GRATIS BOLIG: Over hele verden finnes det mennesker som gladelig låner ut både sofa og hus til ferierende familier eller alenereisende. Kanskje finner du feriehuset ditt i Haag? Foto: Thomas Grabka

Slik bor du gratis i utlandet i ferien!

(VG Nett) Enten du er fornøyd med en sofa eller ønsker et helt hus, er det mulig å bo gratis på ferie i utlandet.

 • Inger-Marit Sæby
Publisert:

Så lenge du også er forberedt på å åpne ditt eget hjem, finnes det flust av mennesker der ute som gjerne låner deg både sofaen og hele huset - gratis.

En villa i Frankrike, et lite hus ved Amalfi-kysten eller en leilighet i New York. I utgangspunktet en kostbar ferie, men er du åpen for å bytte gjestfrihet mot gjestfrihet kan
drømmereisemålet være bare en flybillett unna.

Les også:Bytt til deg drømmeferien.

Familievennlig

- Boligbytte er fantastisk av mange grunner. Det er blant annet en rimelig måte å reise på, og du får innsyn i hvordan andre samfunn fungerer på en helt annen måte enn hvis du bare var vanlig turist, forteller Arne Haukeland i HomeLink Internasjonal Boligbytte til VG Nett.

Han og familien har byttet hus med andre familier de siste ti årene, og har feriert rimelig i både Skottland, Sverige, Frankrike og Spania. Selve boligbyttet er gratis, men ett års medlemskap i en boligbytteorganisasjon koster rundt 800 kroner.

Sjekk hvordan været blir, enten hjemme eller på feriestedet, påpent.no!

- For barnefamilier er dette en flott måte å feriere på. De kan bytte hjem med andre barnefamilier, og da ligger det «nye», spennende leker klare og venter på dem.

STORSLAGENT: Grand Canyon i Arizona, USA er et storslagent syn. Og uten kostnader til opphold og overnatting, kan kanskje USA-ferien vær oppnåelig? Foto: AFP

- Aldri noe negativt

300 norske familier er tilknyttet HomeLink Norge, mens boligbytteorganisasjonen Intervac har 400-500 nordmenn i sin byttebase. Et søk på nettet vil også gi deg en liste over flere internasjonale boligbytteorganisasjoner. Over hele verden finnes det tusenvis av små og store hus du kan få låne gratis.

Les også:InterRail tilbake på moten.

- Vi har byttet bolig ti ganger, og har aldri opplevd noe negativt. Men det er selvfølgelig alltid sånn at noen steder er bedre enn andre, sier Haukeland.

Hans viktigste råd er å skrive under boligbyttekontakt og sørge for at alt er klart før du kjøper flybillett. Ellers anbefaler han de ti gode rådene som er ramset opp på organisasjonens hjemmeside.

Lån en sofa

Har du ikke behov for noe mer enn et sted å overnatte, kan sofasurfing være noe for deg. Over hele verden finner du mennesker som låner ut sofaen for en natt eller tre - helt kostnadsfritt.

- Det er en fin måte å treffe nye folk på. Jeg ble offisielt sofasurfer for tre år siden, før det reiste jeg for det meste bare rundt på måfå, sier Jon Singelstad til VG Nett.

Les også:Slik overnatter du gratis.

25-åringen fra Tromsø er registrert på sofasurferstedet couchsurfing.com, og var i fjor på en fem ukers rundreise i Øst- og Sentral-Europa. Hver natt sov han på sofaen hos forskjellige mennesker.

- Det er utrolig artig å treffe folk fra andre kulturer, for eksempel japanere som nesten ikke kan et ord engelsk, men som er kjempenysgjerrige på alt som skjer, forteller Singelstad.

Les også:Møttes som sofasurfere - nå er de gift.

Råd og tips

Han har selv åpnet hjemmet sitt for 500-600 sofasurfere siden han registrerte seg i 2007, men kan berolige eventuelle skrekkslagne sofaeiere med at man selv velger hvor mange man vil si ja til. Den erfarne sofasurferen har følgende råd til nye surfere:

1. Gjør grundig arbeid med å lage en god profil på nettet, slik at folk får et positivt inntrykk av deg.

2. Jo flere folk du er vert for, desto lettere blir det å få låne sofa andre steder.

3. Ikke utnytt systemet med gratis overnatting. Tilby deg gjerne å hjelpe til i huset.

4. Gå aktivt inn for å oppleve nye ting, treffe nye mennesker og lære om andre kulturer.

5. Respekter vertens grenser, og ikke bli lenger på sofaen enn verten ønsker.

- Go surf!

Couchsurfingwww.boligbytte.noIntervacCouchsurfing på FacebookFree Accommodation world wide through Hospitality Exchange - Hospitality Club
Publisert:

Les også

 1. Slik overnatter du gratis

  (VG Nett) Litt tynn lommebok i ferien? Da kan «sofasurfing» være løsningen for deg!

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Slik kan du bo gratis i ferien

 2. Har hatt over 100 sofaturister

 3. Pluss content

  Lei ut boligen: Så mye kan du tjene på turister

 4. Debatten om ferie-forskjellene vekker engasjement: Gir bort gratis familieferie

 5. Rekordsommer i fjellheimen

Fra andre aviser

 1. Reiser billig fra sofa til sofa

  Bergens Tidende
 2. Slik kan ferien i Norge bli gratis: – Det hele er basert på tillit

  Bergens Tidende
 3. Hele verden på min grønne, gamle sofa

  Aftenposten
 4. Slik gjør du Norges-ferien så billig som mulig

  Aftenposten
 5. Det som er mitt, er ditt

  Bergens Tidende
 6. De var som gamle venner

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no