YOGA I NORDMARKA: En langhelg med yoga i Nordmarka er feriestarten for denne gjengen, som gjør yogaøvelsen "løperen" på en øy i Bjørnsjøen. Fra venstre yogalærer Elizabeth Lyseng, Jeanette Olstad, Lotta Myhre, Susanne Hannestad, Eckart Holtz og Marianne Monsen. Foto: ANNE BERGSENG.

Yogaferie Norge rundt

NORDMARKA (VG) Yoga til skogs, til fjells eller i havgapet. Mange ønsker å gjøre hilsen til solen i norsk natur i sommer.

Publisert:

Her kan du finne deg en yogaferie i sommer

Du behøver ikke reise til India for å finne deg en yogaferie. På denne tiden av året florerer det av yogaferier, yogacamper og retreater i vårt eget land.

Aktiv ferie er en sterk trend i reiselivet, og arrangører av yogaferier i Norge melder om stor pågang. Yoga i Nordmarka er en av dem, med Kikutstua og Studenterhytta som baser. For fjerde sommer på rad arrangerer yogalærer Elizabeth Lyseng yogaferier i marka utenfor hovedstaden. For henne er det å gjøre yoga i naturen helt logisk, og noe hun gjerne vil dele med andre.

TIL FJELLS? Les hyttesamlerens beste tips!

Kanopadling og bading

MORGENBAD: Klokken er halv syv om morgenen, og Susanne Hannestad tar et morgenbad i Bjørnsjøen nedenfor Kikutstua i Nordmarka. En frisk start på dagen på yogaferie. Foto: ANNE BERGSENG.

- Naturen i seg selv virker avkoblende på kropp og sinn og gir yogaen en god ramme, sier hun.
Ved å stikke til skogs, får man sjansen til å trekke seg helt vekk fra hverdagslivet.

- Turen til og fra markastuene og aktiviteter som kanopadling og bading hører også med for å få full uttelling, sier hun.

Mange yogaglade mennesker får ikke anledning til å følge opp yogapraksisen sin i en travel hverdag. Her får man fire dager med flere yogaøkter daglig, både inne og ute, som utgjør et helt semester på et ukentlig yogakurs.

Elizabeth Lyseng er utdannet i klassisk yoga ved Yogalærerskolen i Norge, og er også danser.

Hun forteller at slike helgeopplegg setter i gang mange prosesser i kroppen, og at det er vanlig å føle seg litt trøtt underveis.
- Men på vei hjem fra skogen siste dagen, føler de fleste at de har fått ny energi, sier hun.

UT PÅ TUR: Kanotur på Bjørnsjøen er en hyggelig aktivitet for gjengen som er på yogaferie i Nordmarka. Susanne Hannestad skal gjøre klar en kano. Foto: ANNE BERGSENG.

Vi har padlet ut til den lille Klosterøya i Bjørnsjøen nedenfor Kikutstua. Klokken er tolv på dagen, og vi er i gang med dagens andre yogaøkt.
Morgenen startet friskt med et bad kvart over syv, og fortsatte med yoga i en time og tre kvarter inne på Kikutstua før frokost.

Vinden suser i trekronene, og vi hører vannet skvulpe der vi står blant nyperoser og mose i vannkanten og gjør yoga, pusteøvelser og mediterer.

MALLORCA EVIG FAVORITT: Her er Palma!

Klassisk yoga
- Ta en dyp pust inn, vend oppmerksomheten innover, og la armene dingle som skolisser mens de slenger fra side til side, sier Elizabeth Lyseng.

Syv kvinner og en mann står spredt rundt i naturen. Vi gir slipp på slitne skuldre og hverdagsmas.
Her ute blir vi en del av naturen ved å gjøre klassiske yogaøvelser som humla, ørnen, løperen og hilsen til solen.

Susanne Hannestad (50) har vært på yogaferie både i India og i Lofoten, og oppdaget muligheten for å gjøre yoga i marka da hun var på skitur i vinter.

LAR HUMLA SUSE: Susanne Hannestad gjør yogaøvelsen "humlen" på en liten øy i Bjørnsjøen i Nordmarka. Denne øvelsen skal skape klarhet i sinnet og ro i kroppen. Foto: ANNE BERGSENG.

- Jeg fant en liten brosjyre da jeg kjøpte meg en toddy, og ble helt fascinert. Dette ville jeg være med på, forteller hun.
Tidligere var hun aktiv håndballspiller, og har drevet med trening bestandig. Yoga startet hun med for fem år siden, og synes det fører til en økt bevisstgjøring av kroppen.

- Yogaferie er marinering av kroppen. De flotte omgivelsene her setter yogaen inn i en god kontekst. I tillegg møter jeg nye mennesker, spiser god mat og nyter et glass vin, sier hun.

Susanne setter ekstra pris på gjøre yoga ute i naturen.

- Solhilsen gjøres i sitt rette element når vi er utendørs, sier hun.

Og hun er klar for flere yogaferier.
- Neste gang drømmer jeg om å reise til et slott oppe på en høyde i Skottland, sier hun.

DROPPER REISEFORSIKRING: En av fem reiser uten forsikring!

Politisk satsing

HILSEN TIL SOLEN: Eckart Holtz, Susanne Hannestad, Jeanette Olstad og Lotta Myhre gjør solhilsen på en øy i Bjørnsjøen i Nordmarka. De er på yogaferie, og er snart klare for å nyte matpakken utendørs. Foto: ANNE BERGSENG.

Reiselivsekspert og prorektor Sander Sværi ved Markedshøyskolen mener denne ferieformen er en naturlig forlengelse av det vi nordmenn alltid har gjort.

- Naturen med skogen og fjellet har vært stedet for å komme i kontakt med seg selv, bedre helsen, flykte fra hverdagen, og tenke kloke tanker. Yoga og meditasjon har samme formål, så det passer logisk sammen, sier Sander Sværi.

I regjeringens reiselivsstrategi heter det at man ønsker å skape verdi gjennom opplevelser i norsk natur.

- Politisk sett er dette derfor en ferieform som det satses på. Det er ikke utenkelig at vi vil se støtte til destinasjoner som tilbyr yoga i norsk natur i fremtiden, sier Sander Sværi.

NESESKYLLING: Yogalærer Elizabeth Lyseng viser Susanne Hannestad hvordan hun skal skylle nesen på yogavis ved Kikut i Nordmarka. - Stikk tuten inn i nesetippen, ta haken litt inn, forklarer Elizabeth Lyseng. Foto: ANNE BERGSENG

Den Norske Turistforening (DNT) forteller om stadig økende interesse for turer i kategorien «Natur og velvære».

- I år har vi flere slike turopplegg enn tidligere. I tillegg til yoga, har vi turer med pilates, meditasjon og qigong, sier Tine Mjølnerød, avdelingssjef DNT Oslo og Omegn.
Så lenge været tillater det, gjøres øvelsene utendørs.

Jeanette Olstad (40) er halvveis i sin firedagers yogaferie i Nordmarka, og nyter hvert sekund.

- Dette er den beste ferien jeg har hatt, sier hun.
Som friluftsmenneske og trebarnsmor treffer denne ferieformen henne midt i blinken.
- Her får jeg bygd meg opp både fysisk og mentalt, sier hun.

For henne startet ferien da hun gikk av bussen i Sørkedalen.

PARTNERYOGA: Susanne Hannestad og yogalærer Elizabeth Lyseng gjør partneryoga, og får en god strekk i hele kroppen. - Det er deilig å gjøre yoga utendørs, i frisk luft og med vind i håret, sier Susanne, som er på yogaferie i Nordmarka. Foto: ANNE BERGSENG.

- Jeg elsker å gå tur, og koste meg på de blåmerkede stiene innover mot Kikut. På veien spiste jeg markjordbær og luktet på blomstene, forteller hun.

I tillegg setter hun pris på gourmetmaten til middag, med tre spennende retter, tilberedt av kjøkkensjef Kjetil Johansen

- Jeg har lyst til å booke yogaferie her neste år også!

HURTIGRUTEN INN I GUINNESS: Satte ny rekord!

Her er flere yogaferier i Norge denne sommeren
Kikutstua: 4.-8. august. åpent nivå, Hatha-yoga med instruktør Elizabeth Lyseng. Yoga inne og ute, pluss kanopadling, fotturer og god mat. Pris: Pris: 4 700 kr for kurs, opphold og mat.

Studenterhytta: 23.-25. september. Hatha-yoga og andre aktiviteter. Pris: 3 500 kr for kurs, opphold og mat. (2. 900 kr for studenter)
Les mer om yoga i Nordmarka her.

Liomseter i Huldreheimen: Viderekommende kurs i Hatha-yoga, 15.

YOGA TIL FJELLS: Yogaen får en ekstra dimensjon når den gjøres ute i naturen. Her fra et kurs ved Kalhovd Turisthytte på Hardangervidda. Foto: GEIR OLSEN.

-18. juli. Legg igjen tidsklemma og opplev det magiske med yoga i fjellet. DNT-leder organiserer fotturer. Pris: 2.790 kr. for kurs, opphold og mat. Meditasjonskurs, 21. -24. juli. Det kreves ikke tidligere kjennskap til meditasjon. Pris: 3.490 kr, for kurs, opphold og mat.

Tur og yoga i høstfjellet: 7.-9. oktober i Etnefjellene, Haugesund. Du tenger ikke å ha erfaring med yoga. Pris: Ikke bestemt ennå.
Les mer om DNT-turene her.

Bodø Yogafestival: 28.- 31. juli: Yogalærere fra hele verden deler sine kunnskaper gjennom workshops og klasser.
Pris: 1550 kr for adgangsbillett i fire dager. Reise, opphold, mat kommer i tillegg.
Les mer om yogafestivalen her.

Ayurveda-helg i Hemsedal: 28.-30. okt. på Harahorn. Fokus på kosthold som passer din mennesketype, yoga osv.
Pris: 2.500 kr for kurs. Overnatting og mat kommer i tillegg.
Les mer om kurset her.

Følg VG REISE på Facebook!

Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no