BILUTLEIE: Vær obs på tillegsforsikringene.

Forbrukerrådet: Slik velger du forsikring på leiebil

Leiebilselskapene tilbyr unødvendige og svært dyre tilleggsforsikringer, viser en ny undersøkelse Forbrukerrådet har utført.

Publisert:

– I Spania blir leiebilen dobbelt så dyr dersom du takker ja til alle ekstraforsikringene, sier fagdirektør for finans, Jorge B. Jensen.

Han mener at du kan takke nei til de aller fleste forsikringene, bortsett fra èn: Egenandelsforsikringen.

– Men sjekk først om du har egenandelsforsikring inkludert i kredittkort du betaler billeien med, eller reiseforsikring. Da trenger du ikke betale ekstra for den heller, sier han.

Se Forbrukerrådets leiebil-forsikringsguide nederst på siden

De fleste leiebiler har høy egenandel på kasko- og ansvarforsikring. Det vil si at leiebilen kan bli svært dyr dersom du blir utsatt for et uhell.

Med egenandelsforsikring unngår du også eventuelle diskusjoner med utleier om hvorvidt skrapen i skjermen var der før du hentet bilen.

Les også: Opplev Gran Canarias «hemmelighet» med leiebil

Tregangeren

AVIS: Den norske direktøren er enig med forbrukerådet i at kundene ikke skal betale for unødvendige forsikinger.

– Egenandelsforsikringen bør ikke koste mer enn 300 kroner for en ukes leie, sier Jensen.

Sjekk dette før du bestiller leiebilen, og betal for forsikringen samtidig som du booker bilen.

– Dersom du ikke har mulighet til å kjøpe denne ved bestilling, bør du velge et annet selskap. Egenandelsforsikringen koster ofte tre ganger mer hvis du betaler når du henter bilen, sammenlignet med hvis du betaler før avreise, sier han.

Forbrukerrådets undersøkelse viser at det er spesielt Spania som skiller seg ut med lav pris på leiebil og høy pris på egenandel og egenandelsforsikring.

Dette er et velkjent problem: Unngå leiebil-fellene i sommer

Enig med forrbrukerrådet

Administrerende direktør Ole Grønvold i Avis og Budget Scandinavia, er enig med Forbrukerrådet i at kundene ikke bør betale for unødvendige forsikringer.

– Det er nettopp derfor vi har mange ekstraforsikringer. Hvis alt var lagt inn i leieprisen, ville mange måtte betale for forsikringer de ikke har bruk for.

I USA tilbyr for eksempel en del kredittkortselskaperegenandelsforsikring om man betaler med deres kort, dermed bør kunden ikke betale ekstra for dette, sier han

Grønvold presiserer at slike dekninger da vil være et forhold mellom kunden og kredittkortselskapet. Kunden har dermed ansvaret for å dekke en eventuell egenandel, men vil kunne få dette beløpet refundert av kortselskapet.

– Vi har valgt å ha en lav grunnforsikring, så har kundene selv mulighet til å kjøpe seg opp ved behov. De tjener på å ha mulighet til å velge, sier han.

Husker du? VG på ville veier i Albania

Tåkelegging

Forbrukerrådets undersøkelsen viser også at mange bilutleieselskaper tåkelegger prisene på egenandel og muligheten til å tegne egenandelsforsikring. Jorge B. Jensen oppfordrer derfor til å sjekke dette nøye før du leier.

I tillegg viser den at prisen på tilleggsforsikringer blir betydelig lavere dersom du booker gjennom en søkemotor fremfor direkte fra bilutleieselskapets egne nettside.

Hos Avis, Hertz, Europcar og Budget er snittprisen for egenandelsforsikring en uke i Spania i juli, 1030 kroner.

Hos søkemotorene Finn.no, Momondo.com, Holidayautos.com, Autoeurope.com og Rentalcars.com er gjennomsnittsprisen 374 kroner.

Skandinaviasjefen for Avis og Budget mener det er fullt mulig at tilleggsforsikringene i enkelttilfeller kan være billigere gjennom søkemotorene enn gjennom bilutleieselskapene.

– Men skal man sammenlikne pris er det viktig å sette seg godt inn i alle vilkår og forutsetninger, siden produktene de tilbyr sjelden er samsvarende med de dekningene vi tilbyr selv.

Vi leverer bilen til brokerne til en gitt pris. Hvordan de pakker produktene, og selger tilleggstjenester til disse, hverken kan eller vil vi påvirke. Uansett, i sum bør det være billigere å leie direkte fra oss enn gjennom ett fordyrende mellomledd, sier Ole Grønvold i Avis og Budget Scandinavia

SJEKK: Finn ut hvilke forsikringer du trenger.

Forbrukerrådets leiebil-forsikringsguide

Kasko og ansvar: Er alltid inkludert i Europa

Utvidet kasko for hjul og vindu: Skade på glass og hjul kan ligge utenfor den ordinære kaskoforsikringen. En slik forsikring kan være uforholdsmessig dyr, så vurder å droppe den

Tyveri av bil: Skal være inkludert i Europa

Tyveri av eiendeler: Styr unna, for det har du i reiseforsikringen.

Egenadelsforsikring : Hvis du ikke har dette i reiseforsikringen eller kredittkortet du betaler billeien med, bør du bestille forsikingen sammen med bilen.

Personlig ulykkesforsikring: Ekstremt dyr i forhold til dekningen. Styr unna. De fleste har dette i reiseforsikringen, men sjekk for sikkerhets skyld. Skulle du være uten dekning der, kan du tegne ulykkesforsikring for et helt år i et norsk forsikringsselskap for den prisen du betaler for en uke hos en bilutleier.

Reduksjon av egenandel ved personlig ulykke: Styr unna. Det har du i reiseforsikringen.

Veihjelp: Vurder å droppe. Er du NAF-medlem med bilberging gjelder den også for leiebil i Europa. Uansett koster det lite å ringe etter veihjelp.

Utvidet ansvarsforsikring i USA: Såkalt Supplemental Liability Insurance (SLI) sikrer deg mot søksmål. Den kan være god å ha i USA.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no