Hovedinnhold

SAS-fly fra Oslo skled av rullebanen på Kastrup

Passasjerer til VG Nett: - Holdt unormalt høy fart ** - Mistenker at forhjulet var løst

SKLED: Her blir passasjerene evakuert fra SAS-flyet på Kastrup. Foto: 2200-tipser
SKLED: Her blir passasjerene evakuert fra SAS-flyet på Kastrup. Foto: 2200-tipser
(VG Nett) Alle passasjerene ble evakuert da SAS-flyet skled av rullebanen og bråstoppet på gresset på Kastrup i Danmark.

Denne saken handler om:

Tips oss

Flyet hadde akkurat landet da ulykken skjedde. Klokken 07.40 tok det av fra Gardermoen.

- Flyet var på vei inn til gaten da vi skled ut. Etter min mening holdt piloten en større hastighet under taxing enn hva jeg er vant til, sier en passasjer til VG Nett.

På asfalten kan en på bildene tydelig se hvordan Airbus-flyets nesehjul har laget et langt gummispor rett frem og ut på gresset i stedet for å følge svingen på taksebanen.

Ved siden av flyet ligger det som ser ut som et av skiltene som viser vei langs taksebanen, smadret av SAS-flyet på avveie.

Fem år gammelt

Han sier flyet var litt mer enn halvfullt og at alle passasjerene måtte evakueres fra flyet.

- Men situasjonen virket under kontroll da flyet sto stille, sier han.

Bildene VG Netts lesere har tatt av ulykkesflyet, viser at det er Airbus A319-maskinen «Sten Viking». Flyet har plass til 141 passasjerer.

Det fem år gamle flyet fløy sin første tur i august 2007. A319-maskinen eies av leasingselskapet Blue Lion Leasing Company, men har blitt leid av SAS i en årrekke. SAS disponerer totalt fire fly av samme typen. De fire maskinene flyr stort sett på ruter til og fra Kastrup.

Ikke panikk

En annen passasjer sier også at han reagerte på at flyet takset noe fortere enn han er vant til.

- Det gikk et lite gisp gjennom flyet da vi kjørte ut på gressplenen, for det var en ganske brå stopp. Men jeg opplevde det ikke som om noen fikk panikk, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

PÅ GRESSET: SAS-flyet står nå på et gressområde, utenfor rullebanen. Foto: 2200-tipser
PÅ GRESSET: SAS-flyet står nå på et gressområde, utenfor rullebanen. Foto: 2200-tipser

- Fikk dere noe informasjon underveis?

- Den var god! Kapteinen var særdeles åpen og erkjente over høyttalerne at han hadde kjørt rett ut på gressplenen. Stakkars SAS, dette trengte de ikke nå, sier passasjeren.

- Kan ha hatt løst hjul

En tredje passasjer som VG Nett har snakket med sier han mistenker at forhjulet på flyet var løst.

- Det virket som om forhjulet var løst. Det vinglet veldig når vi landet til begge sider. Jeg er bare glad vi ikke skled ut med en gang vi landet. Jeg flyr tre-fire ganger i uken, så dette var uvanlig, sier han.

Pressevakt Tormod Sandstø ved SAS Norge forteller at det var en Airbus 319 som kom fra Oslo som var utsatt for uhellet.

SAS Norge: Lav fart

SAS avviser derimot allerede nå at flyet holdt høy hastighet.

- Flyet hadde lav fart, og det er ikke rapportert om noen skadede, sier Sandstø ved SAS i Norge.

Det er imidlertid ikke SAS i Danmark enige i.

- Sier de i Norge at det var lav fart? Ja, det kan ikke vi bekrefte. Det skal en havarikommisjon ut til flyet og undersøke det nå, så vi kan ikke slå fast det før de har kommet med sin rapport, sier kommunikasjonssjef Trine Kromann-Mikkelsen i SAS Danmark.

Sandstø i SAS Norge tok senere onsdag formiddag kontakt med VG Nett for å presisere at han ikke nå vil konkludere med hvorvidt flyet har hatt høy fart eller ikke.

Artikkelen fortsetter under bildet

KJØRT NED: Dette skiltet ble kjørt ned av SAS-flyet. Foto: 2200-tipser
KJØRT NED: Dette skiltet ble kjørt ned av SAS-flyet. Foto: 2200-tipser

Ikke avklart

Kromann-Mikkelsen sier derimot at rullebanens struktur kan forklare hendelsen.

- Flyet landet rundt 20 minutter før rute. Ved enden av rullebanen er det en skarp sving, hvor kapteinen ikke klarte å svinge unna før flyet havnet på gresset, sier Kromann-Mikkelsen.

Tormod Sandstø ved SAS i Norge beskriver evakueringen slik:

- Folk ble hentet ut av flyet med mobile trapper, og busset inn til terminalen.

Ingen skadet

De fleste av passasjerene som var om bord i flyet som kjørte av rullebanen skal være transfer-passasjerer som skulle reise videre fra København.

- Det var omkring ti passasjerer som skulle bli værende i København, mens resten er på vei videre ut i Europa nå, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Lemche ved Kastrup lufthavn til VG Nett.

Ingen passasjerer ble skadet i hendelsen, og passasjerene ble fraktet med buss fra flyet og inn på flyplassen. Det er ikke kjent at noen skal ha mistet flyet videre på grunn av hendelsen.

- Vi vet ikke hvorfor flyet kjørte ut på gresset, men utkjørselen skjedde ved en avkjørsel. Det er veldig mye gress på Kastrup, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise