SKITUR: Å gå fra hytte til hytte er en fin opplevelse og du trenger ikke å være i toppform for å få det til.

Planlegg vinteren: Hytte til hytte på ski

Du trenger ikke å fly eller reise langt for ferie og vakker natur. Norge tilbyr mektige naturopplevelser like ved på budsjett.

Publisert:

Har du lyst til å slå et slag for den globale oppvarmingen, kan en hytte til hytte-ferie være tingen. Det er mange steder du kan gjøre dette i Norge. Bor du i Oslo er Nordmarka det nærmeste.

Av fjellområder regnes Jotunheimen som det mest kjente, men alle små og store fjellområder har lokale turistforeninger med hytter.

FOR ALLE: Hytte til hytte passer for både store og små ifølge Den Norske Turforeningen.

Å gå fra hytte til hytte på ski er en fin opplevelse. Kommunikasjonssjef i Den Norske Turforeningen, Mette Øinæs Habberstad, anbefaler å bli med på fellesturer hvis en er en fersking i fjellet.

– Hvis du har liten erfaring, eller mangler turfølge å gå hytte til hytte med på vinteren så er det kjekt å bli med på en fellestur, sier Habberstad.

På fellesturene kan en velge mellom nivåene enkel, middels, krevede eller ekstra krevende hvor den enkle er lette dagsturer og de krevende med dagsetapper på inntil 25 kilometer. Deltakerne bærer egne sekker – inntil 15 kilo på vinteren og gjennomsnitts marsjfart er på rundt tre kilometer i timen.

Har du derimot lyst til å få med familien, kjæresten eller venner, har Habberstad fire lett tilgjengelige turer å anbefale. Spenn på deg ski, sekk og utstyr – opplevelsene venter.

Breheimen – på ski i Sogn

Høyt oppe i Sogndalsdalen ved Sogndal ligger Grøssete, en sjarmerende, ombygd støl som ble åpnet i 2001. Her oppe – 850 meter over havet, er det fint å tilbringe en natt eller en helg.

– Det er nokså bratt opp til hytta, så feller eller truger er et godt tips. Fra hytta kan du gå opp til Torstadnakken som er det høyeste punktet i nærheten med sine 1565 moh., forteller Habberstad.

Bakkene i området er også perfekte å stå ski eller snowboard ned. Hytta har fire sengeplasser, og i tillegg kan et par personer ligge på gulvet.

Ruten går Kvamshagen – Grøssete tur retur, 1,8 kilometer en vei og går over 400 høydemeter. Ruten er middels krevende ifølge DNT. For å komme til startpunktet kan du parkere ved Kvamshagen og følge veien til Svedal og gå opp herfra. Hytta er ubetjent og uten proviant, så ta med mat og drikke til oppholdet.

SKIFERIE: Å gå fra hytte til hytte passer for alle.

Finnmarksvidda – vid horisont

Frister det med en skitur på Finnmarksvidda? Denne turen går fra Øvre Stilla – like sør for Alta, til Reinbukkelvhytta.

– Fra februar er det kjørt opp løype og kvistet inn dit. Dette gir deg en fin dagstur til hytta – som tilhører Alta og Omegn Turlag.

Fra Øvre Stilla går turen inn til hytta. Etter at du har passert fjellbjørkeskogen åpner vidda seg, og det er flatt og lettgått inn til dagens turmål.

– Her kan dere fyre i ovnen, koke kaffe, spise nistematen og nyte stillheten – ingen skuterløyper går forbi hytta. Velger dere å ta turen før ruten er kvistet er kart og kompass eneste måte å finne fram på.

Turen er 6 kilometer én vei og har fått vanskelighetsgrad middels av DNT. Du kommer til starten ved å kjøre fra Alta til Øvre Stilla.

– Dere må også være kjent med forholdene på vidda, som kan by på både kulde og vind tidlig på vinteren. Når det blir varmere i været er det mange turglade altaværinger som tar turen til hytta, mens det tidlig på vinteren er gode sjanser for å ha stedet for seg selv.

