BALANSERER: Uanfektet balanserte, danset, steppet og sang lille Jade på gelenderet ved stupet ned mot bebyggelsen i Hongkong. Da hun oppdaget at hun hadde publikum, ble den lille damen enda mer yr i sprangene. For sikkerhets skyld var det en glassvegg mellom Jade og avgrunnen. Foto: Janne Møller-Hansen

Topptur i Hong Kong

Tett, folksom, travel som en maurtue og himmelstrebende som Manhattan; Hongkong er en av verdens mest fascinerende, lokkende, skremmende og futuristiske storbyer.

Publisert:

Storbyen sett fra verdens lengste rulletrapp

HONG KONG ISLAND (VG) Her finnes det aller meste, og det aller meste av det er til salgs. Her er gatemarkeder med spåmenn og advokater, utendørs tannleger, gangveier i tredje etasje, toetasjes trikker og busser og skyskrapermiljøer som danner så sience fiction-aktige miljøer at du nesten forventer at de røde taxiene på gata skal ta av og forsvinne mellom finansselskapenes spir.

Les også: Lesernes Hong Kong

TRINNVIS RULLETRAPP: Totalt 800 meter lang med avsatser underveis strekker rulletrappen seg inn og opp mellom skyskraperne. Den sparer daglig tiden for mer enn 45 000 mennesker. Foto: Janne Møller-Hansen

Hongkong Island er klippen britene kapret som brohode til Asia. Lenge økonomisk turbomotor og selve hjørnesteinen i det britiske imperiet. Nå er det propellen som driver verket i et stadig mer råkapitalistisk Kina med slagordet; en nasjon - to systemer.

Kart og kikkert

Dette er et forsøk på å guide deg i virvaret, og gi deg en enkel oppskrift på en topptur til The Peak. Der får du overblikket og kanskje litt orden på myldret under deg. Lurt å ha med kart og en liten kikkert.

BILDESPESIAL:Se bilder fra topptur med rulletrapp i Hong Kong!

Hongkong består stort sett av tre deler. HK-øya, Kowloon og De nye territorier. Etter to opiumskriger på midten av 1800-tallet klarte britene etter hvert å forhandle seg til de to første områdene. Senere leide de De nye territorier, inne på fastlandet bak Kowloon for 100 år. Åremålet utløp i 1997, og britene ga tilbake alle de tre områdene til et kinesisk fyrverkeri verden ikke hadde sett maken til.

HELSETILBUD: Det hagler med helsetilbud om man skal tro skiltene i gaten vi passerer i rulletrappen. Foto: Janne Møller-Hansen

Sjansene for at du bor på Kowloon-halvøya er stor, så turen begynner med Star Ferry ytterst på tuppen. I seg selv en severdighet fra 1898.
VG Diskutér:Uteliv i Hong Kong

For drøye to kroner tar den deg over Victoria-bukten gjennom det myldrende livet i havnen. Du kan kjøre bil eller ta undergrunnen (MRT) også, men det er ikke helt det samme.

Enorm trafikk

I bydelen Central må du lete deg fram til skiltene som forteller om verdens lengste rulletrapp. Bruk gangbroene. Mye behageligere for fotgjengere. På gateplan er trafikken enorm.

Rulletrappen går fra Des Voeux Road i Central til Coinduit Road 135 meter over havet i bydelen Mid-levels. Totalt er den 800 meter lang og består av 20 rulletrapper med avsatser for avstigning og tre rullende fortau.

VG Diskutér:Shopping i Asia

Daglig transporterer rulletrappen mer enn 45000 mennesker, nedover i fire timer fra seks om morgenen og oppover fra 10.30 til midnatt.

ANTIKK: I Hollywood Road fant vi dette antikke paret fra Ching-dynastiet til 90 000 kroner. Foto: Janne Møller-Hansen

Trappen tar deg fra finansverdenens høyborger, gjennom restaurantområdet Soho og forbi antikvitetshandlernes gate og inn i boligstrøk mot toppen på ca. 20 minutter.

REISEBREV:Hong Kong

Midtveis møtte vi lille Vira Dio (5) som skulle på ballett ledsaget av morens venninne Leonor Daniel. Da vi ba om navn og telefonnummer, avslo fr. Daniel automatisk, mens Vira grep notatblokken og skriblet stolt ned nummeret sitt.

De 800 meterne sparer deg for kilometervis med sikksakking opp steile gater, og underveis kommer du kloss på dagliglivet i byen. Dagligvareforretninger og fastboendes klesvask. En artig og annerledes opplevelse.

Fugleperspektiv

På toppen i Mid-Levels praier du en taxi, spanderer ti kroner, og ber om å bli kjørt til The Tram, en annen av byens stoltheter, taubanen fra 1888. Den tar deg videre 1,4 kilometer opp.

Endestasjonen er the Peak, toppen - og det helt store utsynet får du fra Løvens paviljong, et fugleperspektiv som kan ta pusten fra deg. Du ser 270 grader av Hongkongs bygningskonturer, den travle Victoria-havnen, og Kowloon.
Der traff vi Jade balanserende på gelenderet mot avgrunnen. Frykten slo som et stempel i magen ved synet av den lille damens akrobatikk, inntil det gikk opp for oss at det faktisk var et glassvern bak henne.

Likevel; titter du over kanten, kjenner du draget fra stupet. Over deg er det gode sjanser for at en tre-fire ørner seiler majestetisk over himmelen.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no