LUFTIG: I bratthenget, høyt over turistbygda Geiranger, driver Iris og Arnfinn Westerås restaurant og hytteutleie på Westerås Gard. Stedet skal ha inspirert Disneys filmskapere før de lagde suksessfilmen «Frozen».

Norges bratteste restaurant?

320 loddrette meter over Geirangerfjorden driver Iris og Arnfinn Westerås låverestaurant og gård –
bokstavelig på kanten av stupet.

 • Dag Fonbæk
Publisert:

Utsikten er formidabel. Nasjonalromantisk så det holder. Brudeferden og Høifjæld i ett.

– Kanskje ikke det mest naturlige stedet å drive en restaurant, men samtidig skal det godt gjøres å finne en uteservering med flottere utsikt, sier Iris Westerås til nettstedet Visit Møre og Romsdal.

Egentlig ligger Westerås Gard veldig naturlig til. Vakrere restaurant-omgivelser skal du i hvert fall lete lenge etter. Fra utsiktsterrassen med solparasoller ser du rett inn i Sunnmørsfjellene og ned i turistbygda Geiranger, langt der nede.

TUR-OMRÅDE: Sykkel- og vandrestiene starter så å si på trammen til Westerås gard, og tar turistene langt inn i Sunnmørsfjellene. Foto: Oddgeir Visnes, Tibe

Oppe på fjellhyllen driver Iris og Arnfinn både restaurant og hytteutleie for folk uten høydeskrekk – på en gård som har vært i familiens eie siden 1600-tallet.

Under solide takdragere av tre serveres høye smørbrød og luftig bakverk. Veldig kortreist mat.

I tillegg er fjellgården et glimrende utgangspunkt for fotturer i fjellet. Turstiene starter så å si på trammen.

«Frost»-forbilde

Det sies at filmskaperne bak Disney.suksessen «Frost» var i Geiranger for å hente inspirasjon til animasjonsfilmen, og at de kastet sine øyne nettopp på Westerås Gard der oppe på fjellhyllen.

I sommer har Geiranger-besøkende turister, som har reist med Disneys egen turarrangør, besøkt fjellgården. Vi tipper de har nikket gjenkjennende.

VED GEIRANGER: Turmålet Storseterfossen ovenfor Westeraas gard er spektakulært i seg selv. Men ikke noe for folk med høydeskrekk. Foto: Oddgeir Visnes, Tibe

– På grunn av rasfaren åpner vi aldri stedet før snøen er borte, forteller Arnfinn Westerås. Gården med de fantastiske naturomgivelsene er bare åpen i turistsesongen. Resten av året er den avstengt. Vinterstid anses det som for farlig å oppholde seg på gården, grunnet faren for snøras i det svært bratte terrenget, skriver nettstedet.

Vertshus på Trandal

Men den ombygd høyløa på fjellhyllen i stupbratte Vesteråsfjellet over Geiranger er langt fra Sunnmøres eneste spektakulære serveringssted.

På Trandal i Hjørundfjord, ikke langt fra sveitserstil-hotellet Union Øya, ligger et høyst spesielt etablissement:

Midt på 1990-tallet ombygde nå avdøde Frank Storeide den gamle familiegården til vertshus – i en nesten like bratt skråning – over den vakre fjorden som nå også Hurtigruten besøker visse deler av året.

TRANDAL: Nå avdøde Frank Storeide (bildet) skapte et annet høytliggende vertshus på Sunnmøre, med storslått utsikt over Hjørundfjorden. Christians Gaard i veiløse Trandal drives videre av familien i gründerens ånd.

Kjendissted

I bygda Trandal med seks innbyggere evnet Storeide å samle kjentfolk som Magne Furuholmen, Kjell Inge Røkke, Maria Mena og Vebjørn Sand til sine konserter og festivaler.

Til og med toalettet ble omgjort til serveringssted. På «fantedassen» kan du få servert en kald halvliter gjennom en luke i veggen.

«Pubmannen» Storeide fra Trandal var et selvfølgelig innslag i Ylvis-programmene om «Norges Herligste» – og i dag drives altså det høyst spesielle vertshuset Christian Gaard Bygdetun videre av familien – i Frank Storeides ånd.

Langt utenfor allfarvei – men viden kjent for sin stemning og hygge.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Tredoblet Norge-interesse etter «Frost»-filmen

  Reiselivet kan glede seg: Disney-filmen «Frost» pirrer utlendingenes interesse for Norge.
 2. Tidenes turist-sommer i Norge

  Det har vært en knallsommer – også for norsk turistnæring.
 3. Her er Norges nye hjerteknuser

  Titt-titt! Hei på dere! Er jeg ikke søt? Den vesle steinkobbe-familien blir garantert Atlanterhavsparkens nye…
 4. Reis til Disneys filmdestinasjoner og lev deg inn i eventyret

  Torneroses slott og Mowglis jungel finnes i virkeligheten. I alle fall finnes steder som har gitt inspirasjon til…
 5. Her er Norges nye turistmagneter

  Våre nye signalbygg av tre har tatt opp i seg arven fra stavkirkene, og er i seg selv verdt en reise.

Flere artikler

 1. De holder Norge i gang

 2. De lokale redningsaksjonene

 3. 5 grunner til at vi elsker «Normal People»

 4. Hotellet er nesten
  fullbooket av damer

 5. Se hvordan
  store arrangementer driver hotellprisene til himmels

Fra andre aviser

 1. Fjell og fossefall kan ta pusten fra deg. Geiranger har likevel erkjent at de må ha mer å by på enn bare vakker utsikt.

  Aftenposten
 2. Er ferien din «instavennlig»? Hvis ikke vet vi hvor du bør dra.

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no