Regler ved matbordet som vil overraske deg

LÆR DEG MAT-ETIKETTE: Tokyo er den byen i verden med flest restauranter med Michelinstjerner. Her fra en tepanyaki-restaurant. Foto: GØRAN BOHLIN.

Slik spiser du i andre land

(VG Nett) Skikk og bruk under måltider varierer fra land til land, akkurat som maten du spiser. Det er ikke alltid like lett å vite når du tråkker i salaten.

 • Anne Bergseng
Publisert:

Du bruker gaffelen feil, og alle stirrer på deg!
En del av sjarmen ved å reise er å møte mange ulike kulturer. Dette gjelder også når det dreier seg om mat og bordskikker, hvor mange land har helt andre regler enn vi er vant med.

- Å kunne noen enkle regler om etikette ved bordet kan redde deg fra pinlige situasjoner i ferien, sier Dean Allen Foster, forfatter av Global Etiquette Guide, til reisenettstedet Budget Travel.

Det kan også hjelpe deg med å bli kjent med nye mennesker på din vei ved å vise at du har satt deg inn i de lokale skikkene.

Her er noen "regler" det kan være lurt å få med seg:

Thailand

GJØR SOM DE LOKALE: Suda Restaurant i Bangkok serverer nydelig mat. Suda(71) jobber på gulvet den dag i dag, hun har drevet restauranten i over 30 år. FOTO: ROBERT S. EIK.

Thailand er et land som nordmenn i tusentall besøker hvert år.
Her har mange erfart at gaffelen brukes på en annen måte enn vi vanligvis gjør. Når lokalbefolkningen spiser ris, brukes gaffelen utelukkende til å skyve maten over på skjeen, som man så spiser med. Ikke putt gaffelen i munnen. Gaffelen kan imidlertid benyttes hvis det er snakk om småretter, som ikke er en del av en risbasert rett. Det er selvsagt unntak fra reglene: I nord og nordøst i Thailand spiser de fleste med hendene.

Den thailandske matskribenten Leela Punyaratabandhu, som driver thaimat-nettstedet She Simmers, har en advarsel:

- Det verste man kan gjøre når man skal spise en tradisjonell risrett i Thailand er å bruke spisepinner. Det blir i beste fall betraktet som tungvint og vanskelig, og i verste fall som direkte smakløst, sier hun.

Japan

HIROSHIMA, JAPAN: Byen, med rundt 1 million innbyggere, har mange spennende spisesteder. Det er travelt på kjøkkenet i restauranten Miyoshi. Foto: ESPEN RASMUSSEN.

Også i Japan gjelder strenge regler for spisepinner.

- Mellom hver bit skal pinnene plasseres parallelt med bordkanten og ingen andre steder, forteller medforfatter av boken "Sushi for Dummies", Mineko Takane Moreno.

Det verste man kan gjøre er å stikke pinnene ned i retten, så de står loddrett opp. Den posisjonen med pinnene er forbeholdt begravelser, hvor den avdødes risskål står med to pinner rett opp foran kisten.

Midtøsten, India og deler av Afrika

INDIA: Her lagger to kvinner mat i Kerala i India. Foto: TERJE BRINGEDAL.

I flere deler av Afrika, Midtøsten og India gjelder den enkle regel at man ikke skal spise med venstre hånd.
Hånden skal ikke komme i nærheten av maten, fordi venstre hånd assosieres med toalettbesøk.
Faktisk betraktes det som uhøflig å bruke venstre hånd til for eksempel å gi noe til en annen person. Men heldigvis gjelder ikke regelen for venstrehendte.

Georgia
Mange nordmenn liker som kjent å drikke et glass vin ved festlige anledninger. I Georgia liker de også det, men ved fester foregår det likevel på en litt annen måte.
Her betraktes det som uhøflig å drikke av vinglasset sitt hvis det ikke er i forbindelse med en skål. Men da skal til gjengjeld glasset tømmes helt. Til gjengjeld er glassene ofte ganske små.

Mexico

SPIS MED HENDENE: I Mexico er det skikk og bruk å spise taco med hendene. Foto: MAGNAR KIRKNES.

Spis aldri taco med kniv og gaffel. For meksikanerne ser det like dumt ut som å pise en hamburger med sølvtøy. Så hvis du vil være høflig, spis taco med hendene.

Italia
Italienerne drikker aldri cappuccino etter middagen sin. Gjør du det, blir du umiddelbart stemplet som turist. Det er du jo også, men vil du følge de lokale skikkene, så bestiller du evt. en espresso etter maten. Cappuccino drikkes kun på formiddagen, og regnes nesten som et måltid i seg selv. Ofte tas den sammen med en criossant til frokost.

Du bør heller ikke be om å få ekstra parmesan til pizzaen, hvis det ikke eksplisitt tilbys. Det oppfattes som helt feil, omtrent som å bruke ketchup på all mat eller helle sjokoladesaus over sjokolademoussen.
Mange pastaretter passer rett og slett ikke sammen med parmesan. I Roma, for eksempel, brukes den tradisjonelle osten pecorino på mange klassiske pastaretter, i stedet for parmesan.

Frankrike

IKKE FORRETT: Når du får servert brød eller baguette på restauranter i Frankrike, skal det spises sammen med maten. Her fra et bakeri i Paris. Foto: KRISTOFER SANDBERG.

Ikke spis brødet som en forrett. Brødet skal spises sammen med resten av maten, eller til osten som en avslutning av måltidet. En annen ting er at det er helt akseptabelt å plassere brødet rett på bordet, noe som er helt uvanlig andre steder i verden.

Kina
Ikke snu fisken på tallerkenen når du får servert en hel fisk. Vi er vant til å spise den ene siden først, for så å snu fisken og spise den andre halvdelen. Men ikke gjør dette i Kina. Spesielt ikke sør i Kina og i Hong Kong. Det betyr ulykke. I tillegg er det forbundet med overtro; snur du fisken, vil fiskerens båt havarere, heter det.

Chile
Her bør du ikke spise noe som helst med hendene. Skikken her er litt annerledes enn i andre land i Sør-Amerika. Selv ikke pommes frites spises med hendene, selv om det ofte er mest praktisk. Bruk kniv og gaffel.

Korea

SEOUL: Korea har sterke tradisjoner, også når det gjelder mat og drikke. Respekt for eldre gjelder spesielt her. Foto: ROBERT S. EIK.

Hvis du blir tilbudt et glass med drikke av en eldre person, ta i mot med begge hender. Dette er et tegn på respekt for eldre, en viktig grunnpilar i koreansk kultur. Etter å ha mottatt glasset, skal du vende hodet litt vekk og ta en diskret slurk.
Du skal heller ikke begynne å spise før den eldste personen har begynt, og heller ikke forlate bordet før vedkommende er ferdig.

Russland
Si aldri nei til vodka, og bland den heller aldri med noe som helst. Ikke engang med is. Da ødelegger du renheten i drikken. Du bør alltid ta i mot når noen tilbyr deg et glass, fordi det er et tegn på tillit og vennskap. Selv om klokken er ni om morgenen.

Følg VG Reise på Facebook!

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Københavns beste fleske-mat

  KØBENHAVN (VG) Stegt flæsk med persillesovs kan du få servert nesten døgnet rundt på Københavns restauranter.
 2. Gardermoen oppgraderer mat-tilbudet

  GARDERMOEN (VG) - Fresht og godt. Dette har jeg ventet på lenge! sier sushi-elskeren Jarle Ottestad-Tømte ved…
 3. Sultne på norsk matkultur

  Tyskerne liker smaken av Norge. Men flere krever nå å høre historien bak maten de får servert.
 4. Svensk kokk er Tyrkias svar på Jamie Oliver

  ISTANBUL (VG) Han er superstjerne i Tyrkia, med flere prisbelønte restauranter, tv-programmer, bøker og sin egen…
 5. Best i London på mat

  LONDON (VG) For to år siden skulle hallen rives. Nå syder det av liv på markedet som er kåret til Londons beste matsted.
 6. Her får du best flymat

  (VG Nett) Ekspertene har talt, og Turkish Airlines stikker av med prisen for best flymat i Europa.
 7. Jakten på den sorte diamant

  GOTLAND(VG) Svart og mystisk ligger trøffelen i den fuktige jorden - med en smak matelskere er villige til å betale…

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Pluss content

  Unngå julebordtabbene

 2. Unngå julebordtabbene - her er de gode rådene

 3. Hold kjeft og spis!

 4. Pluss content

  Unngå julebord-fellene

 5. Pluss content

  Thomas Alsgaard: – Det går ikke mye inn på meg å bli kalt snobb

Fra andre aviser

 1. Visste du at du ikke bør takke nei til vodka her?

  Bergens Tidende
 2. Visste du dette om skikk og bruk?

  Bergens Tidende
 3. Italiensk, ganske enkelt!

  Aftenposten
 4. Restaurantanmeldelse: Dyre og gode småbiter på Lulu

  Aftenposten
 5. Da Martin (13) ble matlei, tok familien grep. Her er ekspertenes råd.

  Bergens Tidende
 6. Sjakk Matt Vika: Et trist parti

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no