Full forvirring om israelsk stempel i passet

DUBAI-TRØBBEL: Her er familien Eide fra Bergen på ferie i Israel. Nå kan familiens israelske stempel i passet (til høyre) gi dem trøbbel på deres planlagte ferie til Dubai. Eller? Foto: PRIVAT

Kan dette stoppe Dubai-ferien din?

(VG Nett) Kan du egentlig reise til Dubai om du har israelsk stempel i passet? Jo flere vi spurte, jo flere ulike svar fikk vi.

 • Rune Thomas Ege
Publisert:

Med Norwegians direkterute fra Oslo, og en finanskrise-rammet turistnæring som tilbyr luksus på billigsalg, reiser stadig flere nordmenn til Dubai. Men beliggenheten i en region som ikke akkurat er verdenskjent for gode naboforhold, har skapt hodebry for mange.

Familien Eide fra Bergen planlegger å tilbringe ti dager i det sol- og luksusfylte emiratet. Problemet er bare at hele familien var på ferie i Israel for et par år siden.

- Helt tilfeldig fikk jeg høre at vi dermed kunne bli nektet adgang til Dubai. Men etter å ha søkt på nettet, snakket med flyselskapene og den norske ambassaden i Abu Dhabi, blir jeg ikke veldig mye klokere. «Kan bli nektet» er veldig vanskelig å forholde seg til, sier Roy Eide til VG Nett.

PROTOKOLL: Hva slags erfaring har du med stempel fra «feil» land i passet? Kom du inn i Dubai og andre steder i Midtøsten?Del dine erfaringer og råd her!

I flyselskapet Norwegian, som flyr både fra Oslo, Stockholm og København til Dubai, er man frustrert over motstridende og uklare svar både fra norske og emiratiske myndigheter.

- Vi har forgjeves prøvd å få et klart svar på dette spørsmålet i månedsvis. Det er uholdbart og helt umulig å forholde seg til, både for oss og ikke minst for passasjerene våre, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til VG Nett.

STOR OG STENGT: I vår skal du kunne nyte utsikten fra verdens høyeste bygning - Burj Burj Khalifa - i Dubai. Om du kommer deg forbi passkontrollen. Foto: REUTERS

Det samme fikk VG erfare, da vi prøvde å stille det som tilsynelatende skulle være et enkelt ja-/nei-spørsmål. Her er svarene vi har fått:

Landsider.no
(Utenriksdepartementet):
- Man kan bli nektet innreise (i De forente arabiske emirater) dersom man har et israelsk visa/stempel i passet.

Bjørn Svenungsen, kommunikasjonsrådgiver, Utenriksdepartementet:
- Enkelte land nekter deg innreise hvis du har et israelsk stempel i passet, noen er mer restriktive enn andre. Blant annet i De forente arabiske emirater slipper du ikke inn hvis passet viser at du har vært i Israel. Ved innreise til Israel kan man be om at det ikke stemples i passet. Vanligvis får man da stempelet på et eget ark som legges i passet.

Den norske ambassaden, Abu Dhabi, De forente Arabiske Emirater:
- Så vidt vi vet, finnes det ikke spesielle regler på dette, og stort sett vil det gå greit. Vi har mange eksempler på reisende med israelsk stempel i passet som kommer inn i Dubai.

Elisabeth Petersson, informasjonskonsulent ved Dubais turistkontor i Stockholm:
- Det skal ikke by på noen problemer ved innreise. Men det som er litt kronglete, er at flyselskapene vil nekte deg å reise til Dubai med israelsk stempel i passet. Det er på grunn av feilinformasjon i systemene deres.

Timatic, flyselskapenes felles informasjonsbase:
- Man blir nektet adgang til De forente arabiske emirater om man har israelsk stempel i passet.

GRATIS:Last ned VG Reises gratis guide til Dubai her!

Konsluæravdelingen, De forente arabiske emiraters ambassade i Stockholm:
- De forente arabiske emirater har ingenting imot turister med israelsk stempel i passet. For oss er det ingen problem, men flyselskapene vil nekte deg å gå om bord i flyet om du har slik stempel. Derfor bør du få deg nytt pass om du har vært i Israel og planlegger å dra til De forente arabiske emirater.

Talskvinnen for De forente arabiske emiraters ambassadør til Stockholm:
- Vi kan bare henvise til IATAs regelverk, som sier at du ikke kommer inn. Det kan vi ikke gjøre noe med.
- Men vi vil høre om deres regler, ikke rådene fra IATA.
- Vi kan bare henvise til IATAs regler, gjentar talskvinnen.
- Men hva skjer om du vil inn i Dubai eller et annet emirat med israelsk stempel i passet?
- Det vet jeg faktisk ikke, svarer hun, og henviser til myndighetene i Forente arabiske emirater.

VG Nett sendte forrige uke en henvendelse til Department of External Information i De forente arabiske emirater. Henvendelsen har foreløpig ikke blitt besvart.

HVA HAR DU OPPLEVD? Del dine erfaringer og råd om stempel fra «feil» land i passet? Kom du inn i Dubai?Les rådene, og kom med dine erfaringer her!

- Dette illustrerer veldig godt det vi har slitt med. Vi vil selvfølgelig fly så mange turister som mulig til Dubai. Men det blir litt håpløst når ingen kan svare oss på om passasjerene slipper inn i landet eller ikke, sier Skånvik i Norwegian.

Flyselskapet lar nå passasjerer med israelsk stempel i passet gå ombord på Dubai-fly «på eget ansvar».

OPPDATERING: Etter at saken ble publisert, har VG Nett fått følgende oppdatering fra den norske ambassaden i Abu Dhabi:

- Ambassaden har relativt nylig vært i kontakt med immigrasjonsenheten på Dubai flyplass. Svaret derfra var at reisende med norske pass ikke skal ha problemer ved innreise til Emiratene, med eller uten israelsk stempel i passet. Opplysningene er gitt muntlig. Ambassaden har ikke fått noen skriftlig bekreftelse på denne informasjonen.

- Ambassaden er ikke kjent med at det finnes offisielle regler som begrenser atkomst for reisende med israelsk stempel i passet. Praksisen på flyplassen tyder på at håndhevingen har variert, gitt at enkelte norske reisende har opplevd å bli stanset. Ambassaden er også kjent med at norske reisende med innreisestempel fra Israel ikke har hatt problemer ved innreise til FAE.

- Hvis den reisende til Emiratene vil være på den helt sikre side når den reisende har innreisestempel fra Israel i passet, bør den reisende vurdere å skaffe seg et nytt pass.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Velg landNorway in the United Arab EmiratesVisit Dubai - Discover all that’s possible in DubaiStockholm
Publisert:

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Amerikanske medier: USA forbyr elektronikk i håndbagasjen på flere fly

 2. Kronprinsens høydepunkt var verdens høyeste bygning

 3. Kritiserer bloggernes Dubai-tur: – Trist og provoserende!

 4. Israel forsøker å få flere venner: En historisk flytur, hemmelige samtaler og «svik»

 5. Amerikanske medier: USA forbyr elektronikk i håndbagasjen på flere fly

Fra andre aviser

 1. Flyselskap er lei av å være reservepoliti

  Bergens Tidende
 2. Blir nektet innreise med norsk nødpass

  Bergens Tidende
 3. Emirates åpner daglig rute Dubai - Oslo til høsten

  Aftenposten
 4. Israeleren vant. Dette bildet fra gullseremonien setter sinnene i kok

  Bergens Tidende
 5. Etihad åpner direkteflyginger til Israel neste år

  Bergens Tidende
 6. Nekter israelere adgang til Dubai

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no