UTFORDRING: Reisejournalist Vibeke Montero tipser om hvordan du kan pakke en ukes ferie i håndbagasjen.

Slik pakker du en ukes ferie i håndbagasjen

La den store kofferten stå igjen hjemme. Her er tipsene du trenger for å pakke som en proff.

Publisert:

Vibeke Montero er reisejournalist og grunnlegger av reisebloggen Bortebest.

Å pakke kan være en utfordring og noen blir aldri klok på det – uansett hvor mye de reiser. Fordelen med å bare reise med håndbagasje er at du slipper både innsjekkings- og bagasjebåndkø. For ikke å snakke om de svimlende koffertgebyrene, som stadig øker.

ALLTID MED HÅNDBAGASJE: Vibeke Montero har jobbet som reisejournalist i 15 år og reiser helst med håndbagasje.

For meg er det likevel friheten med å ha alt jeg trenger med meg til enhver tid som gjør at jeg sverger til bare håndbagasje – så ofte jeg kan. Kall meg gjerne en kontrollfreak, men blir det forsinkelser har jeg både skift og toalettsaker. Skal jeg mellomlande, risikerer jeg ikke at bagasjen blir stående igjen på transittflyplassen, og ved ankomst kan jeg bare trille forbi bagasjebåndet og starte ferien. Deilig!

Men å reise kun med håndbagasje krever både planlegging og beinhard prioritering.

Her er mine ti beste pakketips

1. Regler er regler

Finn først ut hvor stor håndbagasje flyselskapet tillater. Standarden pleier å være 55cm x 40cm x 25cm. Jeg foretrekker bagasje med hardt skall, for da vet jeg med sikkerhet at kofferten passer ned i den forhatte bagasjemåleren ved gaten. Husk også å veie håndbagasjen. Noen flyselskaper tillater 12 kilo, andre tillater 7 kilo. Da er det en fordel om ikke kofferten har 3,5 kilo i egenvekt.

2. Rull, ikke brett

Rulling er for bagasjepakking det automatgir er for kjøring. Har du først prøvd det, går du aldri tilbake. For det første får du plass til mer når du ruller klærne dine, og for det andre blir ikke klærne like krøllete. Rull så stramt du klarer!

3. Lag en liste, og hold deg til den!

Bak enhver vellykket håndbagasje er det en liste. Hva som står på din liste vil avhenge av hvor du skal, men den samme regelen gjelder uansett: Ikke pakk ting du kanskje kommer til å få bruk for. Ikke pakk klær du ikke bruker hjemme, og prøv klærne fra forrige sesong før du pakker for å være sikker på at de passer. Planlegg hva du skal ha på deg, og ta med deg plagg som kan kombineres.

TRIKS: Å rulle klær sparer deg for plass, og undertøyet stapper du nedi til slutt.

4. Undertøy til slutt

Truser trenger ikke en egen avdeling i kofferten. De stapper du ned innimellom andre ting til slutt, og husk at tomme sko fungerer utmerket for oppbevaring av sokker!

5. Ikke uten min...

Sarong! Det er det mest anvendelige plagget jeg har med meg til sommerlige destinasjoner. Det fungerer som teppe på stranden, som pute på lange togturer, som sjal over skuldrene på kveldstid og som... sarong. Dette fungerer kanskje best for kvinner, men en god kamerat av meg reiser aldri uten sitt palestinaskjerf, og synes det er tilsvarende anvendelig.

6. Sko

Den største utfordringen med å bare reise med håndbagasje er å kutte ned på skogarderoben. Her må det skarp prioritering til, og du må alltid sørge for å reise med det skoparet som tar størst plass. Det gjelder forøvrig for resten av feriegarderoben også – du reiser ikke i shorts og singlet. For min del er det som regel komfortable joggesko, som er pene nok til at de kan brukes til en kjole på dagtid. I tillegg tar jeg med meg et par flate sandaler hvis det er en sommerdestinasjon og et par pensko til kveldsbruk.

PAKK I POSE: Montero dropper toalettmappen når hun pakker.

7. Toalettsaker

Det kan virke uoverkommelig å få plass til alle skjønnhetsproduktene sine i en liten plastpose! Jeg foretrekker sminkeservietter på reise, så slipper jeg flytende sminkefjerner. Shampoo og dusjsåpe dropper jeg, fordi det finnes på alle hotell. Da gjenstår balsam, ansiktskrem, deodorant, eventuelt andre hårprodukter, tannkrem, parfyme og sminke. Jeg dropper øyekrem, serum og nattkrem når jeg er på reise. Får du ikke tak i reisestørrelser av produktene dine, er det bare å fylle over på beholdere i reisestørrelse (maks 100 milliliter hver) som du får kjøpt i mange ulike butikker. Jeg dropper også toalettmappe, og bruker heller en én-liters plastpose – som er det tillatte målet i sikkerhetskontrollen, til beholderne mine.

8. Mørke klær

Jovisst er det flott å kle seg i farger, men på reise holder jeg meg ofte i en mørk palett. Rett og slett fordi både flekker og skrukker ikke synes like godt på mørke klær.

9. Solbriller og belter

Solbriller er et must, og jeg oppbevarer mine i et hardt etui. Det bruker jeg i tillegg som oppbevaringssted for penger og kredittkort hvis jeg er på stranden. Belter pakker jeg langsmed koffertens innervegger, aldri kveilet opp.

SKRIV OPP: Lag en liste og hold deg til denne, det gjør det enklere å pakke.

10. Ikke overdriv

Til en langhelg er det ikke noe problem å pakke kun håndbagasje, men hva med én uke? Her er håndbagasjeformelen min som funker for en ukes ferie på et ikke for kaldt sted.

  • Fire underdeler (en bukse, to shorts og et skjørt)
  • To kjoler. Byttes ut med ekstra skjorter for gutta.
  • Seks topper (tre t-skjorter, to pene topper, en varm genser)
  • En sarong
  • En bikini og en badedrakt. Badeshorts for gutta.
  • En par flip flop-sandaler
  • En par penere sko til kvelden
  • En liten veske
  • Toalettsaker

Skal jeg på storbyferie bytter jeg ut badetøyet med en ekstra topp og flip flop-sandalene med sandaler som er gode å gå i.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no