BORTGJEMT: Tre mil utenfor det kjente skistedet Åre i Sverige, ligger Fäviken restaurant som er kåret til en av verdens beste. Foto: Øyvind nordahl Næss

Våre ukjente favoritter ved kjente reisemål

Gjemt i en storby, et stykke bortenfor charterstranden, et steinkast unna folkemylderet, eller langt opp i fjellene - der finnes små perler som få vet om.

Publisert:

Her er VG Reises anbefalinger til fine avstikkere fra kjente reisemål.

* HVOR: London.
* HVORFOR: Opplev en stille kontrast til storbyen, midt i byen.
* HVORDAN: Direkte flyavganger daglig fra flere steder i Norge.

LITTLE VENICE: Ta en tur innom Little Venice i London neste gang du er der, og ta en tur med en av de fargerike elvebåtene. Hele området er en stille idyll midt i verdensbyen. Foto: Terje Visnes


LONDONS VENEZIA

Midt i verdensbyen London finnes et område som kalles «Little Venice». Her kan du rusle en tur langs kanalen og se på de fargerike husbåtene.

Bare så det er sagt; det er ikke mye som minner om selve Venezia her, bortsett fra Regent's Canal som går gjennom området. Kanalen fra 1820-tallet er til gjengjeld selve nerven i denne særegne delen av byen.

Det er alltid like overraskende hvor stor kontrasten er hvis man går fra Marble Arch og oppover den støyende Edgware Road, og tar av til venstre inn i enten Maida Avenue eller Blomfield Road. Herfra går man langs kanalen inn i hjertet av det som kalles Little Venice.

Plutselig er man i en annen verden. Her er det stille, grønt og ganske fasjonabelt.

Man kommer seg også hit ved å gå ti minutter fra Paddington Station, eller ved å ta «tuben» eller bussen til Warwick Avenue. Man kan rusle i de rolige gatene og kanskje sette seg på en café i Clifton Road, hvor det også er puber og noen små butikker.

Det er også hyggelig å kikke på de staselige murvillaene i viktoriansk og edwardiansk stil, hvor det bor en rekke berømte briter, eller finne seg en benk og se på livet langs kanalen.

Husbåtene er like fargerike som eierne, og det ser ut som om de konkurrere om å ha flest blomsterpotter på taket og malerier på båtene sine.

Du kan også selv få oppleve en tur på vannet ved å være med en av båtene som går i trafikk langs Regent's Canal, fra Little Venice, forbi London Zoo og til markedsområdet Camden Lock.

I sommersesongen har båtene hyppige avganger, mens trafikken er roligere nå på høsten, og går kun i helgene fra november og utover.
ANNE BERGSENG

* HVOR: Kanariøyene, like utenfor nordvestkysten av Afrika
* HVORFOR: Nordmenns mest populære vinter-charterøy er mye mer enn et typisk charterreisemål.
* HVORDAN: Rutefly og charterfly til Las Palmas fra nesten hele Norge.

VEGA DE SAN MATEO: Eieren av Dulceria San Mateo finner frem kaker til en kunde. Antonio Jesus Lopez Navarrro, bedre kjent som «Tito», driver i dag konditoriet som hans mor startet i 1968. Foto: Bård Ove Myhr


PÅ KONDITORI ELLER BONDENS MARKED

Bare en times kjøring nordover fra turiststedene på sydsiden av Gran Canaria, ligger den hyggelige landsbyen Vega de San Mateo.

I helgene reiser bønder fra hele øya dit for å selge egne matvarer på markedet. Lørdager selges frukt, grønnsaker, krydder og oster. Søndager også klær.

Når de først har reist dit for markedet, benytter mange også sjansen til å besøke Antonio Jesus Lopez Navarr, i det tradisjonsrike konditoriet Dulceria san Mateo.

Allerede nå er Antonio - bedre kjent som «Tito» -i god gang med å selge kaker som lages spesielt for julen, mange av dem med «turron», en spesiell form for nougat.

Andre må alltid innom kafeen ved siden av markedet når de er i Vega de san Mateo.

- Den varme sjokoladen der er kjempegod, fortalte Loricia fra Las Palmas den gangen VG besøkte landsbyen for å skrive om de store vær-variasjonene på Gran Canaria.

Vega de san Mateo ligger 800 meter over havet, på nordsiden, i det kjøligste hjørnet av øya. Leoricia var kledd i ullue og ullgenser, samtidig som turistene lå i badetøy på strendene i sør.

Gran Canaria er en øy med store kontraster, både når det gjelder vær, landskap, originalitet og turisme.

TASARTE: Fra landsbyen Tasarte på vestsiden av øya går det en smal vei ned til en liten lavastrand. Der møter du få andre turister, men kanskje en lokal familie som tar kveldsbad. Foto: Tom Egil Jensen

De aller fleste hotellene ligger tett ved strendene på sydsiden, og mange turister opplever aldri noe annet enn akkurat det. Dermed har også resten av øya fått beholde mye av sitt opprinnelige særpreg. Med en leiebil kan du utforske dette på egenhånd.

Vega de san Mateo er ett fint sted å kjøre til. En annen fin tur er veien langs vestkysten med hårnålssvinger langs stupbratte fjellsider.

Ta gjerne en sving helt ned til havet der når det lakker mot kveld. Da er det stor sannsynlighet for at du ikke treffer andre turister, men kanskje en lokal familie som bader mens solen strør rødt gull over havflaten før den forsvinner i horisonten.
MONA LANGSET

* HVOR: Sicilia, halvannen times kjøring sørover fra Taormina.
* HVORFOR: Særegen arkitektur helt nede ved havet, god mat og fine strender.
* HVORDAN: Leiebil

TORG I SANDSTEIN: Byggene på torget i Marzamemi her holdt i sin gamle stil og bygget i sandstein. Foto: Magnar Kirknes

SICILIAS HEMMELIGHET

Evig blått hav, små lave sandsteinshus og deilig mat - det er Marzamemi.

Vi kjørte på autostradaen, sørover langs østkysten på Sicilia, helt til den stoppet. Tok av mot Pachino, kjent for sine hinsides deilige tomater, til knøttlille Marzamemi.

Byen er en av de første arabiske bosetningene på øya og var sentral for det store tunfisket i området. I de mange små sandsteinhusene - med fargerike dører og vinduskarmene - bodde fiskerne. Nå kan turistene leie noen av disse husene nede i vannkanten.

- Her er det så rolig at du hører bølgene slå, påpeker fotografen da vi rusler rundt i byen.

På torget ligger flere spisesteder med gode skussmål på tripadvisor og i Michelinguiden, og her er det sjømat som gjelder. Vi spiste på La Cialoma og bestilte rå reker marinert i appelsin- og limesaft, helt rått!

REKER OG LIME: Delikat mat på La Cialoma. Stedet har også 34 siders ølmeny! Foto: Magnar Kirknes

Italienske Serena Arezzi (26) og kjæresten Christian Placi (26) er fra Ragusa, ikke langt unna, men de har aldri vært i Marzamemi tidligere. - Det beste er havet og den spesielle arkitekturen, sier Serena.

Like utenfor Marzamemi ligger det flotte sandstrender. Ta med noe å ligge på og en parasoll, det er langt fra like organisert på strendene her nede som lenger nord på øya.

Har du bil er det kort vei til det sørligste punktet på Sicilia. Her er kan du faktisk se at to havstrømmer møtes.
HEGE LYNGVED ODINSEN

* HVOR: Järpen i Sverige, ca 3 mil øst for skistedet Åre.
* HVORFOR: Her ute i villmarken ligger Fäviken Magasinet - som ligger høyt oppe på flere prestisjefylte lister over verdens beste spisesteder.
* HVORDAN: Leiebil fra Åre. Du kan ta toget fra Trondheim eller Stockholm for å komme til Åre.

MÅNELYST: Restauranten Fäviken Magasinet i måneskinn. Foto: Øyvind Nordahl Næss


MAT OG MOTOR I SVENSK ØDEMARK

Mat i verdensklasse og hundrevis av hestekrefter lokker i Järpen i Jämtland.

En liten halvtimes kjøring ut fra Sveriges berømte skisted, Åre, ligger Järpen med sine grantrær, hvite vidder og staute fjell.

Her i ødemarken finner vi Fäviken Magasinet, restauranten som etter hvert har blitt en magnet for matelskere verden over.

Det knirker under skoene i den kalde snøen og måneskinnet får landskapet til å lyse blekt. Inne blant de lune tømmerveggene møter vi kokkemagikeren Magnus Nilsson, en røslig svenske med stor hårmanke, som vendte tilbake til sin barndoms bygd for å servere lokal mat i særklasse.

Fritert grisehodekjøtt er en av rettene han tryller frem, smaksatt mose er en annen originalitet. Måltidet er basert på sesongens råvarer, mesteparten hentet rett utenfor stuedøra på den gamle gården. Mette gjester får overnatte på loftet.

- I fjor tok jeg bilde av en bjørn utenfor her faktisk - men den kom ikke på menyen, altså, sier Nilsson til VG. Spisestedet er kåret til verdens 34. beste spisested, og restaurantguiden Zagat mener Fäviken Magasinet er blant verdens ti beste steder å spise.

