øyas blå grotte. I sesongen er øya fylt til trengsel. Skal du bo ute på selve øya må du bestille i god tid. Unngå august, da er det helt fullt.

AMALFI
Kysten låner sitt navn fra denne vakre byen som klamrer seg til fjellsiden. På 1100-tallet var den en av Italias rikeste byer og selvstendig marinrepublikk.

SORRENTO
En britisk favoritt på The Grand Tour, hit dro velstående mennesker på dannelsesreise på 1700- og 1800-tallet. Byen er porten til Sorrentino-halvøya. Unngå de engelske pubene, nyt heller de flotte omgivelsene som gjorde at pubene kom hit i første omgang.

AMALFI-KYSTEN
Ligger på «baksiden» av Sorrentino-halvøya som avslutter Napoli-bukta i sør og danner Salerno-bukta på sørsiden. Sorrento ligger bare 55 km fra Napoli og du når byen lettest med Circumvesuviana-linjen.

Alternativt kan du reise med ferge fra Beverello-havna eller ta en av de blå SITA-bussene som betjener de fleste stedene i området. Halvøya er verdensberømt for sin skjønne natur og enorme trafikk. Og akkurat her kan en leiebil komme til nytte, bare sørg for at den er så liten som mulig.

HERCULANEUM
Romerske rikingers ferieby. Kanskje mer spennende enn Pompeii. Du kommer lettest dit med Circumvesuviana-toget fra Napoli.
Da vinden plutselig snudde under Vesuvs utbrudd i år 79 e. Kr.
ble feriebyen dekket av et 20 meter tykt lag av gjørme, lava og aske. Bare deler er gravd ut, men i meget god stand. Resten er dekket av det moderne fattigkvarteret Ercolano, som du bare kan glemme.

Mangel på bevilgninger gjør dessverre at mye holdes avstengt. Oppfører du deg pent, smiler og har et vinnende vesen, samt legger noen euro diskret i hånda til vakta, åpner som regel flere av de stengte rommene seg.

POMPEII
Den 24. august i år 79 e.Kr. trodde befolkningen at utbruddet aldri ville nå dem. Det er forklaringen på at du kan se avstøpninger av borgerne i Pompeii i dødsøyeblikket. Først kom gassen og drepte, så ble de døde svøpt og brent av glødende lavaaske som etterlot åpne hulrom etter legemene når asken stivnet. Arkeologene kunne bare fylle hulrommene for å få avstøpninger av mennesker og dyr i deres siste stund på jorden.

VESUV
Over 200 000 turister kikker ned i krateret hvert år. Turen opp fra parkeringsplassen tar 30 minutter. Forskerne har overvåket vulkanen siden 1841. Et nytt utbrudd ventes. Kommer det, vil lavaen strømme ut over ett av Europas aller tettest befolkede områder. Millioner av mennesker må evakueres raskt. Selv om planene ligger klare, er det få som tror evakueringen vil foregå udramatisk.

Årsaken til at folk fortsetter å bo i området er først og fremst det frodige jordbruket i Campania, sammen med et vidunderlig klima, utrolig vakkert landskap, vakre øyer og et hav fullt av fisk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise