Prøv Nextory GRATIS i 35 dager
Lokalbefolkning om sommer uten cruiseturister: − Helt nydelig
EIDSDAL-LINGE/ÅLESUND (VG) Cruisenæringen blør. Men flere fastboende på turiststeder synes det er herlig å slippe glanende amerikanere.
Artikkelen er over 670 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.
Artikkelen er over ett år gammel
Busslaster av cruiseturister fra USA, Kina og Russland er helt fraværende på populære turiststeder som Geiranger og Ålesund.
Lokalbefolkningen har den beste sommeren på lenge.
En av dem som synes det er deilig å slippe utenlandske turister i bygda og på fergen hun tar hver dag til jobb, er Hilde Ljøen Melchior fra Norddal.
Hun har nettopp tatt den siste fjordkrysningen for dagen, og har lempet barna hjemme når VG møter henne utenfor den lokale Coop-butikken i bygda.
– I år har jeg fått følelsen av barndommen igjen. Det er helt nydelig.
Vanligvis krysser hun fjorden fire ganger daglig, noen ganger seks. Den må brukes hver gang hun skal på jobb, levere barna på fritidsaktiviteter, om hun skal til tannlegen eller i butikker med større utvalg.
Bygdene Norddal og Eidsdal i Fjord kommune i Møre og Romsdal opplever vanligvis en voldsom trafikk av cruiseturister som blir fraktet i busser på vei til fergen som tar dem over fra Geiranger til Ålesund.
Hun skjønner at disse turistene er viktig for reiselivsnæringen, men sier det er deilig å slippe å bli tatt bilder av hele sommeren.
– Med cruiseturister i bygda er vi på en måte statister i deres ferieliv.
Melchior bor i Norddal, nabobygda til Eidsdal. Sistnevnte er en veldig populær reiserute for turister som vil til Geiranger på den ene siden av fjorden, retning Ålesund på den andre.
Nysgjerrige turister
Hun forteller at utenlandske turister ofte har tatt bilder av dem når de sitter på Herdalssetra. Det er en seter i Norddal som er et populært reisestopp for cruiseturister.
– Da har vi faktisk fått spørsmål fra amerikanske turister om vi er med som del av omgivelsene: Are you in a play, spør de.
Familien har også opplevd å bli tatt bilde av gjennom bussvinduet mens de sitter på verandaen og spiser.
Ifølge Melchior kjører det 20–30 fulle busser forbi huset hennes hver dag på sommeren, som enten skal opp til Geiranger eller videre over fjorden mot Ålesund.
Fergeopprøret
VG har tidligere skrevet om fergeopprøret i Møre og Romsdal som startet i januar i år. Frustrasjonen har økt i takt med fergeprisene.
Et par VG møtte i februar har regnet seg frem til fergeutgifter på 130.000 i året.
Det er fylkene selv som har økt billettprisene. Men de igjen skylder på store utgifter og for lite penger fra staten.
På grunn av corona-krisen bestemte fylket seg for å redusere prisene med 20 prosent og å holde igjen en varslet økning på to takstsoner. Det har gitt de som bor i bygda rom til å ta en pust i bakken fra opprøret.
– Det er godt med pause nå
Tanja Mathiesen bor i Eidsdal, rett ved fergekaia. Hun må pendle med to ferger for å komme seg på jobb på Stranda, og synes det er deilig å slippe turistbussene som ofte blir prioritert på fergestrekningen.
Det er mye trykk på fergestrekningen Eidsdal-Linge om sommeren. De fastboende har pendlerpass, som betyr at de kan «snike» i køen, men turistbussene kommer først på fergen fordi de har kjøpt billett.
– Det er godt med en pause nå. Et år var det veldig mange som kom innom huset vårt, for på Google maps sto det at det var en campingplass, sier Mathiesen.
Men selv uten turistbussene, er det mye kø og forsinkelser på strekningen fordi norske turister også benytter fergen på ferie i eget land.
De siste dagene har Mathiesen og Melchior fått meldinger fra fergeselskapet, der de varsler om forsinkelse på mellom en til to timer.
I tillegg til lange ventetider, har de begge kjøpt seg elbil for å ha råd til de stadig økende fergeprisene i Møre og Romsdal og andre fergefylker.
Før den første kaffen på kjøkkenet til Tanja er drukket opp, har det samlet seg fem naboer rundt bordet. En av dem, Terje Birkeland, ble ringt opp av mannen til Tanja og bedt om å komme forbi og fortelle om bilen han har stående på den andre siden av fjorden, for å være sikret plass på fergen hjem igjen som passasjer. Nabo Inger Anne Aarset jobber skift på sykehjemmet i Valldal og mener pendlerpasset burde vart lenger enn til klokken 17.
Frustrasjonen av å være avhengige av en dyr, flytende vei lever de med. Men i sommer prøver de å ta en pust i bakken og nyte stillheten av bussfrie ferger. Før neste kamp kommer.
Ålesund: Turiststeder for seg selv
Lenger vest i fylket er Ålesund, en åre for cruiseturister.
Fjellstua er et populært utsiktspunkt i byen, og et av stoppestedene for turistene som kommer i land fra cruiseskipene. Lørdag formiddag ville det en vanlig sommer stått rekker med turistbusser som venter på utenlandske turister som tar selfier med utsikten. I år får nordmenn den vindfulle plassen helt for seg selv.
Roald Haug og Bjørg Fagerli er blant dem som tok turen opp for å se Ålesund ovenfra. De er på bilferie og reiser rundt for å bo på historiske hoteller.
De små «distriktsperlene» ser ut til å vinne hotellkampen mot de store byhotellene som er mer avhengig av utenlandsk turisme.
Turguide på nett
På en oppvarmet benk i Ålesund sentrum, sitter Rami med en selfiestang og snakker russisk inn i kameraet som er vinklet ut mot Brosundet. Ved siden av er venninnen Lidia Kouzguinova, som er turguide ved siden av å være lærer. Hun bor i Ålesund, og inviterte Rami i sommer da hun skjønte at turguide-sesongen var kjørt.
Rami Kafarov er blant dem som skulle ønske cruiseturistene kunne komme: Hans jobb er å vise Oslo frem til amerikanske og russiske turister. Da coronakrisen kom måtte han tenke annerledes og begynte med virtuelle turguider på Instagram.
– Når turistene ikke får komme hit, ville jeg bringe Norge til dem. Og Ålesund er en by som ikke er så kjent for russere, sier han.
En annerledes sommer
Reiselivet i Norge ble rammet hardt og tidlig, og lider fremdeles under coronapandemien. Norge åpnet grensene for europeiske land med tilfredsstillende smittenivåer 15. juli, men turister fra tredjeland får fortsatt ikke komme inn.
Møre og Romsdal er et populært reisemål, og tiltrekker seg mange utenlandske turister om sommeren.
Disse turistene utgjør en stor del av reiselivet i Norge, og mange hoteller i de store byene baserer seg på turister fra land som Russland, USA og Asia for å få budsjettet til å gå opp.
– Vondt å se
I Ålesund jobber det nær 1 400 ansatte i reiselivet, mange av dem permitterte.
Turisters forbruk i 2018 la grunnlag for en verdiskaping på drøyt 400 millioner kroner i byen, ifølge NHO. Cruiseturister utgjør den viktigste gruppen besøkende.
Bare Hurtigruten står vanligvis for nærmere 15 prosent av alle utenlandske gjestedøgn i Norge om sommeren. De skulle hatt 16 skip seilende langs den norske kysten. Nå har de syv. Selskapet var det første cruiserederiet i verden som kunne starte opp igjen etter coronakrisen.
Kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten liker ikke synet av fortøyde skip:
– Det gjør vondt å se skip som skulle seilt fulle av både norske og utenlandske gjester ligge i opplag som i Ålesund. Det er et bilde på sommeren 2020, som er en krisesommer for store deler av norsk reiseliv, sier han til VG.
Han sier at selv om mange nordmenn velger å reise i eget land, er det ikke nok til å fylle tomrommet etter utenlandske turister.
Fått med deg denne?
Relaterte artikler
Nye coronaregler - buffet-forbud oppheves
Fra 15. juli blir det igjen lov å servere mat som buffet på steder som hoteller og kantiner.Her har reiselivskrisen snudd: - Har eksplodert hos oss
TYSNES/OSLO (VG) Reiselivsbransjen i Norge er inne i en dyp krise. Men på hotellet Haaheim Gaard i Tysnes har…Må betale 14.300 for å få rabattert fergeferie: – Det er galskap
For å få rabatt på ferger i Norge, må du sette inn store summer før du reiser.Øyboere: Bra at byfolk får kjenne på frustrasjonen
Fastboende synes det er helt på sin plass at byfolk som må feriere i eget land ser hva det koster å kjøre ferge i Norge.Sommerferie i siste liten – ikke for sent å bestille
Om du ennå ikke har bestilt sommerferie er det fortsatt mange muligheter til å finne overnatting i ulike prisklasser…Stappfull campingplass på Gol: – Ekstrem etterspørsel
GOL CAMPING (VG) Stekende sol, basseng og paraplydrinker. Campingturistene på Gol savner ikke Syden.Turister gjør fra seg ved turistperle: – Ekkelt
LOEN (VG) Ved siden av camping forbudt-skilt setter nyfrelste norgesturister opp telt for natten.De tyske turistene er på plass i Norge: – Godt å være tilbake i Oslo
De første tyske turistene har torsdag kommet i land med båten fra Kiel.
Flere artikler
Fra andre aviser
- Aftenposten
Fraværet av utenlandske turister truet norsk reiseliv. Men årets sommer har avlivet én myte. Den har også bekreftet en annen.
- Aftenposten
Her skulle det vært 220 cruiseskip i sommer. Nå er fjorden nesten tom.
- Aftenposten
Over 100 aktører svarer: Slik har det gått med norgesferien
- Aftenposten
Koronakrisen rammer ulikt: Én faktor skiller vinnere og tapere
- Aftenposten
Folk som Bill Gates og oljesjeiker fyller normalt hotellet. Nå forbereder de nok en sommer uten.
- Bergens Tidende
Folk som Bill Gates og oljesjeiker fyller normalt hotellet. Nå forbereder de nok en sommer uten.