RINGEBUFJELLET: Med mindre barn er Vetåbu en perfekt base.

Ringebufjellet – vennlige trolløypa

Ønsker du en lett tur i et snilt terreng, anbefaler Habberstad en tur langs Trolløypa på Ringebu- og Øyerfjellet. Her finner du etapper fra 1,3 til 18 kilometer. Vanskelighetsgraden er middels.

– Det kommer mer snø her enn i Rondane, og området er derfor fint for skiturer fra tidlig på vinteren. Vintermerkingen er permanent, og fra enden av brøytet vei er det bare 500 meter til Vetåbua.

Sørover til Djupslia er løypene delvis preparert. Denne hytta har nylig gjennomgått en skikkelig renovering, med blant annet nytt kjøkken. Området er relativt skjermet for vind i kanten av fjellskogen.

– Med mindre barn er det flott å ha Vetåbua som base og ta det som det kommer, enten bare leke i snøen eller gå korte dagsturer i området, tipser Habberstad.

Ruten går fra parkeringsplassen – Vetåbua – Djupslia – tilbake til parkeringsplassen. For å komme hit kan du kjøre bil til Fåvang kirke og følge skilt mot Goppollen. Ved Mykkelseter er det en bom, så kjør videre på Goppolvegen og ta til venstre på Åmotvegen til Tannsbakken. Derfra kjører en Allmenningsvegen til parkeringen ved Vetåbua. Eventuelt kan du ta buss til Fåvang og så taxi til startpunktet.

HUSK: Mange av hyttene er låst med DNTs standard-nøkkel.

Skrim – en tur i vinterparadis

Skrim er et av Norges minste fjellområder, men tar igjen på å være et paradis om vinteren. I Skrimfjella er løypenettet stort og mulighetene mange. Selv om fjellområdet ligger nær sivilisasjonen, er det relativt lite lysforurensning, så en krystallklar stjernehimmel er nesten garantert.

– Darrebu er en av DNT-hyttene i området som du kan bruke som base for turene på Skrim. Hytta ble pusset opp innvendig i fjor, så alt ligger til rette for et trivelig opphold.

Du kan enten gå dagsturer fra hytta, eller ta turen til Sørmyrseter 9 kilometer lenger vest. Det kjøres opp skuterspor dit så snart det er snø nok. Turen går i lettgått, småkupert terreng med åpen fjellskog.

– På Sørmyrseter er det bare å kose seg utover kvelden med medbrakte godsaker – i likhet med Darrebu er hytta ubetjent og har ikke proviant. Har du med hund, kan dere bo i Veslestova, der også firbente er velkommen.

Ruten går Omholt – Darrebu (– Sørmyrseter) – Omholt og etappene har en lengde på 1,4 til 7 kilometer. Vanskelighetsgraden er enkel-middels. For å komme til startpunktet kan en kjøre til Passebekk i Lågendalen, ta av Surliveien til Omholt (bomvei). 1,4 kilometer å gå fra parkeringsplassen. Fra den sørvestre delen av parkeringsplassen følges rødmerking mot nordvest.

Husk nøkkel

Mange av hyttene er låst med DNTs standardnøkkel. Medlemmer kan låne den mot et depositum på 100 kroner.

Betjente hytter

Vil du ha litt mer luksus har DNT 43 betjente hytter som tilbyr mat og overnatting. Hyttene er uformelle og lover koselig stemning med vertskap som kan ønske velkommen til treretters middag. Hyttene tilbyr overnatting på to- til firemannsrom eller sovehall. Her får du dusj og tørkerom for turtøy, samt strøm. Ta direkte kontakt med vertskapet på hytta ved å ringe eller sende e-post.

ERFARNE: Gunhild Aaslie Soldal og Sandra Lappegard Wangberg i friluftsmagasinet UTE tipser om passende bekledning og utstyr.

Smarte tips

Gunhild Aaslie Soldal og Sandra Lappegard Wangberg fra friluftsmagasinet UTE anbefaler hytte til hytte-ferie i Nordmarka for de som bor i nærheten av hovedstaden eller populære Jotunheimen som tilbyr noe for alle.

UTE tipser om at du som regel må booke hytte på forhånd.

– DNT-medlemsskap gir rabatt, men er ikke nødvendig for å bruke hyttene. Ta med lakenpose og sjekk hva du må ha med deg av mat.

Hyttene ligger som regel så tett at du kan gå i rolig tempo, men du bør komme deg av gårde tidlig, slik at du har nok tid.

– For slike turer trenger du vanlig skiutstyr og selvfølgelig passende bekledning, råder de.

Og legger til;

– Ull innerst er en selvfølge, utenpå trenger du noe vindtett. Dunjakke eller tykk ullgenser til pausene og eventuelle nødsituasjoner. Ta også med ekstra sokker, votter og lue.

Tips til en trygg vintertur

Legger du ut på skitur i vinterfjellet venter en mektig opplevelse, men før du drar ut er det viktig å forberede seg på skiftende vær. Kystklimaet vi har i Norge kan gi store utfordringer på enkelte dager og det er viktig med den kompetansen som kreves.

Først og fremst er det viktig å ha ski og staver som er tilpasset deg og din kropp. Skal du på tur utenom oppkjørte skispor burde du ha staver med trinser som er solide og ski med stålkanter og solide bindinger. Mange foretrekker lettere fjellski og beksømstøvler.

De fleste DNT-rutene er merket med bjørkekvist i en avstand slik at du skal kunne se neste kvist selv i tett snøvær. Men selv om de merkede vinterrutene ofte er et trygt valg, kan det ha skjedd endringer i føret. Følg derfor alltid med på kartet når du går og vit til enhver tid hvor du er.

For å unngå skredfare er det viktig at du er i stand til å gjøre gode veivalg. Unngå terreng der det kan gå skredd. For eksempel kan skred løsne i heng høyere enn fem meter og brattere enn 30 grader. Det kan også utløse skred i fjellsiden over deg, selv om det er flatt der du går.

UT PÅ TUR: Det er viktig å ha rett utstyr på kroppen og i sekken når du skal ta en lengre tur.

Utstyret du trenger

På grunn av værskiftet er det viktig å være forberedt på ekstreme situasjoner. For en hytte til hytte-ferie trenger du fjellski og staver med bred trinse, samt en ryggsekk med passe volum – 55-70 liter, og sovepose.

I tillegg er sitteunderlag, vindtrekk til sekken, førstehjelpssaker, fyrstikker, hodelykt, termos, multiverktøy, solkrem, solbriller kart, kompass og kartmappe nødvendig.

Pakk også med et lett håndkle, toalettsaker, ekstra ullundertøy, skismøring, mat og drikke, litt toalettpapir i en pose, lette koseklær og ekstra ullsokker.

Ikke frys

Akkurat som å ha rett utstyr i sekken er det viktig å ikke fryse når du skal ut på tur. Her er Soldal og Wangberg i UTE sine beste tips til hvordan du skal unngå nettopp dette.

1. Liners – tynne innerhansker/votter til å ha under vottene, så slipper du å ta av vottene om du skal ha noe i sekken eller liknende.
2. Holde lenger ned på stavene, det gir bedre blodsirkulasjon.
3. Glad i appelsin? Del i båter før du går ut, så slipper du å skrelle i kulda – og ta med skallet hjem.
4. Ta med varm drikke.
5. Vindsekk – som gir ly for vær og vind.  
6. Hold deg tørr. Blir du svett, blir du våt og dermed kald. 
7. Må du tisse? Få det unnagjort. Kroppen bruker energi på å holde urinen varm.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no