FULL FART: Hvor raskt kan du nå 100 kilometer i timen og hvor langt til bruker du på å stoppe? Det er et par av spørsmålene du selv finner ut av når du kjører på glattisen i Järpen i Jämtland. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Jämtland Härjedalen-området har sterke lokale mattradisjoner og du vil finne flere andre interessante spisesteder her.

Dessuten har Järpen en helt annen spesiell opplevelse: Råkjøring med Porsche på islagte vann. Moroa varer i fire timer, koster 4900 SEK inkludert lunsj og arrangeres av Kall Auto Lodge. Også dette stedet har spise- og overnattingsmuligheter.
HEGE LYNGVED ODINSEN

* HVOR: Wicklow - på landsbygda halvannen times kjøring sørvest for Dublin
* HVORFOR: Komme tett på en fin natur.
* HVORDAN: Leiebil fra Dublin

BEDAGELIG: Mange er de nordmenn som har feriert med hest og vogn i Irland - tett på naturen og et ekstremt gjestfritt folk. Foto: Mary Clissmann


MED HEST OG VOGN PÅ IRSKE LANDSBYGDA

Du skal ikke langt utenfor turistmetropolen Dublin før du treffer på ferieturister i hest og vogn.

Irene er et hyggelig folkeslag, stolte av sine røtter og nordiske slektskap.

Like flinke er de til å ta vare på sine tradisjoner - som å feriere med hest og vogn, en vane deres mange utvandrede slektninger tok med seg til USA.

- Vi har også hatt massevis av norske besøkende opp gjennom årene. Mange av dem har kommet tilbake flere ganger, forteller Mary Clissmann, som i 40 år har leid ut hest og vogn til feriefolket fra «ranchen» sin i landlige Wicklow, en liten times kjøring sørover fra Dublin.

Noen tar heller ut landstrykeren i seg ved å gå landeveien med et esel ved sin side. Eselet bærer oppakningen og gresser ute på åkeren om natten, mens feriegjesten overnatter på enkle bed & breakfast-steder langs løypa.

- En ferieopplevelse tett på naturen, sier Clissmann.

Irland er som skapt for velgjørende rundturer: Ekstremt gjestfritt, landlig og med ikke altfor heftig trafikk på veiene.

Noen turister foretrekker å rusle landeveis med esel, for virkelig å kjenne på den langsomme reisens kunst.

Om du synes det blir i langsomste laget med muldyr eller hest og vogn, kan Irland med fordel utforskes både med tog, buss, elvebåt og leiebil.

Flott er det her, uansett.
DAG FONBÆK

* HVOR: To timer fra München
* HVORFOR: Noe av det vakreste alpene har å by på.
* HVORDAN: Leiebil fra München er greiest, alternativt tog via tog via Berchtesgaden by og en kort busstur derfra.

KONGESJØEN: Tåkedottene tegner figurer mot fjellsiden. Under siger de nesten lydløse turistbåtene rundt på Königsee. Foto: Terje Bringedal


STILLE, STILLE...

Blant Bayerns mange vakre innsjøer - Tegernsee, Ammersee, Starnberger See osv - er Königssee 600 meter over havet kanskje den aller flotteste.

Like grønn som åsene rundt, perfekt beliggende tett på turistmagneten Ørneredet der Hitler og hans menn gjemte seg - et sted for historien udødeliggjort av Alistair MacLean, Richard Burton og Clint Eastwood ¿

Blikkstille Königssee gir helt andre assosiasjoner. Stille, stille siger de nesten lydløse, elektriske turistbåtene bortover vannflaten.

Tåkedottene tegner figurer mot fjellveggen bak. I enden av vannet skyter 2653 meter høye Schönfeldspitze mot himmelen. Mektig!

Mange besøker Königsee i Berchtesgaden nasjonalpark som del av en rundtur til flere kjente turistmål i området: Inzell, Ruhpolding, Ramsau og Kitzbühel. Salzburg ligger bare 3 mil unna.

Massive fjellvegger kledd med grønn skog omgir innsjøen. Hus og hytter er det ikke mange å se til, bare et par turistbuer for fjellvandrere - som ved Kessel, et yndet utfartssted for hikere med stier oppover i fjellet.

Plutselig stanser båten opp midt ute på vannet, der Königssee er på sitt bredeste. Skipper Hans Ziegler kommer bakover i båten, som om han gjør klar til billettkontroll ...

I stedet henter han fram en brun liten koffert, åpner lokket og tar ut trompeten sin. Uten flere fakter retter han hornet mot fjellveggen med det megetsigende kallenavnet Echowand (Ekkoveggen), som slynger tonene fra messinginstrumentet tilbake mot oss.

I et minutts tid varer konserten i fjellets katedral, fremført av naturens eget orkester.

Et høydepunkt på seilasen over Königssee.
DAG FONBÆK

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no