Hovedinnhold

Les Baux de Provence

Idyll i stein og ruiner

Bare 30 fastboende - og 1,6 millioner turister årlig. Kan det bli idyll av slikt?
Jo da, i steinbyen Les Baux de Provence har man klart den vanskelige balansegangen. Det kan komme av god planlegging.
Jo da, i steinbyen Les Baux de Provence har man klart den vanskelige balansegangen. Det kan komme av god planlegging.
For Les Baux de Provence er et historisk minnesmerke. Og er således forpliktet til ikke å gjøre noen endringer.

Medlemskap i både «Site Remarquable du Goit» og «Plus Beaux Villages de France» forhindrer også at en tilfeldig, utbyggingskåt lokalordfører skal kunne få gjennomslag for forandringer.

Begge foreninger er Frankrikes svar på UNESCOS verdensarvliste over spesielt verneverdige steder.

Slott

Les Baux kaller seg selv en av Frankrikes vakreste byer. Om det er tilfelle, kan selvsagt diskuteres, men med sine trange, steinbelagte gater og steinhus er den i alle fall en av de mest spesielle.

Som turister strømmer til for å se. Ikke bare fra Frankrike, men fra hele verden. Over en halv million utlendinger finner årlig frem til den knøttlille steinbyen. På toppen lå i århundrer et slott med herskere som var så fryktet at flere franske konger beordret det ødelagt.

- I storhetsperioden bodde det 60000 mennesker i og rundt byen.

Den var mektig, og kontrollerte de store handelsveiene. Folk i Provence ville ikke la seg styre hverken fra Paris eller Barcelona, sier Claire Novi på byens turistkontor.

Fra 950 til 1450 var Les Baux og omegn en selvstendig stat.

Men franskekongene likte ikke de selvrådige provenceherrene, og i 1481 fikk Ludvig 11. slottet ødelagt. Og ruinene ble beholdt som en del av eiendommene til den franske tronen i de neste to hundre år. Nå står restene igjen som minnesmerker, og herfra kan du skue utover store deler av Provence og ned på den knøttlille steinbyen.

På avstand - fra veiene byen engang kontrollerte - kan du knapt se at det ligger en by der hvis du ikke ser nøyere etter. Den lille husklyngen går i ett med fjelltoppen som ga byen sin styrke.

Byen har også gitt navnet sitt til en steinsort - bauxitt. Du ser rester av mange gamle steinbrudd i fjellene omkring.

Les Baux de Provence ligger helt vest i Provence, drøyt 45 minutters kjøring fra Marseille.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise