Hovedinnhold

Nå kan ungene prøve seg som bønder på ferie

<p>FARMEN-LIV: Barn og unge skal få prøve seg i ulike praktiske gårdsdaktiviteter på Hallingdal Feriepark i Ål.  De skal spikre, bygge, stelle dyr og klatre - på ekte «Farmen»-vis<br/></p>

FARMEN-LIV: Barn og unge skal få prøve seg i ulike praktiske gårdsdaktiviteter på Hallingdal Feriepark i Ål.  De skal spikre, bygge, stelle dyr og klatre - på ekte «Farmen»-vis

Foto: Hallingdal Feriepark
Nå skal de minste få lære bondestell på «Farmen»-vis. Men ingen skal oppleve å bli sendt hjem.

Det er Hallingdal Feriepark på Ål som i sommer lanserer Farmen Junior, et aktivitetstiltak for å gi de minste av oss gårdsutfordinger de skal overvinne, uten moderne hjelpemidler - akkurat som i TV-serien.

Som i Voksen-Farmen er det å samarbeide også viktig i Farmen Junior:

- Vi ønsker å gi barn og unge gode og nyttige opplevelser som de kan lære noe av, samtidig som de skal få nærkontakt med dyrene og gårdslivet, sier Thorstein Berg i Hallingdal Feriepark til VG.

- Mange av de unge som vokser opp idag har verken sett levende husdyr eller besøkt en bondegård. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Berg.

Dyrestell

På Ål skal ungene få delta i morgen- og kveldstellet for dyrene. De skal lære å fore og melke kyrne, og de skal få  koke «mjølkeprim».

I Farmen Junior skal ungene få se kyllinger krype ut av eggeskallet, de skal få bli med når kanin-mor føder kaninunger - et opplegg som ferieparken i Hallingdal har utviklet med 4H, som driver gården sammen med dem, forteller Thorstein Berg.

Praktiske øvelser

Småtassene skal også få prøve seg i praktiske og fysiske øvelser som melkespann- og hesteskokasting. Det blir rideturer i parken og kjøreturer med Gråtass.

- Ål er jo en kraftkommune, så til Farmen Junior-konseptet har vi hentet inspirasjon fra miljø- og energifronten. Mange av oppgavene er basert nettopp på dette, sier Berg.

<p>TETT PÅ DYRA: Farmen-aktiviterene på Ål innebærer nærkontakt med dyr - som disse alpakkaene.</p>

TETT PÅ DYRA: Farmen-aktiviterene på Ål innebærer nærkontakt med dyr - som disse alpakkaene.

Foto: Hallingdal Feriepark


Kjempe-sprettert

Ferieparken i Ål har også laget en labyrint, der det er om og gjøre å balansere en kule. Her er en kjempesprettert der baller skal skytes i en kasse 12 meter unna.

- Vi legger opp til at barna skal få sage, spikre og bygge sine egne saker - akkurat som på voksen-Farmen på TV, sier Berg.  Ungene skal gå natursti og løse oppgaver underveis, de skal lære å binde fluer, rense fisken de får og og steke den sammen med sitt eget pinnebrød, forteller primus motor for den ferske feriepark-suksessen tett på Hallingdalselva:

Parken og campingen hadde mer enn 15.000 overnattingsgjester og 17.000 dagbesøkende i fjor - i sitt første driftsår. Prognosene for i år er det dobbelte.

Mange planer

Nye lokale investorer er hentet inn, og ferieparken jobber med mange nye, familievennlige planer: Sykkel-camp, fotokurs, kurs i fiske- og lærdueskyting, barnedisko er noen av planene for i sommer.

En slik tro på konseptetet har de at feriepark-modellen i Ål skal rulles ut flere steder i Skandinavia - under arbeidsnavnet «Best Days». Mellom 200 og 300 millioner kroner skal investeres i lignende feriepark-utbygginger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise