TRANGT: Tett trafikk i Hanois gater. Foto: Lasse Efskind

Reisebrev fra syklende sekstiåttere

(VG Nett) Kommunismen og kapitalismen lever side om side i Vietnam.

Publisert:

VG Nett skrev nylig om det tidligere skøyteesset Lasse Efskind, som sammen med åtte andre nordmenn har reist til Indokina for å sykle «Vietnamkrigens rundt».

Turen begynner i Hanoi i nord, og skal etter planen ende opp i Ho Chi Minh City, over 170 mil lenger sør. Reisefølget ankom Hanoi sist søndag, og slik beskriver Efskind det første møtet:

- Streder og smug befolkes som kanalene i en maurtue. Gatene har en strøm av biler, mopeder og sykler i en for våre øyne risikofylt men eksotisk dans. Ikke en hjelm. Vi skulle søke restene av krigen, men til nå har møtet med det vitale folket blitt det største.

Kommunisme og kapitalisme

Vietnam opplever nå en voldsom økonomisk vekst, men båndene til fortiden og til kommunismen er fortsatt sterke, ifølge Efskind.

- Selv om USA tapte Vietnamkrigen kan man si at kapitalismen har vunnet freden. Vietnam har nå den tredje sterkest voksende økonomi i verden. [...] Jeg legger merke til at Hanoi er stykket opp i utallige «folkekommuner», der lokale myndigheter har stor handlefrihet på det nære plan. Vi ser «kommunehusene» med vaiende vimpler av vietnamesiske flagg og røde flagg med hammer og sigd - ennå et gangbart symbol i dette landet! skriver han.

Les hele reisebrevet her!

Tibet 2000
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no