Hovedinnhold

Professor spår svart fremtid for SAS

KAN RAMME FLYTRAFIKKEN: Bakkeansatte i SAS truer med en gå-sakte-aksjon dersom det ikke skjer endringer i arbeidsavtalen mellom dem og ledelsen. Foto: JAN OVIND
KAN RAMME FLYTRAFIKKEN: Bakkeansatte i SAS truer med en gå-sakte-aksjon dersom det ikke skjer endringer i arbeidsavtalen mellom dem og ledelsen. Foto: JAN OVIND
GARDERMOEN (VG Nett) SAS må gjøre tingene sine riktig, ellers ser det svart ut på noen få års sikt.

Denne saken handler om:

Dette var budskapet fra professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole da han åpnet Avinor-konferansen på Gardermoen torsdag.

Mens Norwegian tar for seg av markedsøkningene, taper SAS, og de taper på å la andre ta veksten i nye langruter ut fra Oslo. SAS prøver å styre passasjerene via København, sa Steen.

- SAS hadde en nedgang i trafikken på 26 prosent mot Norwegians økning med 27 prosent i fjor. Den store trafikkøkningen hos lavprisselskapene vil øke, sa Steen.

BILLIGE BILLETTER?Flyselskapene dumper prisene.

Som Kastrup
Norge er ingen dverg i nordisk luftfart. OSL er nå praktisk talt like stor som Kastrup, men forblir en smågutt på langruter, med kun 1,8 prosent av trafikken mot Kastrups 6,4 prosent.

Materuter via Oslo eller København er dessuten ikke alltid gunstig, for forsinkelser og innstillinger får forretningskunder til å velge direkteruter, kanskje også andre selskap, sa Steen.

Steen mener både Norwegian og SAS kan tape på bonusordningen etter at også Norwegian nylig innførte dette.

BILLIG LUSKUS:Drømmereiser til drømmepriser.

Blir sittende
- SAS' utfordringer er at forretningsreisende er blitt tvunget til å reise billigere under finanskrisen, understreker Steen.

Han tror de vil fortsette med å sitte bak i flyet hvor det er billig, bruke andre selskap med rimeligere billetter, eller fortsette med telefonkonferanser når man ser at slike virker.

SJEKK INN PÅ TOGSTASJONEN:Sjekk inn før du hopper på flytoget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise