Hovedinnhold

Med eksperthjelp i Milanos motesentrum

Designerbutikker - outlets - billigbutikker - og snart er det sommersalg

MILANO (VG) Det fins ikke tvil hos Melanie Payge (45): Verdens beste shoppingby heter Milano.

Denne saken handler om:

Reisefakta Milano

 • TOPP TRE SEVERDIGHETER: Katedralen Duomo er en av verdens største gotiske bygninger, med en fasade prydet av flere tusen statuer.
  Operaen La Scala er verdensberømt og selges ut måneder i forveien. Book billetter i god tid på www.teatroallascala.org/en.
  Leonardo da Vinci's «Nattverden» i Santa Maria delle Grazie. Du bør bestille visningstid minst én måned før på www.vivaticket.it.
 • GÅ IKKE GLIPP AV: Chocolat i Via Boccaccio serverer både perfekt italiensk is og varm sjokolade om vinteren.
 • DET HELT SPESIELLE: Vi betalte 500 euro for en dag med personlig shopper som guide og rådgiver.
 • TING Å SPISE: Lad opp til middag med aperitivo, småretter som serveres sammen med drinkene, for eksempel på Armani's Nobu.
 • STED Å SPISE: Kaffepause i shoppingen: Klassisk stilfulle Cova i Via Monte Napoleone er stedet.
  Ta lunsj i kafeen i Dolce&Gabbana-butikken, i elegante lokaler midt i butikken.
  Middagen kan legge langs en av kanalene syd for sentrum. Prøv Al Pont de Ferr i Ripa di Porta Ticinese.
 • UNNGÅ: Spisestedene langs Piazza del Duomo er både dyre og dårlige.
 • BO MED STIL: Firmaet Townhouse driver fem boutiquehoteller og to luksushoteller i Milano. www.townhouse.it

- Kolleksjonene er ikke de samme i alle land. Det du fant i Paris men ikke kjøpte, er det ikke sikkert de har her, sier Melanie Payge og fortsetter:

- Men hvis du spør folk om hvilken stil de liker best, vil de ikke svare kinesisk, japansk eller engelsk. Trolig heller ikke amerikansk eller fransk. De vil svare italiensk. Og da bør du dra til Milano.

HAR DU ET REISETIPS FRA MILANO? Legg det inn her!

Et bredt newyorkersmil brer seg ovenfor Stella McCartney-kjolen. Ikke fordi lunsjen er så sabla god - og det er den - men fordi hun endelig har klart å sette punktum for sin fire timers misjonstur for Milano.

Hele formiddagen har vi halset bak Melanie gjennom byens Mote-Mekka, Quadrilatero d'Oro.

I denne gylne firkanten har nær sagt alle som kan tegne og sy en tråd, sin egen designerbutikk.

Og ingen kjenner dem bedre enn amerikaneren. Hun har vært personlig shopper og imagekonsulent her i 20 år. Dermed må hun ha full kontroll på hva hver eneste butikk har på hengerne.

BILDESPESIAL: Se flere bilder fra Shopping-Milano

Innredning som kunst

Det er en vidunderlig dyr verden. Vi går i rene shoppingslott der arkitekturen kan slå deg i bakken, og små butikker der du må ringe på for å slippe inn.

- Hvis ikke butikken er vakker, kommer ikke kundene. Så hard er konkurransen her, forteller Antonio Porcù i skobutikken René Caovilla.

Den er inspirert av en venetiansk salong fra 18. århundre, og gobeliner, lysekroner og draperte gardiner er like fremtredende som fottøyet.

- Kom her, sier Antonio og viser vei inn i et lite rom, like elegant som salongen.

Her kan VIP-kunder prøve sko i fred, og snike seg unna paparazziene gjennom bakdøra etterpå.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FLOTT INTERIØR: Du kan prøve sko i skobutikken René Caovilla, eller rett og slett nøye deg med å studere innredningen. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG
FLOTT INTERIØR: Du kan prøve sko i skobutikken René Caovilla, eller rett og slett nøye deg med å studere innredningen. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG

Vindusshopping

Prisene står i vinduet. Det er påbudt ved lov i Italia. Noen få gram høyhælt luksus koster fra 700 euro - omtrent det samme som flatskjermen på soverommet, og trolig like nødvendig.

Du trenger ikke handle noe. Det er lov å bare kikke, og det kan nesten være like moro som å kjenne røyklukt fra Visa-kortet.

Men én ting kan du bare glemme: Å ta bilder av kundene.

Derfor har Melanie stilt med to venninner som modeller, newyorkeren Renée Greenstein og Irene Gambino, som takket være herr Gambino kan kalle seg «italiener gjennom injeksjon».

De elsker oppgaven, spesielt Irene da hun blir ikledd en glinsende, sort jakke fra Stella McCartney.

- Den er meg! Den er allerede min, sier hun og lyser opp så faceliften nesten sprekker.

Senere røper Melanie at blondinen er over 60. Det er ingen hindring, mener shoppinghjelpen.

- Alle kan se vakre ut. Du må bare finne stilen som passer deg.

NYTTIG: Last ned gratis reiseguide for Milano

DOMMEN: Alle klær må prøves, sier Melanie Payge. her hjelper hun Irene Gambino på med en Stella McCartney-jakke. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG
DOMMEN: Alle klær må prøves, sier Melanie Payge. her hjelper hun Irene Gambino på med en Stella McCartney-jakke. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG

Milano for hvermansen

Via Vittorio Emanuele og Corso Buenos Aires er gatene for deg som vil shoppe uten å gi kontoen varige mén. Her finner du bl.a. Luisa Spagnoli, Max Mara, Max & Co., Bennetton, Nadine og varehuset La Renascente.

I den gylne firkanten kan du våge deg innom designernes «billigbutikker» Cheap & Chic Moschino, Sport Max, MMissoni by Angela Missoni og Emporio Armani.

Outlets i Milano

Milano har flere «outlets» - utsalg - der du kan du kjøpe designerklær til en tredjedel av prisen. Et par anbefalte utsalg er D'Magazine og Touch & Go.

Men alle utsalgene er overfylte, og du bør saumfare plaggene nøye før du kjøper. Her havner nemlig alt fra modeller det er produsert for mye av, til mer eller mindre synlige produksjonsfeil. Merkelappene kan også vise feil størrelse.

MER OM OMRÅDET: Lesernes Bergamo-tips || Grunner til å bli i Bergamo || Opplevelsesguide til Milano || Lesernes shoppingtips for Milano

Milano på salg

Sommersalget begynner første uke i juli og varer ut august. Tirsdag, onsdag og torsdag er de beste dagene, med færrest folk i butikkene. Avslagene blir større utover i salgsperioden, men utvalget blir også mindre.

Januarsalget begynner 7. januar og varer to-tre måneder.

MOTE-MEKKA: «Alt» av dyre motebutikker fins i Milanos gylne firkant. Her er Chanel. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG
MOTE-MEKKA: «Alt» av dyre motebutikker fins i Milanos gylne firkant. Her er Chanel. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook! 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise