MODERNE CAMPING: Moderne campinghytter og sjøboder er den nye trenden på norske campingplasser. Sjøbodene ved Furustrand camping ligger få meter fra strandkanten.

Stadig flere camper og «glamper»

FURUSTRAND CAMPING, TØNSBERG (VG) Den nye trenden på campingplassene er designhytter og temaparker. Men de klassiske camperne holder også stand.

Publisert:

...og her kan du dra på opplevelsescamping landet rundt

Eva Nilsen (77) koser seg i campingvognen sin, rett i sjøkanten ved Furustrand camping. Hun har god plass, med vogn, fortelt og sitteplasser i sin egen lille hage utenfor.

Her har hun tilbragt somrene i 35 år. Resten av året bor hun på Romsås i Oslo.

- Jeg stortrives her. Dette er mitt andre hjem, sier hun og viser frem det signerte Vålerenga-flagget sitt.

I forteltet har hun en ny kjøkkenkrok som gode venner på campingplassen laget for å overraske henne.

- Menneskene og miljøet her på plassen er helt unikt. Jeg kunne tenke meg å grine litt når jeg forteller om dem, sier hun, og tørker bort en liten tåre.

KLASSISK CAMPING: Eva Nilsen (77) fra Oslo har feriert på Furustrand camping ved Tønsberg i 35 år. Hun elsker Vålerenga, og heiser flagget når de spiller kamp


Få meter fra Evas campinghjem ligger en rad med nybygde sjøboder med panoramavinduer i hele gavlen mot havet, stue, kjøkken med oppvaskmaskin, bad og soveplass for fire. Her er det også TV- og internett-tilgang.

Historisk forankring

Sjøbodene ligger få meter fra stranden, og har egne uteplasser rett ved en frodig hage.

Området rundt Furustrand har en historisk forankring, tilknyttet sagaen om den danske kongen Sigurd Ring, som endte sine dager i kamp her. Derfor er en del av hyttene og leilighetene inspirert av sagatiden. De er tegnet av arkitekt Svein Wollert-Nielsen, som drev campingen i mange år, før døtrene nylig overtok.

Nede i havkanten ligger Sigurd Rings Borg, som er et tun med moderne hytter. I tillegg kan man leie seg inn i et tårn og nyte utsikten fra en egen balkong.

PÅ TELTTUR: Marius Hoem Skovly (6), Vilde Thomasdatter Malmo (7) og Synne Dolven Sørensen (5) bor i telt på Furustrand camping.


I dagens camping-Norge finner vi det tradisjonelle campinglivet parallelt med en rask utvikling i retning av mer opplevelsesbasert camping med høyere standard.

Glamorøs camping

Selv teltferie kan være luksuriøst, med god standard og kanskje tilgang til å leie eget bad på campingplassen.

- Campinglivet går i retning av såkalt «glamping», en mer glamorøs form for camping, sier reiselivsforsker Terje Slåtten ved høgskolen i Lillehammer.

Han peker på at campingplassene tilbyr overnatting som nærmer seg mer og mer hotellstandard.

I tillegg til varierte muligheter for overnatting, tilbyr stadig flere campingplasser aktiviteter og såkalte temaparker for å være mer attraktive.

NYE TIDER: Svein Wollert-Nielsen med døtrene Ina og Maria Wollert-Nielsen ved amfiteateret på Furustrand camping. Familien har drevet campingen i mange år, og opplever nå høyere krav fra gjestene.


Søstrene Maria Wollert-Nielsen (50) og Ina Wollert-Nielsen (46) driver nå Furustrand camping, som familien har vært involvert i siden 1985.

De opplever at forventningene og kravene til campingplassen endrer seg.

- Folk vil ha mer og mer komfort. I tillegg må vi by på mer enn bare overnatting. Mange spør om hva de kan gjøre av aktiviteter her, før de booker seg inn, sier Maria Wollert-Nielsen.

På Furustrand er nærheten til sjøen det største fortrinnet, med 400 meter egen strandlinje.

Eget amfi

I tillegg ligger Ringshaugstranda rett ved siden av, som er kåret til en av landets beste strender. Den største attraksjonen inne på selve plassen er Furustrands eget amfi med 340 sitteplasser, som er en av Vestfolds fineste utescener.

Hvert år er det forestillinger med kjente artister her. I tillegg har campingen blant annet egen restaurant og petanque-bane.

- Jeg kan holde på med de kulene i timevis sammen med gode naboer på campingplassen. Da blir det mye latter, kan du tro, sier Eva Nilsen.

NYE BOFORMER: Barna sitter i vannkanten med utsikt til Sigurd Rings borg, som man kan sjekke inn i på Furustrand camping.

Flere campere

I 2012 var det 8.2 millioner overnattinger ved norske campingplasser, noe som er en liten økning fra året før.

Jan-Henrik Larsen, leder for campingavdelingen i NHO Reiseliv, forteller om en økning i salget av bobiler og telt, mens det er en nedgang i salget av campingvogner.

HEI FRA HEKKEN: Ole Bakkene er en av gjestene på Furustrand camping utenfor Tønsberg i sommer. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.

- Konseptet med campingferie er i utvikling. Skal camping som ferieform overleve, må man tilfredsstille kravene til folk. Derfor satser stadig flere campingplasser på å tilby en komplett feriepakke, med god bostandard og aktiviteter, sier Larsen.

Det er investert 400-500 millioner kroner på norske campingplasser de siste fem årene, i serviceanlegg og oppgradering av campingplasser.

NHO Reiseliv har klassifisert campingplassene fra en til fem stjerner. Rundt 320 campingplasser er klassifiserte i Norge, av i alt rundt 1050 campingplasser.

Opplevelses-camping Norge rundt

Det finnes over tusen campingplasser i Norge. Her er noen få eksempler på campingplasser som tilbyr camping med mer enn overnatting.

* Hallingdal Feriepark, Ål, har bl.a. klatrepark, lekeland, besøksgård. Åpnet i sommer.

* Kristiansand Feriesenter, Kristiansand, har bl.a. kajakkutleie, dykking, treningsrom.

* Moysand Familiecamping, Grimstad, tilbyr bl.a. konserter, robåter, natursti, lekeplass.

* Grindafjord Feriesenter, Haugesund, har bl.a. saltvannsbasseng med sklier, trampolinepark, tre lekeplasser, tennisbane, minigolf.

* Sølvgarden Hotell & Feriesenter, Rysstad i Setesdal, tilbyr bl.a. egen sølvsmie, fiske, padling, turstier.

* Ballangen Camping, Nordland, har bl.a. basseng, rutsjebane, minigolf, tennis.

* Hardangertun hytter og familiepark, Kinsarvik, ligger ved Mikkelparken som har lekeland med båter, jungelløype osv.

* Fagernes Camping, Valdres, tilbyr bl.a. båt- og sykkelutleie, stupetårn, vanntrampoline og er nabo til Valdres Folkemuseum.

* Hokksund Camping, Stryken i Hokksund, har bl.a. laksefiske og lekeplass, kort vei til mange severdigheter.

* Norsjø Ferieland, Telemark, har bl.a. klatrevegg, togbane for barna, minigolf, piratsti.

* Sandviken Camping, Tinn i Telemark, har bl.a. trampoline, minigolf, vannsportaktiviteter, fisking.

* Risør Resort Moen Camping, Risør, tilbyr bl.a. fiske, fotball, volleyball, golfbane i nærheten.

* Bø Camping, Telemark, ligger 500 meter fra Sommarland, har også aktiviteter for barna på campingen og minigolf.

Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no