KVALITETSTID: På toppen av AC Hotel Malaga Palaci.

Ferieønske nummer én: Kvalitetstid sammen

Sightseeing, severdigheter, trening og eventyrlige aktiviteter er greit nok. Men det de fleste ønsker seg for ferien er kvalitetstid med reisefølget, viser ny undersøkelse.

Publisert:

Undersøkelsen er gjort av Kantar Sifo på oppdrag for Ticket reisebyrå. «Kvalitetstid med reisefølget» ble tett fulgt av «fred, ro og avkobling» da 1030 nordmenn ble spurt om hva de ønsker seg for en ferie i vinter.

– Svarene kan tyde på at kulturelle opplevelser, fine restauranter og hotell med treningsrom ikke er så viktig. Selv bra shopping og hektisk uteliv kommer langt ned på listen vinterstid. Det gjelder uansett aldersgruppe, sier Ellen Wolf Andresen i Ticket reisebyrå.

Les også

Slik vil reisebransjen gjøre verden til et bedre sted

Norske reisearrangører lanserer i dag sitt eget veikart for å gjøre bransjen mer bærekraftig - og gjøre verden til et litt bedre sted ved å endre måten vi reiser på.

Førsteamanuensis Monica Breiby ved Senter for reiselivsforskning er ikke overrasket over svarene.

– Det å være sammen har vært et stabilt motiv for ferier over tid. Flere undersøkelser har vist det samme. I en stresset hverdag med jobb og skole er det viktig å ha en fin tid sammen med partner, familie eller venner i frititidssammenheng. Det gjelder ikke bare for utenlandsferien, men like gjerne for hytteferien i Norge, poengterer hun.

Les også

Den store takbar-guiden: På toppen av Malaga

Det beste stedet å sitte når solen går ned i Malaga, er på en av byens takterrasse-barer. Det er mange av dem.

VG reise har tidligere skrevet flere reportasjer om steder hvor du kan ha kvalitetstid med partneren, for eksempel Fyn, som tar parforholdet til nye høyder og om romantiske reiser til Paris, Göteborg, Verona og Zanzibar. Vi har også skrevet om romantiske hoteller for kjæresteferien.

I den nye undersøkelsen er det først og fremst er aldersgruppen 30 til 44 år som ønsker seg kvalitetstid med reisefølget (38 prosent). I den eldste aldersgruppen, 60 til 79 år, er det bare 16 prosent som oppgir kvalitetstid som hensikten med reisen.

– Vi får håpe det er fordi de eldste har nok av kvalitetstid sammen fra før, sier Wolf Andresen. Og fortsetter:

– I aldersgruppen 30 til 44 er hverdagen ofte preget av jobb, henting og levering i barnehage og aktiviteter, så det de ønsker seg aller mest, er tid til bare å være sammen.

Kvalitetstid, sa du? Sjekk ut disse unike opplevelsesreisene
KJÆRESTETUR: Hilde Furuholt Valle og Randulf Furuholt Valle brukte sin første barnefrie helg på Hurtigruten.

– Det kjenner jeg meg godt igjen i, sier tobarnsfar, eventyrer og skribent Randulf Furuholt Valle.

Da han og kona Hilde Furuholt Valle hadde sin første barnefri helg fire og et halvt år etter at eldstedatteren ble født, bestilte de kjærestetur med Hurtigruten i Nord-Norge.

Da VG reise traff dem på dekket til «MS Kong Harald» den gangen, fortalte Randulf at han likte å sitte i ro på skipet og bare se landskapet gli forbi.

– Men kvalitetstid med reisefølget kan være så mangt, man trenger ikke reise så langt. En telttur eller skitur i nærområdet kan være fint, da bruker vi ikke mye tid på å komme oss dit, sier han.

Da paret reiste med Hurtigruten bodde de i Hammerfest. Nå bor de i Trondheim, og i fjor hadde de en helg sammen på Kongsvold Fjellstue.

Randulf Furuholth Valle tolker undersøkelsen slik at reisemålet i seg selv ikke er så viktig. Det viktigste er å sette av tid til å være sammen.

Les også

Opplev Finnmarksalpene med ski og kajakk

Norges nordligste alper er lite besøkt – men det er det slettes ingen grunn til. Her er det nok fjell å oppdage for et helt liv, midnattssol og gjestfrie finnmarkinger. Leter du etter noe helt spesielt, kan du attpåtil ta sjøveien.

Besøker mindre byer

Akkurat det tror Ellen Wolf Andresen i Ticket også gjenspeiles i et annet resultat fra undersøkelsen: Trenden med å reise til «second cities,» altså andre byer enn landets største og mest kjente.

Det er særlig aldersgruppen 30 til 44 år som velger slike reisemål.

– Det kan ha med økonomi å gjøre. Men det kan også tyde på at det er viktigere bare å være sammen og nyte god mat og drikke, enn å oppsøke kjente severdigheter eller shopping i de største byene, sier Wolf Andresen.

VG har tidligere skrevet om flere alternativer til kjente storbyer, for eksempel Bologna i stedet for Roma, til Dresden i stedet for Berlin eller Montpellier i stedet for Paris. Der er hotellene og restaurantene rimeligere enn i de største byene.

Sjekk hotellprisene i vakre Montpellier her!
MALAGA: Mindre by og lavere priser enn Madrid og Barcelona.

Dette vil nordmenn oppleve på ferien:

 1. Kvalitetstid med reisefølget (29 prosent)
 2. Fred, ro og avkobling (28 prosent)
 3. Sightseeing/severdigheter (10 prosent)
 4. Kulturelle opplevelser (10 prosent)
 5. Mosjon/ friluftsliv (5 prosent)
 6. Gastronomiske opplevelser (5 prosent)
 7. Eventyrlige aktiviteter (5 prosent)
 8. Bra shopping (3 prosent)
 9. Bra uteliv (2 prosent)
 10. Ikke noe av ovenstående (2 prosent)
 11. Usikker, vet ikke (1 prosent)

Kilde: undersøkelse gjort av Kantar-Sifo på oppdrag av Ticket reisebyrå, blant 1030 nordmenn i alderen 18 til 79 i tidsrommet 19. september til 8. oktober 2019.

Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no