UTRYGT PÅ CRUISE-FERIE? BBC har gått gjennom tall for å finne ut hvilken måte det er sikrest å reise på. Spørsmålet har på nytt dukket opp etter Costa Concordias forlis. Foto: AFTONBLADET.

Hvilken reisemåte er tryggest?

(VG Nett) Hvordan reise tryggest mulig rundt i verden? Med fly, båt eller bil? Dette spørsmålet har på nytt dukket opp som en følge av Costa Concordia-forliset i Italia.

 • Anne Bergseng
Publisert:

Vi hører stadig at det er farligst å kjøre bil. Men når ulykken først er ute, kan det virke som om langt flere omkommer når et fly krasjer eller en båt forliser.

Og når man vurderer hvor sjelden en katastrofe som dette inntreffer, spesielt i forhold til bilulykker, reiser spørsmålet seg om hvilken måte å forflytte seg på som faktisk er den tryggeste.

Dette har BBC forsøkt å finne ut av ved å sammenligne ulike tall og statistikker fra hele verden. Og kanskje er ikke den økende frykten etter cruisebåt-ulykken spesielt velbegrunnet.

Concordia fordobler
Det viser seg nemlig at risikoen for å omkomme mens man er på cruise er 1 til 6,25 millioner. Ifølge tall fra Cruise Lines International Association (CLIA), omkom 16 personer av rundt 100 millioner passasjerer i cruise-ulykker i perioden fra 2005 til 2011.

Men Costa Concordia-katastrofen førte til en dobling av dette tallet på nyåret i 2012. Dødstallene fra ulykken er nå på 16, mens minst 16 personer fortsatt er savnet. Selv om man altså skal være usedvanlig uheldig for å dø på en cruise-ferie, er det et transportmiddel som er enda sikrere.

Risikoen for å dø i en flyulykke var nemlig kun 1 til 7,6 millioner i 2011. Ifølge en uavhengig flysikkerhetsdatabase omkom 373 personer i 2011 i forbindelse med ulykker i luften.

Ser man det i sammenheng med de 2,84 milliarder passasjerer som tok fly, ifølge International Air Transport Association, blir risikoen for å miste livet med dette transportmiddelet mindre enn ved å ferdes på havet.

Bilen er farligst

KJØR FORSIKTIG!: Bilen er fremdeles farligst. Her fra biltur over det amerikanske kontinentet, utenfor Pensacola, Florida. Foto: SVEN ARNE BUGGELAND

Den farligste måte å komme seg fra A til B på, er ikke overraskende, å kjøre bil.

I løpet av et helt liv er risikoen for å dø i en trafikulykke i USA 1 til 83. Ifølge Verdens helsorganisasjon (WHO) omkommer rundt 1,2 millioner mennesker i trafikken hvert år. Halvparten av disse er fotgjengere, syklister og motorsyklister.

Forskningsleder Rune Elvik ved Transportøkonomisk institutt (TØI) sier at fly, båt og tog ligger veldig nære hverandre når det gjelder grad av sikkerhet. Det er dessuten ingen tvil om at det er mer risikabelt å kjøre bil.

- Men det er enda farligere å ferdes på sykkel, moped og motorsykkel, påpeker han. Her er det større risiko for personskader, først og fremst fordi man er mer ubeskyttet.

Elvik understreker at tallene fra internasjonal luftfart kan gi et litt feilaktig bilde.

- Risikoen ved å fly er enda lavere hvis vi kun ferdes i den vestlige verden, som Europa, USA og Australia. Hvis man tar med tall fra hele verden, inkludert Afrika og Russland, vil risikoen ved å fly øke, siden det er flere flyulykker i disse landene, sier Rune Elvik.

Følg VG Reise på Facebook!

Publisert:

Les også

 1. Her finner du USAs mest uhøflige innbyggere

  (VG Nett) New York'erne er kåret til USAs mest uhøflige. Hakk i hæl følger innbyggerne i Miami, Washington og LA.
 2. Isbretyv pågrepet i Chile

  Politiet i Chile etterforsker en gjeng som angivelig har stjålet isblokker fra en isbre sør i landet.
 3. Gran Canaria-by forbyr røyking på stranden

  Tar du deg en røyk på stranden i den norske feriefavoritten Puerto de Mogán, venter 450 euro i bot.
 4. Teide - på taket av Tenerife

  TEIDE (VG) Det stinker svovel, og luften er merkbart tynnere på 3718 meters høyde.

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Dayana (5) fikk ikke plass i livbåt - mistet livet

 2. «Costa Concordia»-kapteinen kjent skyldig i drap

 3. Skal ha funnet jente (5) omkommet i «Costa Concordia»

 4. Costa Concordias kaptein risikerer 20 år i fengsel

 5. Se passasjerenes dramatiske videoer fra cruise-evakueringen

Fra andre aviser

 1. Enorme tap for ulykkesrederi

  Bergens Tidende
 2. Enorme tap for ulykkesrederi

  Aftenposten
 3. Håper overvåkningsbilder fra broen kan gi flere svar

  Aftenposten
 4. - Costa Concordia fraktet narkotika for mafiaen

  Aftenposten
 5. Fem dømt til fengsel for Costa Concordia-forlis

  Bergens Tidende
 6. Italiensk forlis

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no