Hovedinnhold

Har «terrornavn» - ble nektet drømmeferie

... nå vurderer turisten Ahmed Mohamed navnebytte

TURIST: På grunn av «feil» navn, må svenske Abdifatah «Abdi» Ahmed Mohamed i stedet tilbringe ferien hjemme i Sverige. Foto: SUSANNE FORSELL/Aftonbladet
TURIST: På grunn av «feil» navn, må svenske Abdifatah «Abdi» Ahmed Mohamed i stedet tilbringe ferien hjemme i Sverige. Foto: SUSANNE FORSELL/Aftonbladet
(VG Nett) Abdi Ahmed Mohamed (30) skulle på drømmereise til Mexico. Men på Gardermoen var det full stopp. Årsak: Han har samme navn som en etterlyst terrorist.

Denne saken handler om:

- Vi hadde planlagt reisen lenge. Jeg ble jævlig forbannet. Men hva kunne jeg gjort? Jeg føler meg maktesløs og krenket, sier Mohamed til Aftonbladet.

Det var søndag morgen at Abdifatah «Abdi» Ahmed Mohamed og to kompiser skulle fly fra Stockholm via Oslo til solfylte Mexico på to ukers charterferie. Men da Abdi skulle sjekke inn på Gardermoen, ble det ifølge Aftonbladet «stressigt» ved innsjekkingsskranken.

- De tok billetten til kompisen min, og der var det ingen problemer. Når det var min tur, sa jenta at det hadde oppstått en feil, og gikk for å snakke med sjefen sin. Så sa de at jeg hadde samme navn som en mistenkt etterlyst terrorist, og at jeg ikke fikk gå om bord, sier svensken til avisen.

Den andre Ahmed Mohammed er en egyptisk mann i 40-årene som står på FBIs liste over verdens farligste terrorister . Han er også kjent under navnet «Ahmed the Egyptian», og er mistenkt for å være involvert i bombeangrepene mot de amerikanske ambassadene i Dar es Salaam og Nairobi 7. august 1998.

- Bevæpnet og farlig

TERRORIST: Ahmed Mohammed Hamed Ali. Foto: FBI
TERRORIST: Ahmed Mohammed Hamed Ali. Foto: FBI

På FBIs nettsider ligger det advarsler om at han trolig både er bevæpnet og farlig. Amerikanske myndigheter har også utlovet en dusør på fem millioner dollar - nærmere 30 millioner norske kroner - for opplysninger som kan føre til at han blir arrestert.

Mens kompisene satte seg på flyet og fortsatte mot Mexico, måtte den svenske Ahmed Mohamed dra tilbake til Arlanda.

- Jeg har aldri vært mistenkt for noe lovbrudd i hele mitt liv, sier 30-åringen - som jobber for svenske immigrasjonsmyndigheter.

Det er to flyselskapet som flyr charterturister direkte fra Oslo til Cancun i Mexico. I en e-post til VG Nett avviser Thomas Cook Airlines Scandinavia at svensken skulle flydd med dem - slik Aftonbladet hevdet i sin artikkel.

Etter flere uheldige episoder i forbindelse med flyreiser, vurderer den svenske 30-åringen nå å bytte navn.

- Kompisene mine som ikke har muslimske navn, får alltid gå rett gjennom, mens jeg havner i et rom ved siden av disken. Jeg vurderer å ta bort fornavnet Ahmed, det er alltid det som skaper problemer. Hvis det er det som må til, sier «Abdi» til Aftonbladet.

Hverken Oslo lufthavn Gardermoen eller Thomas Cook Airlines Scandinavia besvarte VG Netts henvendelser mandag kveld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise