Hovedinnhold

SAS-kaptein aviset vingene med whisky

HELLER BRENNEVIN: Her heller flykapteinen seks liter whisky over vingeområdet på flyet. Foto: LINDA APELAND
HELLER BRENNEVIN: Her heller flykapteinen seks liter whisky over vingeområdet på flyet. Foto: LINDA APELAND
(VG Nett) Flykapteinen spanderte seks liter edle dråper for å få flyet i luften.

Denne saken handler om:

Bakkemannskapene var rådville da SAS-flyet som sette kursen mot Stavanger lørdag kveld ble stående på flyplassen i Alicante på grunn av is på vingene.

Mens passasjerene ventet inne i flyet samlet store bakkemannskaper seg rundt flyet for å forsøke å finne en løsning på problemet.

- Flykapteinen sprang ut og inn. Vi hørte at de snakket om at de måtte hive brennevin på vingene, sier én av passasjerene, Linda Apeland, til VG Nett.

Helte whisky

Flyplassen manglet avisingsutstyr og tiden gikk uten at flyet kom seg av sted. Til slutt bestemte den utålmodige kapteinen seg for å ta saken i egne hender - og det på en høyst utradisjonell måte.

Fra vinduet kunne passasjerene se hvordan han ved hjelp av bakkemannskapene helte flere flasker med brennevin over vingeområdet.

- Da han kom inn i flyet sa han at «nå har jeg helt seks liter med whisky på vingen - nå er det kun vin igjen å få kjøpe», sier Apeland.

En og en halv time forsinket kunne flyet dermed starte på en problemfri reise mot Stavanger. Til tross for den utradisjonelle løsningen forteller Apeland om en avslappet stemning på flyet.

- Folk lo og var i godt humør, det var god stemning på flyet hele tiden.

- Kreativt

SAS bekrefter at en av deres kapteiner brukte brennevin til å avise vingene. Informasjonssjef Knut Morten Johansen synes iniativet var prisverdig.

- Alkohol har den virkningen. Han ønsket nok å gå i rute. Det er kreativt, men ingen ukjent måte å ta bort is på, Johansen til VG Nett.

Flyets drivstofftanker var helt fulle fordi SAS har gitt beskjed om at de må kunne fly i retur i tilfelle selskapet går konkurs.

- Det var drivstoff som holdt en temperatur under frysepunktet. Når det da er varmegrader som i Alicante, så kan du få rim på vingen. Her har de vært kreative med tanke på å fremskynde den smelteprosessen. Det fungerte, det, sier Johansen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise