STERKT Å SE: Kontorene i Stasis hovedkontor på Dittrichring står slik de ble forlatt da folket drev DDR-agentene ut høsten 1989. Foto: Dag Fonbæk

Her tentes glørne som felte DDR-staten

LEIPZIG (VG) Lukten av DDR kjennes fortsatt i «skrekkens hus» - det gamle Stasi-hovedkvarteret på Dittrichring.

Publisert:

25 år siden muren falt

Åpne arkivskuffer gaper mot oss, og forhørscellene står slik de ble forlatt da folket jagde Stasi-agentene på dør.

Bare uker etter at DDR-motstanderne tente ulmende glør i Leipzig, falt Berlin-muren og Europa ble gjenforent. I år er det 25 år siden, og jubileet skal markeres mange steder i Tyskland.

Selvsagt også i Leipzig - kulturbyen der Wagner ble født, Goethe møtte Faust og Bach ligger begravet.

Lysfest

Gjennom en gigantisk lysfest 9. oktober skal Leipzig minnes de dramatiske høstdagene i 1989, da slaget om DDR sto her på plassen utenfor Nikolai-kirken og i Leipzigs gater.

Et 20-talls steder i gamlebyen kan du fremdeles se spor av den fredelige revolusjonen, som opprøret ble kalt, ettersom den demokratiske idé sprengte seg fram gjennom kraftfulle paroler som «Vi er folket - ingen vold».

MINNES OPPRØRET: Unge tyskere med tente lys minnes mandagsgudstjenestene i Leipzigs Nikolaikirke høsten 1989 - som utviklet seg til protestmarsjen mot murens fall noen uker senere. Foto: Leipzig Tourismus

Startet i kirken

Mandagsdemonstrasjonene høsten 1989 hadde sitt utspring i Nikolai-kirken i gamlebyen, der prestene anført av pastor Christian Fuehrer brukte Guds ord til å be for folket - så finurlig balansert at Stasi og DDR-regimet ikke torde gripe inn mot det de måtte forstå var et gryende folkeopprør.

På kirkeplassen utenfor samlet opptil 70.000 mennesker seg.
De som ble anholdt og kjørt bort, rakk å rope ut sitt navn til folkemengden, som noterte hvem regimet anholdt.

9.oktober 1989 utviklet mandagsbønnen seg til et kjempemessig folketog langs ringveien som omslutter Leipzigs gamleby - et folketog mot friheten.

Taust fra Berlin

Sikkerhetsstyrkene anført av kommandør Günter Lutz ventet på klarsignal fra Berlin for å slå demonstrantene tilbake - men hørte intet.

8000 soldater, som forventet å pågripe en håndfull oppviglere, møtte et folkehav ute på ringveien - et folk som ikke var til å stanse.

TV-opptak av oppstanden ble smuglet ut til vesten samme kveld - og nøyaktig en måned senere falt den forhatte muren i Berlin som symbol på DDR-regimets endelikt.

SE NED: Her på kirketorget sto folk tett i tett under DDR-protestene for 25 år siden. Også lysende brostein i ulike farger og annen gatepynt leder vei til byens historiske steder. Foto: Dag Fonbæk

- Fikk nok

- Folk hadde fått nok. Tusener rømte til vesten via Ungarn og Tsjekkia. Etter årelang, kontinuerlig tilbakegang var DDR i elendig forfatning. Industrien lå nede. Ingenting fungerte lenger. Det gikk som det måtte, sier Simone Feldmeier, som viser oss merkestedene for fredsrevolusjonen.

Som den overfylte fontenen utenfor Nikolai-kirken, der vann drypper ned på bakken som symbolikk for dråpen som rant over.

Mange spor

Åpent for turistbesøk er også Stasi-hovedkvarteret på «Det runde hjørnet» (Dittrichring 24) - målet for folkevandringen den9.oktober 1989.

Først et par uker senere ble de rydde-ivrige sikkerhetsagentene drevet på dør av sinte revolusjonære som ville inn og se mappene sine.

FANGE-VOGN: I slike avhørs-biler ble de kjørt bort, ofte med bind for øynene, demonstrantene som gikk foran i kampen mot DDR-regimet for 25 år siden. Foto: Dag Fonbæk

I dag står arkivskapene på vidt gap, slik de ble forlatt. Det meste er urørt. I glassmontre kan du se lytteutstyr, spionkikkerter, falske pass, forkledningsutstyr, maskiner for åpning av brev og mye annet Stasi-agentene brukte for å undertrykke et helt folk gjennom 40 år.

Stasi-bunkeren i Machern, rett utenfor byen, kan også besøkes.

Folkeopprør

etterkrigsmuseet bak høye glassfasader i Grimmaische strasse 6, tett på Nikolaikirken, kan du bruke en hel dag. Der dokumenteres den omveltende tyske historien fra 2. verdenskrig fram til i dag gjennom heftige film- og TV-opptak, rømningsberetninger og sterke vitnesbyrd.

Simone Feldmeier tror ikke det var tilfeldig at DDR-opprøret startet nettopp her i Leipzig.

STERK DOKUMENTASJON: Selv om DDR-opprøret i Lepzig gikk frededlig for seg, har byen flere utstillinger som viser mer heftige protester mot kommunismen i både Tyskland og andre Øst-Europeiske stater. Foto: Dag Fonbæk

Alt på Luthers tid var innbyggerne reformivrige. Beliggende ved to viktige handelsveier, utviklet byens befolkning tidlig et internasjonalt vidsyn.

Slaget om Leipzig

Opplyste borgere av bokbyen - mange av dem studenter - hadde liten sans for nazipropagandaen. «Vi er folket» runget i Sachsen lenge før DDR-staten sjanglet om kull.

Dessuten har Leipzig endret Europa før - noe også vi nordmenn fikk føling med:

Da Napoleon i 1813 ble beseiret av Østerrike, Preussen, Russland og Sverige i et heftig slag på en slette utenfor Leipzigs porter, resulterte det i at Napoleon-vennlige Danmark måtte avgi Norge til svenskene etter mer enn 400 år.

Men det er en annen historie.

FARGERIK BY: Innbyggerne i Leipzig har atid vært vidsynte og internasjonalt orienterte - så det var neppe tilfeldig at opprøret mot DDR-statens klamme grep startet nettopp her. Foto: Dag Fonbæk

Øker mest

Leipzig er den tyske byen med størst økning i besøket fra Norge. Veksten i fjor var på 30 prosent. Spesielt gode var besøkstallene sist høst.

- Leipzig ligger nær Berlin, og er lett tilgjengelig med tog, poengterer Sabine Koch, leder for Tysklands turistkontor i Norge.

Slik kommer du dit

Til Leipzig kommer du enklest med fly via Berlin. SAS og Berlin Air flyr til Tegel, Norwegian til Schönefeld.

Fra Berlin Hauptbahnhof går det direktetog til Leipzig hver time (kjøretid 1 time og 10 minutter).

Hotell i eller nær Leipzigs gamleby finner du her.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no