RØDØYLØVA: Etter 1000 trappetrinn er denne utsikten belønningen Foto: Stefan Barth / Visithelgeland

Ta trappene til topps på Helgeland

Om du vil ha himmelvid utsikt over øyer og hav, eller effektiv trim i trapper: Helgeland har det du trenger med flere enn 7000 trappetrinn i naturen.

 • Mona Langset
Publisert:

Artikkelen er over ett år gammel

For mange er det nok tilstrekkelig trening bare å gå alle trinnene til topps. Trenger du mer trim kan du ta kondisjonstreningen til nye høyder ved å sette opp tempoet mot toppen.

På Helgeland er det i alt fire flotte stein- og tretrapper som gjør det enklere å komme opp til toppen av fjellene for å nyte den fantastiske utsikten.

Hva med å planlegge alle trappeturene i sommer?

Helgelandstrappa i Mosjøen

Helgelandstrappa har over 3000 trinn og er en av verdens lengste steintrapper. Den er håndbygget av sherpaer fra Nepal, og Dronning Sonja sto for den offisielle åpningen i fjor sommer.

Men selv om den allerede er Norges lengste steintrapp skal den bli enda lenger. Når den er helt ferdig, i 2021, blir det ytterligere 500 steintrinn på det siste stykket opp til toppen av Øyfjellet, 818 meter over havet.

Trinnene er to meter brede slik at det er god plass til å passere hverandre. Flere steder er det bygget hvilesteder hvor det er fint å sitte og bare nyte panoramautsikten.

Helgelandstrappa befinner seg i et populært turområde omtrent en kilometer utenfor sentrum av Mosjøen. Norges nordligste via ferrata går parallelt med trappen. Det er også mulig å ta zipline den siste delen av veien når du skal ned igjen.

Les også: Fem fine familie-fjelltopper

Vegatrappa på Vega

Vegatrappa ble også offisielt åpnet i fjor sommer. Det er Vega IL som har bygget denne trappen opp til Ravnfloget på verdensarvøya Vega.

De første 400 meterne av turen går på merket sti. Videre er det trapp 450 meter oppover.

Etter 2000 trappetrinn kan du puste ut på toppen av Ravnfloget, og ta inn over deg panoramautsikten til storhavet og øyene langs Helgelandskysten.

Trappen ligger i samme område som Ravnfloget via ferrata på vestsiden av øya Vega. Siste del av Vegatrappa svinger inn under vaierbroen «Nepalbrua» som er en del av klatreruten.

Les også: Via ferrataer i Norge: Magesug til grøss og glede

Rødøyløva på Rødøy

Toppturen til Rødøyløvas «hode» på Rødøy er en av klassikerne på Helgelandskysten. Utsikten fra toppen, 443 meter over havet, er fantastisk. (Se bildet øverst på siden.)

Turen starter ved fergekaia på Smiholmen eller ved Klokkergården. I dag er det i overkant av 1000 av trappetrinn her, men det skal bli flere. Et lite parti opp til den øverste delen av løvehodet gjenstår. Men det går også fint an å komme seg opp det siste stykket til toppen uten trapp.

Vel oppe på fjellet får du utsikt til tusener av små øyer, skjær og hvite sandstrender.

Les også: Rabothytta, Norges råeste turisthytte

FYKANTRAPPA: Tretrapp fra 2019 Foto: Rallarbrakken

Stengt: Fykantrappa i Glomfjord

Den spektakulære Fykantrappa gikk opprinnelig 300 meter opp fjellsiden i Glomfjord på Meløy, men sommeren 2020 ble trappen stengt for godt på grunn av sikkerhetsmessige årsaker.

Turen startet med en hengebro som gynget når du gikk. Deretter tok trappen deg opp i høyden. Hvert 100. trinn var merket, noe som fungerte som en god motivasjonsfaktor på veien opp.

Den historiske tretrappen ble bygget i 1919 av rallarene, som jobbet på fjellet for å lede vannet til Glomfjord Kraftverk. Trappen var godt vedlikeholdt, og nesten alle de 1.132 trinnene er originale. Bare nederste del er byttet ut. Men nå er altså trappen stengt.

RETTELSE: I første versjon av denne saken var Fykantrappa anbefalt som en av turene. Denne anbefalingen er fjernet siden Fykantrappa er stengt på grunn av en sikkerhetsvurdering gjort av Statkraft. Endringen ble gjort klokken 9.45 mandag 10. august.

Publisert:

Mer om

Norgesferie

Reise

Helgeland

Vega

Fjell

Tur

Rettet

Flere artikler

 1. Romsdalsferie i Kompani Lauritzens fotspor

 2. Norges råeste turisthytte

 3. Pluss content

  40 bynære fjellturer: Opplev høyfjellet på dagstur

 4. Pluss content

  En natt for livet

 5. Pluss content

  Øyhopping landet rundt: Stor Norgesferie-guide

Fra andre aviser

 1. Han ville gi hjembygda noe spesielt. Det ble 6500 steinlagte trappetrinn.

  Aftenposten
 2. Fem vakre utsiktspunkter du kan besøke i helgen

  Aftenposten
 3. Flere steder i USA er det obligatorisk å ta med poser til avføring på tur i naturen

  Aftenposten
 4. Reisepanelet anbefaler: Norges beste mål for sommerferien

  Aftenposten
 5. Alltid drømt om å loffe med lyntog nedover Europa? Vi prøvde «interrail» på Nordlandsbanen.

  Aftenposten
 6. Via ferrata i Valdres og bad på svabergene. Dette anbefaler østlendingene å oppleve i fylket deres.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no