Hovedinnhold

Matmekka i Middelhavet:

Korsika for den matglade

<p>BYTTES UT: Dessertmenyen hos LAmirauté Chez Rita oppdateres med jevne mellomromm så ikke bli skuffet om det du hadde sett for deg ikke står der. Det finnes garantert noe! Foto: LAmirauté Chez Rita</p>

BYTTES UT: Dessertmenyen hos LAmirauté Chez Rita oppdateres med jevne mellomromm så ikke bli skuffet om det du hadde sett for deg ikke står der. Det finnes garantert noe! Foto: LAmirauté Chez Rita

Kan en matelsker be om stort mer enn en blanding av det franske og italienske kjøkkenet? På Korsika møtes de to til en skjønn forening av sjømat, løvtynne pizzabunner og saftige oliven – for å nevne noe.

Plusser du på den deilige lokale vinen, gir det et godt bilde av hva slags matmekka den franske middelhavsøya er. For selv om Korsika er fransk, ligger den like nord for den italienske øya Sardinia, hvor også mye av matinspirasjonen kommer fra. Se på det som den franske rivieraens mindre jålete lillesøster, med italienske aner.

<p>DEILIG STRAND: Turister soler seg på stranden i Ajacco, Korsika. </p>

DEILIG STRAND: Turister soler seg på stranden i Ajacco, Korsika. 

Foto: Pascal Pochard-casabianca, AFP

Korsika er et supert sted å feriere med leiebil, hvis du har tid til å kjøre fra sted til sted. Men en uke eller langhelg i «hovedstaden» Ajaccio kan også kalles en fullverdig ferie, da byen byr på både strand, sjarmerende shopping og fantastisk mat.

Klar for storbyfeire? Opplev Berlin

Når flyet nærmer seg fransk jord og flyplassen som ligger cirka 20 minutter utenfor bykjernen, vil du se vakre Ajaccio med sine brosteinsgater, murhus og turkise strandlinje åpenbare seg. 

<p>SØTT OG GODT: Avslutt frokosten med en dessert rett fra bakerovnen hos Boulangerie Galeani. Foto: @soniaetcaetera.</p>

SØTT OG GODT: Avslutt frokosten med en dessert rett fra bakerovnen hos Boulangerie Galeani. Foto: @soniaetcaetera.

Og for matelskeren kan det være greit å vite at selv med Norwegians ettermiddagsfly som lander etter at solen har gått ned, rekker du middag. I Ajaccio er det nemlig ingenting som haster, og restaurantene åpner som regel ikke dørene før åtte – de fleste gjestene kommer både en og to timer etter det uansett.

Ut i norsk natur: Lofoten til fots

<p>PÅ BUDSJETT: Hos Paulo kan du kose deg glugg i hjel uten at det koster vanvittig mye. Foto: Øyvind Brenne</p>

PÅ BUDSJETT: Hos Paulo kan du kose deg glugg i hjel uten at det koster vanvittig mye. Foto: Øyvind Brenne

Rusle oppover Rue Roi de Rome og kjenn duften fra pizzaovnene som er fyrt opp, og bestill en glovarm pizza med ost som bare så vidt ikke brenner deg på tungen – i alle fall ikke mer enn en slurk lokal rødvin kan redde. 

Les også: Polens «ukjente» badeperle

Eller hva med blåskjell som for bare noen timer siden ble tatt opp fra havet, sammen med nystekte pommes frites og sylskarp Dijon-sennep og aioli? Eller kanskje er det byens berømte hummerpasta som frister allerede i kveld.

<p>PASTA OG HUMMER: Er det én ting Korsika er kjent for når det gjelder mat, så er det sjømaten. Få servert et gigantisk fat med pasta og hummer hos Chez Jean Jean.</p>

PASTA OG HUMMER: Er det én ting Korsika er kjent for når det gjelder mat, så er det sjømaten. Få servert et gigantisk fat med pasta og hummer hos Chez Jean Jean.

Foto: Martine Lunder

Dagen etter kan du spasere langs gatene i Napoleons fødeby og plukke med deg en varm bagett eller noen nystekte croissanter til frokost – gelatobodene med så mange smaker som du aldri har sett før åpner tross alt ikke helt ennå.

Madeira - en perle i Portugal

Ajaccio har i alle fall et rikt mattilbud, og det skal godt gjøres å spise seg gjennom alt som er godt på en langhelg – men det er lov å prøve.

Spis frokost her:

<p>NYDELIG GELATO: Ikke bare smaker det himmelsk, isen fra Amorino ser også fantastisk ut. Foto: Marija Ardzanova / Instagram.</p>

NYDELIG GELATO: Ikke bare smaker det himmelsk, isen fra Amorino ser også fantastisk ut. Foto: Marija Ardzanova / Instagram.

Boulangerie Galeani. Dette er et lokalt bakeri som tilbyr deilige påsmurte bagetter, kringler og croissanter med sjokolade. Adresse: 3 Rue Cardinal Fesch.

Strand-piknikk. Ta med deg en pose varme croissanter og en take-away kaffe fra det lokale bakeriet. Nyt frokosten på stranden. Adresse: Langs St. Francois-stranden.

Norwegian: 6000 forsinkelser og 170 kanselleringer i juli.

Et søtt stopp:

Amarino. Her får du hjemmelaget gelato i alskens smaker. Dessuten danderer de isen din som en Instagram-vennlig rose. Adresse: 11 Rue Cardinal Fesch.

L'Amirauté Chez Rita. Få med deg utsikten over havnen samtidig som du nyter en bedre dessert fra denne restauranten. Prøv sitronpai, epleterte eller napoleonskaken! Adresse: Port de Plaisance Charles Ornano.

Yayourt. Er du lei av gelato (hvis det går an), kan du nyte en iskald yoghurtis. Velg laktose - eller sukkerfri om du skulle ønske det. Topp med fersk frukt og bær. Adresse: 6 Rue de lAssomption.

Bo som en havfrue: Her kan du leie et eget skjellhus

Romantisk aften:

Chez Jean Jean. Her har de én ting på menyen, og det er et gigantisk pastafat toppet med nykokte hummer og krydret saus. Adresse: 2 rue des Glacis.

Chez Paulo. Løvtynn pizzabunn sprøstekt i bakerens pizzaovn. Her får du vann i munnen så raskt du får satt deg ned i restauranten. Adresse: 7 Rue Roi de Rome.

Da Mamma. Vanskelig å finne, men upåklagelig stemning når du først ankommer. Book bord i den romantiske bakgården, og gå for grillkjøtt fra menyen. Adresse: Passage Guinguette.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise