OVER SVARTISEN: Våren 2014 gikk Børge Ousland og noen kamerater over Svartisen, uten å se noen andre mennesker. Foto:Børge Ousland,Børge Ousland

Her er polfarernes beste turtips

De har gått over Nordpolen, Sørpolen og besteget verdens høyeste fjell. Her er de norske turkjempenes beste råd til deg som vil komme deg mer ut.

 • Egil Svendsby
 • Camilla Svennæs Bergland

BØRGE OUSLAND:

– Utstyret er viktigst

– Norge er et fantastisk land for turer, både sommer og vinter. I vår gikk jeg og noen kamerater over Svartisen. Det var helt fantastisk, vill og vakker natur, lyst hele døgnet, og vi så ikke et menneske på hele turen, sier en entusiastisk Børge Ousland.

I 1994 var han førstemann som gikk alene til Nordpolen. Etter det har han livnært seg som reiseleder, forfatter og foredragsholder.

For nybegynnere anbefaler han følgende:

– Aller først bør du dra på en helgetur i nærområdet. Du trenger litt erfaring med å ligge i telt på vinterstid. Det fysiske er ikke noe problem. De fleste som går litt på ski er i god nok fysisk form til å gjennomføre ukesturer i villmarken.

– Det viktigste er utstyret. Og aller viktigst er telt, sovepose og sko. Du må ha skikkelige sko, to nummer for store slik at du har plass til ekstra varme ulladder, sier Børge.

Hvis prøveturen gir mersmak har Børge fire anbefalinger i Norge: Hardangervidda, Femundmarka, Finnmarksvidda og Svalbard.

De to første er litt for «nybegynnere», de to siste litt mer avansert.

GIR RÅD: - Start med en helgetur i nærområdet for å lære deg å bo i telt på vinterstid, råder Børge Ousland. Foto:Frode Hansen,VG

Hardangervidda

– Hardangervidda er flott. Det er lett tilgjengelig for store deler av Norges befolkning. Det er flate vidder, og vakre vestlandske fjell på den andre siden. Og går du utenfor de merkede løypene og turisthyttene, ligger viddene der, helt forlatt. Har du utstyret i orden, trenger du ikke frykte været. Tragedier i fjellet skjer stort sett med folk på dagstur uten ekstra utstyr, sier Børge.

Femundsmarka

– Et annet fint sted å debutere er Femundsmarka. Der er det skogsterreng og trolsk landskap mot svenskegrensen. Her må du være forberedt på at det kan bli skikkelig kaldt, men kulden er ikke noe problem med godt utstyr.

Finnmarksvidda

– Personlig har jeg et veldig nært forhold til Finnmarksvidda. Der er det øde. Det er store områder. Det er kaldt. Du kan boltre deg helt alene, det er få steder det er så mye villmark som her. Men været kan være brutalt. Personlig bryr jeg meg ikke om det. Jeg liker ikke å fryse, men jeg har vendt meg til det, og lært meg å beskytte meg. Jeg vil ikke anbefale noen å starte her uten en del naturerfaring, sier Børge.

Svalbard

– Svalbard er helt spesielt. Det er den enkleste måten å komme seg til Arktiske strøk. Her er fint å gå på ski om sommeren, aller best i august, med midnattssol. Men Svalbard krever litt andre ting. Du må ha tillatelse fra sysselmannen, du må kunne forsvare deg mot isbjørner, og du bør ha et brekurs, hvis du ikke er med på organisert tur. På sommerstid må du holde deg høyere enn 400 meter, ellers er det for mye sørpe på isbreene. Og du må ha våpen da, hvis isbjørnen skulle komme. Og isbjørnene på Svalbard er ikke nødvendigvis redd for mennesker lenger, sier Børge.

MOT GNAGSÅR: Sportstape funker bra mot gnagsår. Foto:Børge Ousland,Børge Ousland

– Hvorfor denne fascinasjonen for å ligge i telt?

– Det gir en ekstrem frihetsfølelse. Du har med ditt eget sneglehus. Du kan bestemme deg, her vil jeg ligge i natt! Jeg er medlem av Turistforeningen, men kan knapt huske siste jeg lå inne på en av hyttene. Og telt er den mest opprinnelige måten å bo på, i uminnelige tider har jaktfolk brukt teltlignende boliger. Og jeg kan ikke tenke meg noe koseligere enn å ligge i et telt om sommeren og høre regnet slå mot teltduken.

– Savner du ikke litt komfort?

– Jeg har to knep for å gjøre det mye behageligere. I tillegg til et tynt liggeunderlag har jeg med et oppblåsbart underlag til, litt kortere. For det er under ryggen og rumpa du trenger litt ekstra. Dette passer også inn i sittestolen jeg har med. Nå er jeg blitt så gammel og stiv (Børge er 52) at jeg ikke liker å ligge inne i teltet før jeg skal sove. Sittestolen utgjør en enorm forskjell!

Dette må du ha med:

I sin bok «Ekspedisjonshåndboka» har Børge Ousland laget lister for hva du må ha med på turer.

– Lister er helt nødvendig. Du må ikke ta med for mye, men heller ikke for lite. Hold deg strikt til listen. Til en ukestur på vintertid trenger du følgende mener Børge:

** Vindjakke med god hette og skinnkant

** Vindbukse med høyt liv og seler

** To sett undertøy, ett ull ett kunstfiber

** To par tykke sokker

** Tynn fleece eller ullgenser

IKKE GLEM: Vindvotter må med i sekken, sier polfarer Børge Ousland. Her Forsvaretss grønne modell. Foto:Eivind Griffith Brænde,VG

** Vindtruse

** Dunvest

** Lue/balaklava

** Ansiktsmaske

** Vindvotter/ullvotter

** Store skistøvler med såler

** Gamasjer

** Førstehjelpsett med sportstape, papirplaster, enkeltmannspakke, sterile kompresser, renseservietter og strips

** Solbriller, solstift og litt sinksalve

** Lang sterk skolisse

** Mulitiverktøy

** Dopapir

** Kart og kompass. GPS med reservebatterier. Mobil, vanntett pakket.

** Termos og kopp

** Vindsekk

** Spade

** Hodelykt med nye batterier, pluss reservebatterier

** Ryggsekk og pulk

** Telt med snømatter og snøplugger

** Varm sovepose og langt liggeunderlag, pluss halv oppblåsbart.

** Dyp tallerken. Skje

** Bensin eller parafinbrenner. Brennstoff. Liten trefiberplate for brenner. Gryte. Fyrstikker, lighter

** Tannbørste og tannkrem

**Ski og staver.

I tillegg kommer selvsagt mat med mye energi som turmat, havregryn, nøtter, sjokolade etc.

GEVÆR: Kristensen reiser mye på ekspedisjonsturer utenfor bebyggelsen på Svalbard. Da er hun alltid bevæpnet. – Isbjørner holder seg vanligvis ved sjøkanten, men de kan også finne på å vandre opp på breene, forteller hun. Foto: PRIVAT / ARNE SOLÅS Foto:,

MONICA KRISTENSEN:

– Nybegynnere kan starte turen i hagen

Hun har ikke telling på hvor mange vinterturer hun har vært på. For Monica Kristensen har brukt store deler av livet sitt i kulden med ski under bena.

– Det som er så fint med vinteren er at det som regel er tørt vær. En sommertur i striregn kan være en trist opplevelse. I kulden får man en herlig følelse av mestring. Du blir glad, rett og slett. Alt lukter godt – snøen, skismurningen, kaffen, frokosten, middagsmaten og appelsinen med sukkerbiten.

På 80-tallet ledet hun ekspedisjonen til Sydpolen langs Amundsens gamle rute. Hun har overvintret syv år på Svalbard, og lagt ut på flere langturer i Tromsø. Hun trekker frem Solør, Femunden og Isteren i Østerdalen som favoritt-turer.

– Alle stedene er vakre om vinteren. De har en fred og stillhet som vi moderne mennesker lengter etter, sier hun.

Anbefaler Svalbard

Kristensen har lang erfaring med ekspedisjonsturer på Svalbard, og anbefaler området på det varmeste.

– Et generelt råd for turer i ødemark, enten det er i norske fjell på fastlands-Norge eller på Svalbard, bør man utstyre seg slik at man klarer seg et par døgn på egen hånd. Svalbard er nok mer villmark enn Femunden og Østerdalen, men kunnskap om forholdene, naturen og eventuelle farer er viktig for alle turer.

MED HUNDENE: Kristensen kjører ofte hundespann når hun er på Svalbard. Her er hun i Den Stille Sone utenfor Longyearbyen. Foto: PRIVAT / ARNE SOLÅS Foto:,

– Mange nybegynnere vil kanskje kvie seg for å legge ut på tur i vinterhalvåret. Hva bør man tenke på?

– Man behøver absolutt ikke kvie seg for vinterturer. God planlegging og godt utstyr er vesentlig. Begynn med korte dagsturer hvis man er usikker. Overnatt i hagen en kald vinternatt hvis du tror at overnatting i marka blir for tøft. Hvis utstyret holder skal man se at det ikke er så fælt.

Kristensens tips til nybegynnere:

* Ha utstyr på turen slik at man kan klare seg ett par døgn alene hvis uhellet skulle være ute. Det spørs litt hvor lang tur man skal ut på, men det kan fort hende at en dagstur i høyfjellet kan utvikle seg til et par dagers opphold i snøhule.

* Ha varmt tøy og fottøy.

* Ha alltid ull innerst på kroppen.

* Ikke slit deg ut med å ta med en masse kokemuligheter og mat hvis turen du har planlagt er kort.

* Er man usikker på om man har godt utstyr, eller vil teste ut om man klarer en overnatting ute i kulden kan det være lurt å starte i det små. Hagen kan være et godt sted å starte.

* Fyrstikker må med, samt energirik mat og en lett boks til å koke i.

* Husk også en sammenleggbar spade, samt kniv og multiverktøy.

* Hvis man ønsker å forevige turen kan man også ta med seg kamera. En notatbok og blyant kan også være fint å ha med hvis man ønsker å skrive litt underveis.

MED PULKEN PÅ SLEP: Her gjør Kagge de siste forberedelsene i Antarktis, før han begynner å gå mot Sydpolen alene. Foto: PRIVAT/ Kjell Ove Storvik Foto:,

ERLING KAGGE:

– Ta med barna på tur

På sine 51 år har Erling Kagge rukket å gå til Nordpolen, Sydpolen samt bestige verdens høyeste fjell, Mount Everest. Selv om han fortsatt reiser over landegrensene for å oppnå store turopplevelser, er han ikke i tvil om at man finner de beste turene i eget nabolag.

– Livet over tregrensen er fantastisk. Du kommer deg bort fra det hektiske bylivet. Horisonten på vidda minner meg om min egen «litenhet», samtidig som jeg kjenner naturens storhet. Du trenger ikke reise langt for de store naturopplevelse. De magiske øyeblikkene er ofte i eget nabolag, sier han. Oslomarka

Han vokste opp inntil Østmarka, hvor foreldrene hans ofte «sparket» ham ut på tur.

– Det er et strålende område. Nå ferdes jeg mer i Nordmarka, og jeg elsker dragene over mot Spålen. Ingen steder i verden er finere enn Oslomarka.

Kagge trekker også frem Finnmarksvidda som et flott turområde på vinteren.

– Turen fra Kautokeino mot Tromsø over Finnmarksvidda var en spesiell opplevelse. Naturen er annerledes og uendelig vakker. Jeg gikk til og med gjennom isen. Turer uten litt smerte går fort i glemmeboken, så det er også bra å bli våt og fryse skikkelig. Hvis du ønsker en flott vintertur i eget land, vil jeg anbefale den turen, sier han.

ISTAPPER I ANSIKTET: Det er ofte kaldt på tur, og mot Nordpolen sammen med Børge Ousland og Geir Randby krøp temperaturen ned til 52 minusgrader. Foto: PRIVAT/BØRGE OUSLAND Foto:,

– Har du noen andre områder i Norge du anbefaler folk å reise til?

– Jeg kan nesten ikke tenke meg et område i Norge det ikke er fint å gå på tur. Fra Sætedalsheiene til like hitenfor Nordkapp. Alle byer i Norge er omkranset av fantastiske turmuligheter. Bor man i Bergen og Oslo-området er Finse bare en togtur unna, og Blefjell er en drøy time unna hovedstaden. Norefjell er også bra, men med litt for mange cocktailpartys.

Alltid små farer

For Kagge er det viktig med gode forberedelser før han legger ut på tur. Hvis forberedelsene har vært gode har man ofte flaks med været mener han.

– En av Amundsens turer til Hardangervidda holdt på å ende med døden på grunn av slapp planlegging. Amundsen lærte av det, og forberedte seg alltid godt siden. Man bør alltid tenk igjennom ruten man ønsker å gå før man legger ut på tur. Hvis man skal overnatte må man også planlegge om man ønsker å sove i telt eller på en turisthytte. Klær og skotøy og riktig mat er også viktig. Det er alltid små farer som lurer over tregrensen.

Han går mye på tur med barna sine. Opp igjennom årene har han derfor lært seg enkelte knep som hele familien nyter godt av.

– Det er ikke noe i veien for å ta med seg barna på vinterturer. Det krever bare litt ekstra planlegging, spesielt hvis man skal overnatte.

Kagge har laget en liste over tips og råd til barnefamilier:

* Selg inn turen til barna på forhånd. Få dem til å glede seg.

* Barn lar seg korrumpere, så ha godbiter og varm drikke underveis. Ikke legg dine ambisjoner over på barna.

* Pakk sekken kvelden før, slik at du husker alt.

* Snakk om det som er rundt dere underveis og etter turen

* Sørg for at barna har på seg riktige klær, og at de ikke blir for varme og heller ikke for kalde. Ikke gjør turen for krevende. Ikke bare du, men også barna skal tenke tilbake på den med glede.

* Ha alltid med kompass, lykt, ekstra jakke/anorakk med god hette og spade. Det kan være at man må grave seg ned.

TOPPFESTIVAL: 60-årsdagen til Arnesen ble feiret sammen med stedatteren Birgitte Glestad (35) på toppfestivalen på Svalbard. Foto: livarnesen.com/PRIVAT Foto:,

LIV ARNESEN:

– Pakk lett og nyt turen

Liv Arnesen liker seg best i kulden og når man kan høre det knitre under skiene. I sekken har hun alltid termos med ingefær og sitron, og hun legger aldri ut på langtur uten pulken. – Vinteren byr på fantastiske naturopplevelser. Det vakre lyset, stillheten og den gode kulden. Man opplever en ro man sjelden får noen andre steder.

Arnesen lagde overskrifter da hun i 1994 ble første kvinne i verden som gikk alene uten forsyninger til Sydpolen. Seks år senere nådde hun, som første norske kvinne, Nordpolen sammen med amerikaneren Ann Bancroft.

Begynn i det små

Selv om hun har en lang merittliste bak seg, trives hun best i skogen hvor hun vokste opp som barn. Hun legger ofte ut på ski- og kajakkturer i Oslo-området.

Hvis man ønsker å gjøre dagsturen til en weekendtur er det heller ikke noe i veien for å gå i flere løypenett rundt om i området rundt Krokskogen. Hvis man starter ved Sørkedalen eller Lommedalen kan man bevege seg langt inn i Oslomarka, forteller Arnesen.

SEIER: Etter måneder over snøen kom hun endelig frem til Sydpolen julaften 1994. Liv trekker frem dette som en av sine beste turopplevelser. Foto: livarnesen.com/PRIVAT Foto:,

Selv liker hun seg best i telt, men snakker varmt om turisthyttene.

– Turisthyttene er et godt alternativ hvis man skal på weekendtur, eller ønsker en myk start. Man finner dem overalt i Norge. Det eneste man bør sjekke på forhånd er åpningstider, slik at man ikke kommer til stengt dør etter en lang tur i fjellet.

Skarvheimen

Skal man legge ut på en lengre tur, anbefaler Arnesen Skarvheimen, et høyfjellsområde som forbinder Jotunheimen med Hardangervidda.

– Ingenting er som Skarvheimen i desember. Jeg har selv hytte der, og prøver å få til flere toppturer i løpet av året.

Men skal man ut på en lengre tur i høyfjellsområdet anbefaler Arnesen at man er godt forberedt.

– Hvis man skal opp dit i vintermånedene kan det være mye tåke, og været kan fort legge om. Det er en tur man bør planlegge, og turisthyttene kan være et godt alternativ.

AKTIV: 61-åringen er nå med på å planlegge ekspedisjoner til alle verdensdelene, knyttet til prosjekter om rent vann. Den avsluttende turen går til Sydpolen om 15 år. Foto:,

Suksessen for en god turopplevelse i vintermånedene ligger i å nyte opplevelsen, mener Arnesen.

– Pakk lett og nyt turen, da kommer man langt. Kjenn på den deilige opplevelsen av å være alene i ødemarken.

Hvis du vil på weekendtur:

* Pakk lett, og ikke mer enn 15 kilo på ryggen. Man får ikke en god turopplevelse hvis man skal bære seg i hjel.

* Kle deg og pakk sekken etter været

* Ta med sovepose, liggeunderlag, et lett telt, ekstra tøy, en varm jakke og et ekstra par votter.

* Hvis man skal gå i skogområder kan man droppe telt og heller sove i gapahuk. Men det er viktig å se an været. I skogområder finner man også brensel, så da trenger man heller ikke primus.

* Hvis man ønsker å sove i turisthyttene kan man også unne seg litt ekstra luksus i sekken. Men husk at man kan bli værfast, og bli nødt til å overnatte utendørs, derfor må man alltid ha med spade og sekke-telt.

* Pakk ned høykalori-mat. Ha også alltid varm drikke tilgjengelig på termos. Ha med primus slik at kroppen får i seg et varmt måltid hver dag.

Hvis du vil på langtur 1–3 uker:

* Se listen for weekendtur, men sett av bedre tid til planlegging.

* Gå til innkjøp av pulk. Hvis man skal på en langtur med flere overnattinger kan man ikke belage seg på å bære alt utstyret på ryggen.

* Vær nøye med utstyret før man starter turen. Sjekk at alt fungerer.

* Beregn riktig mengde brennstoff til primus, slik at man ikke går tom.

* Bruk primusen til å få ekstra varme i teltet.

* Legg alltid vannflasken i soveposen over natten.

Les også

 1. Drømmen om Antarktis

  ANTARKTIS (VG) En reise mot Sydpolen er ikke lenger forbeholdt polfarere og forskere.

Flere artikler

 1. Børge Ousland sov 86 netter i denne plastsekken

 2. Røde Kors: - Påsketuristene kan lære av disse to

 3. Pluss content

  Polfarer Inge Solheim: – Å tape to millioner det beste som kunne ha skjedd

 4. Pluss content

  Reddet av pappas tips. Slik takler du kulden best

 5. Pluss content

  Stine (38) og Hege (36) sover ute en gang i uken

Fra andre aviser

 1. Børge Ousland om turen over Nordpolen: – Vi visste jo nesten ikke hva som skjedde

  Aftenposten
 2. Fem kortreiste turtips til høstferien - slik får du med deg barna ut

  Bergens Tidende
 3. God design? Det er avgjørende for en vinternatt i fjellet.

  Aftenposten
 4. Eventyrlysten sørlending på Svalbard

  Fædrelandsvennen
 5. Målet var et minne for livet, en tøff tur-sefie på sosiale medier. Det gikk ikke som planlagt

  Aftenposten
 6. Målet var et minne for livet, en tøff tur-selfie på sosiale medier. Det gikk ikke som planlagt

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no