Hovedinnhold

Mer enn seiler-mekka i Stockholms skjærgård

SANDHAMN (VG) Båtreisen er et eventyr. Destinasjonen en drøm. Abstinensen melder seg allerede i det man forlater brygga og går på båten bort fra Sandhamn.

Denne saken handler om:

Reisefakta

 • Slik reiser du hit:
  Det tar drøyt to timer med de hurtiggående Cinderellabåtene fra sentrum av Stockholm.
  Sjekk tider på www.waxholmsbolaget.se

  Et alternativ til den lange båtturen, og med langt mer fleksible tider, er å ta bil eller buss så langt det går på fastlandet, til Stavsnäs - og så båt den siste snaue timen derfra, også det en hyggelig tur.
 • Slik bor du:
  Alternativene er ikke mange, Sandhamn og øya Sandö der det lille tettstedet ligger, er ikke så store.
  Seglarhotellet - www.sandhamn.com
  Sands Hotell - www.sandshotell.se
  Sandhamns värdshus tilbyr B&B: www.sandhamns-vardshus.se
 • Dette gjør du:
  Bader, spiser, nyter, kikker, handler, spaserer, spiller minigolf, seiler m.m.

Denne østre utposten i Stockholms skjærgård har i århundrer lokket turister, sommergjester og mennesker på jakt etter distanse til sivilisasjonens høyere tempo, en blendende natur og et pittoresk lite sentrum der tiden ikke virker å spille noen rolle.

HAR DU ET REISETIPS?Legg det inn her!

«Åpent hver eneste dag siden 1672» står det i på et litt slitent maleri som er plassert i vinduet på byens gulmalte og vakre vertshus nede ved kaia. Etter en utsøkt fiskesuppe, en fersk og utmerket stekt røye, samt et par glass utmerket Chablis har kontakten med serveringspersonalet blitt så god at vi føler tiden er inne for en konfrontasjon.

- Dette kan da umulig stemme, hver eneste dag, i over 300 år?

- Jo da, så vidt man vet har det faktisk vært åpent her hver dag, året rundt, i så mange år. Det vil si, inntil for fem år siden da eierne begynte å stenge til over jul og nyttår. Et par år senere ble den stengte perioden utvidet til perioden desember-februar, man da ble det ramaskrik på øya og nå er man gått tilbake til to uker stengt over jul og nyttår, forteller Moa Post på Sandhamns Värdshus.

Men ellers er det full rulle, naturligvis er trøkket hardest i sommermånedene, som på alle steder i Stockholms enorme skjærgård.

LES LESERNES REISEBREV FRA SVERIGE:
Åhus er paradiset! || Sykkeltur i osterled || Kano på Stora Le || Gotland - ferieøy i Østersjøen

Arveoppgjør og miljø

Sandhamns dominerende overnattingssted er Seglarhotellet. Dette er svensk regattaseilings egen høyborg og på sommeren er det tett i tett så langt øyet kan se av Henry Lloyd-jakker, fargesprakende piquetrøyer, sporty shorts og dertil obligatoriske seilersko. Personene inne i klærne er gjerne ekstremt solbrune - og de bærer ikke sjelden på meget kjøpesterke lommebøker.

De som ikke bor i båten har gjerne arvet eller lagt et betydelig antall millioner kroner på bordet for et av de mange vakre trehusene på øya. Mange bor på øyas to hoteller.
Da er Sandhamn på sitt dyreste, hippeste, festligste.

- Vi trives best rett før den verste sesongen drar i gang, sier en gjeng leger fra Stockholm, mens de nyter en kald pils og uendelig havutsikt fra en badestamp på bryggekanten til Seglarhotellet.

- Det er fint her, men det er ingen sosseøy, sier Moa Post.

- Du kan like gjerne treffe på en gjeng fra et byggefirma i Norrland som en ungdomsgjeng i 20-årsalderen fra de finere delene av Stockholm. Ja, det er mange seilere her. Men også barnefamilier og kjærestepar. Mange reiser hit bare over dagen også, forteller hun.

BILDESPESIAL:Se flere bilder fra Sandhamn her!

Mest mulig skjærgård

Når du spør en stockholmer hvilket sted han anbefaler dersom du skal oppleve mest mulig skjærgård i løpet av kortest mulig tid, så svarer de aller fleste Sandhamn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VAKKERT: Det blir ikke så mye mer svensk enn dette. Bildet fra Sandhamn. Foto: JAN JOHANNESSEN / VG
VAKKERT: Det blir ikke så mye mer svensk enn dette. Bildet fra Sandhamn. Foto: JAN JOHANNESSEN / VG

Her er dominerer svabergene i større grad enn andre deler av den trerike skjærgården på den svenske østkysten, og man befinner seg lengst ut i havgapet mot Finland. En av fordelene ved å reise til Sandhamn er dermed at ved å ta båten fra sentrum av Stockholm får en magisk reise på kjøpet.

FLERE REISEREPORTASJER FRA SVENSKE KYSTPARADIS:
Fårö - svenskenes eventyrøy || 35 kystperler mellom Østfold og Göteborg || Visby - smilets sommerøy || Kriminelt vakkert på Gotland og Öland ||

Mengder av øyer

På veien ut kommer du tett på noen av de mer enn 30 000 øyene, holmene og skjærene utenfor den svenske hovedstaden.

Og det er ikke få herlige eiendommer å drømme seg bort i på ferden.

Det ligger rundt 50 000 fritidshus i skjærgården og over 10 000 personer bor her året rundt. Men dersom du er i Stockholm på helgetur, syns Sandhamn blir for langt, men gjerne vil oppleve litt ekte skjærgårdsstemning likevel, så fins det nok av alternativer.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

FULLE TØNNER: Badetønnene til Seglarhotellet er populære. Her slapper en gruppe leger fra Stockholm av på sin konferansetur. Foto: JAN JOHANNESSEN / VG
FULLE TØNNER: Badetønnene til Seglarhotellet er populære. Her slapper en gruppe leger fra Stockholm av på sin konferansetur. Foto: JAN JOHANNESSEN / VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise