Anfi: - Dommen angår all timeshare

TIMESHAREANLEGG: Anfi del Mar i Mogan på Gran Canaria består av flere leilighetsanlegg. Nå har spansk Høyesterett kjent kontraktene til Tove Grimsbo (innfelt) som ugyldige.

Norsk kvinne vant over Anfi del Mar i spansk høyesterett

GRAN CANARIA/OSLO (VG): Åtte års kamp for å komme ut av timeshare-kontrakten endte med seier for norske Tove Grimsbo. Sist uke kjente spansk Høyesterett kontraktene hennes med Anfi del Mar på Gran Canaria ugyldig.

 • Mona Langset
 • Bård Ove Myhr
Publisert:

Tove Grimsbo og hennes nå avdøde ektemann ble overtalt til å kjøpe sin første leilighet på timeshare-komplekset Anfi del Mar i 1994.

Etter kort tid ble de overtalt til å bytte den inn i en større leilighet, og etter hvert kjøpe to til.

Til slutt satt de med tre kontrakter.

– Det vil si: Vi eide ikke leilighetene, men vi betalte et innskudd for å ha bruksrett til hver av dem i en uke hvert år. I tillegg betalte vi årlige vedlikeholdsavgifter. I starten var det bare 2000 kroner, men etter hvert økte det til henholdsvis 6000, 7000 og 8000 kroner for de tre leilighetene, forteller hun.

21.000 kroner i årlige vedlikeholdskostnader ble for mye for Grimsbo da hun ble enke. Hun prøvde derfor å få annullert kontraktene, eller selge dem tilbake til Anfi del Mar, men uten hell.

Les også: Slik lures nordmenn i timesharefella

I 2007 kom hun i kontakt med advokatkontoret Canarian Legal Alliance som har spesialisert seg på å hjelpe kunder ut av timesharekontraktene sine.

Selskapets advokat Miguel Rodriguez Ceballo har ført saken for to lavere rettsinstanser før den til slutt gikk helt til Høyesterett.

– Nå er klienten tilkjent omtrent 40 000 euro, pluss renter, pluss det dobbelte av hva hun har betalt i depositum, pluss advokatomkostninger, sier Miguel Rodriguez Ceballo.

VANT: Tove Grimsbo forsøkte i mange år å annullere timesharekontraktene med Anfi del Mar. Nå har hun fått medhold i spansk Høyesterett.

Tove Grimsbo fra Bekkestua tar det hele med fatning.

– Jeg har holdt på med dette helt siden 2007 og tør ikke juble før jeg har pengene på konto, sier hun.

– Hver gang jeg har vært på Gran Canaria har jeg gått innom advokatkontoret og spurt om jeg får pengene mine snart. Hver gang har jeg fått høre at Anfi har anket, så jeg må vente. Det siste var at vi måtte vente på at saken skulle opp for Høyesterett i Madrid.

– Nå har jeg ventet i så mange år, og blitt skuffet så mange ganger, at jeg tror ikke på det før jeg har pengene på konto, sier Tove Grimsbo.

- Vil sende sjokkbølger

Den spanske høyesterettsdommen sier ingen ting om når pengene skal utbetales. Det er ikke uvanlig i Spania, ifølge advokat Miguel Rodriguez Ceballo.

Advokaten mener avgjørelsen vil sende sjokkbølger gjennom timeshare-bransjen og få betydning for alle som vil ut av timeshare-kontraktene sine i Spania.

Canarian Legal Alliance alene har 1500 klienter som prøver å komme ut av sine timeshare-kontrakter, og flere advokatkontorer i Spania jobber med det samme.

PRAIES HER: Mange nordmenn har blitt stoppet av timeshare-selgere med skrapelodd her på standpromenaden i Playa del Ingles.

– Denne høyesterettsdommen skaper presedens for alle som fører lignende saker, mener Miguel Rodriguez Ceballo.

Høyesterettsdommen peker spesielt på to forhold som gjør Grimsbos kontrakter med Anfi del Mar ugyldig:

* Det er ulovlig å kreve noen som helst form for betaling på stedet når timesharekontrakten underskrives. Kunden skal få en tenkepause på minst 14 dager før noe skal betales inn.

* Det er ulovlig å inngå timeshare-kontrakter som varer evig. Kontrakter inngått etter 1998 skal ha en tidsbegrensning som kommer klart frem i kontrakten. Den kan ikke vare mer enn 50 år.

Allerede i 1998 kom en spansk lov som fastslo at reglene skulle håndheves på denne måten. De fleste timeshareselskapene har likevel systematisk omgått reglene.

– Vi er meget glade for dette. Ikke bare fordi vår klient får pengene sine tilbake, men også fordi det vil få stor betydning for alle våre andre klienter med tilsvarende saker, sier Miguel Rodriguez Ceballo.

Skal betale

– Anfi skal betale til fru Grimsbo, men vi kan dessverre ikke gi en nøyaktig tidsramme. Først skal dommeren regne ut nøyaktig hvor mye renter som skal legges til det tiltenkte beløpet. Anfi betaler som regel uten problemer og innenfor en rimelig tidsperiode på en til tre måneder, opplyser han.

BASSENG PÅ ANFI: De aller fleste gjestene er fornøyd med timeshare-ordningen på Anfi del Mar, påpeker Jarl Whist.

Det siste bekrefter Jarl Whist som er daglig leder i Anfi International og tidligere administrerende direktør og styremedlem i Anfi-gruppen.

– Vil Anfi betale Tove Grimsbo 40 000 euro pluss omkostninger?

– Hvis dommen sier så, så vil vi gjøre opp for oss. Det har aldri skjedd at vi ikke har gjort opp for oss, sier Jarl Whist.

Viktig bransjesak

Jarl Whist mener det er tilfeldig at akkurat Anfi havnet i Høyesterett. Det kunne like gjerne skjedd med et av de andre timeshare-selskapene som operer i Spania.

– Dommen er en viktig bransjesak og ikke bare en Anfi-sak. Nå må styret i Anfi og styrene i alle de andre timeshare-selskapene vurdere hvordan de skal gripe dette an videre, sier han.

Ifølge Whist er det først og fremst det dommen fastslår om evigvarende kontrakter som vil få betydning for Anfi del Mar.

FEIRET: Hele advokatkontoret som førte saken for Tove Grimsbo feiret på Gran Cabaria i helgen. F.v. Esther Rivero Rodriguez, Csilla Nazali, Óscar Salvador Santana González, Miguel Angel Melián Santana, Miguel Rodriguez Ceballos, Cristina Batista, Miguel Mendoza Martin, Jasmin Ehrhard, Claudia Latzel, Judith Diaz Pascual.

To av Anfis ferieanlegg, Anfi Beach Club og Club Puerto Anfi, ble bygget før loven om evigvarendekontrakter trådte i kraft. Disse anleggene har fortsatt med å selge evigvarende kontrakter fram til i dag.

De øvrige av Anfis ferieanlegg har kontrakter som varer i maksimum 50 år.

– Dette er en interessant sak. Jeg synes det er rart at hvis en person har kjøpt en evigvarende kontrakt, og for eksempel overfører den til sønnen, så skal ikke sønnen få eie den i mer enn 50 år. I Norge ville det trolig aldri skjedd at en dom skulle få tilbakevirkende kraft på en slik måte, sier han.

EN BRANSJESAK: Jarl Whist mener høyesterettsdommen angår hele timesharebransjen og ikke bare Anfi del Mar.

Forbudet mot å kreve depositum samtidig som kontrakten inngås mener Whist er en uaktuell problemstilling, i og med at Anfi ikke opererer på den måten lenger.

– Hvilke følger får Høyesterettsdommen for andre som vil ut av kontraktene sine med Anfi del Mar?

– Det er jo ikke mange som vil ut av kontraktene med Anfi del Mar! Det er i alle fall ikke mange i forhold til det store antall medlemmene vi har. Bare på Anfi er det ca. 30.000. Hadde mange villet ut av kontraktene hadde det vært vesentlig flere rettsaker, sier Jarl Whist.

Forbruker Europa fornøyde

– Dette har vi ventet på lenge, sier leder av Forbruker Europa, Ragnar Wiik.

GLAD: Leder av Forbruker Europa, Ragnar Wiik, har mottatt mange henvendelser fra nordmenn som vil ut av sine timeshare-kontrakter.

– Med forbehold om at jeg ikke har lest dommen selv, er det veldig interessant å se at spansk høyesterett faktisk har vurdert en timeshareavtale og tatt standpunkt i så viktige spørsmål som varigheten på kontrakten og forskuddsbetaling, sier han.

Selv om begge problemstillingene reguleres av spansk lov eller av EU-direktiv, har det ifølge Wiik vært mye tvil rundt anvendelsen av loven og EU-direktivene på disse områdene i Spania.

– Vi har ventet på en rettsavgjørelse som får konsekvens for denne type kontrakter. Hvis vi legger til grunn at Høyesterett har samme rangordning i spansk rettssystem som det har i Norge, vil dette være et prejudikat som bør følges i alle like saker. Dette er dermed veldig interessant for alle som har tilsvarende kontrakter og vil ut av dem, sier Wiik.

Egen rettsak?

Flere spanske advokater VG har vært i kontakt med understreker at høyesterettsdommen kun gjelder avtalen mellom Tove Grimsbo og Anfi del Mar.

Hvis andre vil ut av sine timesharekontrakter må de prøve sine egne saker for retten. Men denne dommen vil gjøre det lettere å vinne tilsvarende saker.

Forbruker Europa-leder Ragnar Wiik, som også er advokat, mener likevel det ikke skal være nødvendig med egen rettsak for de som har samme type kontrakt og likt faktum forøvrig som Tove Grimsbo.

– Vi anbefaler bare å skrive til selskapet og fortelle at de ønsker å si opp kontrakten. Nå kan de også vise til denne Høyesterettsdommen, sier han.

Forbruker Europa følger utviklingen og vil holde forbrukere informert om deres rettigheter på nettsiden Forbrukereuropa.no

Eksterne lenker

ForbrukereuropaCanarian Legal Alliance
Publisert:

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Ny seier for norsk timeshare-eier i
  spansk høyesterett

 2. Timeshare-dom har gitt boom av
  useriøse «hjelpere»

 3. Orker ikke ta opp kampen

 4. Narkotiltalt norsk kvinne frikjent i Spania

 5. Russ fortviler: Føler seg lurt av russefirma

Fra andre aviser

 1. Nordmann vant timeshare-sak i spansk høyesterett

  Aftenposten
 2. Arkitekten som bodde i glasshus

  Aftenposten
 3. Her er verdens mest verdifulle pass

  Aftenposten
 4. Arkitekturen som får oss til å shoppe

  Aftenposten
 5. Stadig svakere norsk krone – og verre kan det bli

  Aftenposten
 6. Nordmenn ferierer i fjellet som aldri før

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no