RAGNARROK: Den nyeste klatreløypen i Loen er sannsynligvis Norges tøffeste via ferrata.

Via ferrataer i Norge: Magesug til grøss og glede

Liker du magesug og stupbratte fjell, men mangler klatreerfaring? Da kan en via ferrata være noe for deg.

Publisert:

Ordet «via ferrata» betyr jernvei, og er en klatrerute med fastmonterte trinn, der du er festet til en vaier og ikke kan falle ned. Slike ruter er vanlige mange steder i Alpene, og de siste årene har det også kommet flere i Norge.

Nå er det via ferrataer rundt 20 steder her i landet. De finnes i alle vanskelighetsgrader. De enkleste rutene kan de fleste klare, mens «verstingrutene» krever sterke muskler og psyke.

RAVNFLOGET: Jutharat Jakobsen på vei over «Nepalbrua»

Ravnfloget Via Ferrata, Vega

En av Norges nyeste via ferrata åpnet i juni 2019. Turen starter med 30 minutters gange fra parkeringsplassen på Sundsvoll. Det er bygget to klatreløyper, en enkel grønn på 510 meter og en mer krevende rød på 550 meter. Midt i veggen møtes de i en såkalt «nepalbru.» Returen går via den nye tretrappen «Vegatrappa».

Tidsbruk: 3,5 timer fra start til mål. Aldersgrense: Ingen, men må være minimum 140 cm høy. Pris: Fra 950 for voksne, 400 for barn. Ravnfloget.no

1 / 2
SYNSHORN: Camilla Becker har mye luft rundt seg, på vei opp østveggen på Synshorn.

Synshorn Via Ferrata, Valdres

Synshorn via ferrata mellom Bygdin og Vinstervann får en ny rute sommeren 2020. Det er to løyper her: Den gule som er åpen for alle, og den røde som forutsetter at man har klatret tidligere. Den røde ruten er nå lagt om, slik at den øverste delen er enda luftigere enn før.

Begge turene starter på parkeringsplassen ved Bygdinstuene, og går en halv time i vanlig fjellterreng før klatringen begynner. Begge klatrerutene har rundt 400 høydemeter stigning. Returen går via sti rundt fjellet.

Tidsbruk: Tre til fire timer. Aldersgrense: 14 år. Pris: Fra 890 kroner med guide og klatreutstyr. Synshorn.no

Les også

Stupbratt glede i fjellet

Via Ferrataer i Valdres, Setesdal, Loen, Lom, Odda, Hemsedal og Gautefall
1 / 2
LOEN: Gjølmunnebrua er en luftig opplevelse.

Via Ferrata Loen, Stryn

Sommeren 2019 åpnet en ny verstingrute i Loen: Ragnarok. Den regnes som landets mest krevende via ferrata-rute, og er gradert som kategori D, E og F.

Til sammenligning er den opprinnelige klatreruten i Loen gradert som B og C, med et valgfritt vanskelig parti gradert som D.

Turene starter på havnivå med Nordfjorden, og går på skogsvei opp til 400 meter. De neste 500 høydemeterne klatrer du via ferrata. Den opprinnelige ruten inkluderer Gjølmunnebrua (bildet). Du kan også gå over Gjølmunnestrengen som er akkurat det: En streng over en del av det samme et juvet. De siste 100 høydemeterne er det vanlig sti til toppen av Hoven, 1011 moh. Før du går, eller tar gondolen, ned igjen kan du teste den nye ziplinene over Gjølmunnejuvet. Den åpner sommeren 2020.

NY ZIPLINE: Den ble testet i fjor, men åpner for publikum sommeren 2020.

Tidsbruk: fem til seks timer. Aldersgrense: 12 år (14 for Ragnarok). Pris: Klatring med instruktør, klatresele og retur med Loen Skylift: 1395 for voksen, 1240 for barn (12–15 år). Zipline 590 kroner, eller pakkepris med via ferrata, zipline og retur med skyliften 1835 kroner. Loenactive.no

Les også

New York Times velger Vestlandet

New York Times anbefaler sine lesere å reise til Vestlandet, og særlig Loen og Voss for å nyte naturen og drikke norsk øl.
Annonse fra: 

Her kan du leie hytte!

1 / 2
KYRKJEVEGGEN: Ny via ferrata til Fjæratoppen ved Åkrafjorden.

Kyrkjeveggen via ferrata, Åkrafjorden

Dette er også en av landets nyeste og tøffeste via ferrataer. Kyrkjeveggen, som ligger i Fjæra i Åkrafjorden åpnet sommeren 2019. Ifølge Åkrafjorden Natureb&b som drifter Kyrkjeveggen er den ikke like krevende som Ragnarok i Loen, men heller ikke så langt unna.

Løypa er lagt opp til ren klatring på fjell der det er mulig. Bare i de mest krevende partiene er det satt inn trinn. Klatrepartiet fra innsteget på 50 moh. til topphyllen på 550 moh. er om lag 900 meter langt. Det siste partiet til Fjæratoppen (713 moh.) er på vanlig sti.

Tidsbruk: fem til syv timer inkludert pauser. Aldersgrense: 12 år. Pris: Klatring med guide og utstyr: 1200 for voksen, 950 for barn (12–15 år). Gå turen på egen hånd med eget utstyr: 450 kroner. Akrafjordenbnb.no

Les også: Topptur ved Langfoss i Åkrafjorden

FYRESDAL: Via ferrata som passer for barn.

Via ferrata Telemark, Fyresdal

Denne åpnet også sommeren 2019. I motsetning til nykommerne «Kyrkjeveggen» i Åkrafjorden og «Ragnarok» i Lom er denne beregnet på et helt annet publikum. Via ferrataen i Fyresdal passer godt for «barn» fra syv til 70 år, selv om denne også er luftig nok.

Det er en enkel klatreløype med 400 høydemeter.

Tidsbruk: Tre til fire timer. Aldergrense: 7 til 70 Pris: 750 for voksen, 375 for barn, inkludert guide og utstyr. Viaferratatelemark.

Les også: Strandferie i Telemark

1 / 2
ROMSDALSSTIGEN: Den bratteste av løypene, Vestveggen.

Romsdalsstigen

Via ferrataen som åpnet ved Åndalsnes i 2017 har to klatreløyper: Introveggen som passer for nybegynnere og den langt mer utfordrende Vestveggen. Introveggen tar tre til fire timer, aldersgrense 12 år, eller 9 år sammen med voksen. Pris: 990 kroner. Vestveggen regnes også som en av de mer krevende løypene i Norge, og her bør du være i mer enn gjennomsnittet god form. Turen går til toppen av fjellet Nesaksla, hvor du får fantastisk utsikt over Romsdalen. Den avsluttes med vaier-hengebroen som ble kejnt i TV2-realityserien Kompani Lauritzen. (Reality-deltakerne klatret ikke hele Vestveggen. De hadde nok med hengebroen)

Tidsbruk fem til seks timer, aldersgrense 16 år. Pris: 1490 inkludert guide og utstyr. Det er også mulig å klatre med eget utstyr uten guide. Tindesenteret.no

Les også

De mest populære fjellturene i sommer

Skal du på tur til de mest ikoniske norske fjellene i juli eller august? Da bør du forberede deg på å gå i kø.
HIMMELSTIGEN: Bratt.

Trolltunga via ferrata

Du starter ved Ringedalsvatnet i Odda kommune, og sykler omtrent seks kilometer langs vannet. Etter en kort tur oppover uren starter Trolltunga via ferrata, i en 250 meter høy delvis loddrett fjellvegg. Det var opprinnelig en annen «Himmelstige» i området. Den nye kom i 2018. Fra toppen er det rundt to kilometer å gå til Trolltunga. Tidsbruk: 8 til 12 timer. Aldersgrense: 15 år. Pris: Fra 1500 inkludert guide og alt utstyr. Via ferrataen er også åpen for erfarne klatrere uten guide. Trolltunga-active.com

1 / 2
MOSJØEN: Den bratteste veien til topps

Mosjøen via ferrata

Norges nordligste via ferrata åpnet i Øyfjellet ved rett ved Mosjøen sentrum i 2017. Turen starter med å gå et stykke opp Helgelandstrappa, før du stiger ut av den og klatrer til ca 650 meter over havet. Her går du igjen inn på Helgelandstrappa og følger den ned til 70 moh hvor du kan tar den 700 meter lange ziplinen rett ned til hagen ved Fru Haugans Hotel. Ziplinen går over lakselven Vefsna, og er du heldig ser du laksen hoppe.

Tidsbruk: Rundt 4 timer. Pris: 890. Inkludert zipline: 1.290. Kun zipline 790. Aldersgrense: Via ferrata 12 år og minimum 40 kilo. Zipline 10 år og minimium 30 kilo. Naturligehelgeland.no

Hemsedal

Ruten starter ned i dalen ved Skarsnuten og går opp til toppen av Røggjin (1260 m.o.h)

Tidsbruk: Tre til fire timer. Aldersgrense: 12 år. Pris: 750. Du kan også klatre ruten uten guide, med leid utstyr for 300 kroner, eller med eget klatreutstyr for 100 kroner.

Annonse fra: 

Her kan du leie hytte!

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no