NORGESFERIER: Avlyste reiser i egent land dekkes ikke av reiseforsikringen.

Dette dekker reiseforsikringen

Til tross for forbud mot å reise på hytta, stengte hoteller og avlyste arrangementer i hele Norge, dekker ikke reiseforsikringen avbestillinger innenlands.

Publisert:
Artikkelen er over 1120 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan holde deg oppdatert gjennom FHIs nettsider.
Artikkelen er over tre år gammel

Etter at UD utstedte offisielt reiseråd til hele verden frem til 14. april, dekker de fleste reiseforsikringsselskapene nå avbestilling av aller reiser utenfor Norges grenser frem til og med denne datoen. Men innenlandsreiser dekkes ikke.

Avbestillingsdelen i reiseforsikringen gjelder for områder Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å reise til. Akkurat nå gjelder dette i hele verden utenfor Norge. Siden UD ikke sier noe om reiser innenlands, gjelder heller ikke avbestillingsforsikringen i Norge.

Vær også oppmerksom på at noen kredittkortforsikringer ikke inkluderer avbestilling i det hele tatt. Men de fleste ordinære reiseforsikringer gjør det.

I dag er mange hoteller i Norge stengt, og arrangementer er avlyst. Selv om du attpå til risikerer å bli satt i karantene hvis du reiser til en annen del av landet, får du ikke dekket avbestilling i Norge gjennom reiseforsikringen.

– Vi dekker ikke avbestilling av innenlandsreiser, med mindre du har en legeattest på akutt sykdom som inntraff etter at du kjøpte reisen. Dette er normalt for reiseforsikring. Dette gjelder også forhåndsbestilte turer som er en del av reisen, for eksemepl Hurtigruten, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, en del av

Det samme sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg.

– Vi anbefaler at kunder tar kontakt med reisebyrå eller flyselskap for refusjon eller ombooking i slike tilfeller, sier han.

Irgens forteller at de får mange spørsmål om dagen fra kunder som har leid hytte på fjellet, men ikke kan reise fordi det er forbudt å reie til hytte utenfor egen kommune.

– Dette dekkes heller ikke av forsikringen. Du må ta kontakt med hytteeier for å få refundert utgiftene, sier han.

Heller ikke flyreise til steder i Norge hvor de har innført karantene for folk som kommer fra andre landsdeler dekkes.

– Vi i anbefaler at du tar kontakt med reisebyrå eller flyselskap, og undersøker mulighet for refusjon eller ombooking, sier Irgens i Tryg forsikring.

Mange i risikogruppen, for eksempel folk med diabets eller lungeproblemer kan være friske nok til å reise under normale omstendigheter, men kan dø hvis de blir smittet av corona. Det i seg selv er heller ikke god nok grunn til å få dekket avbestilling av reise innenlands.

– Nei, frykt for sykdom og smitte dekkes ikke av reiseforsikringen. Skulle du derimot ha blitt syk etter du bestilte reisen kan du ha krav på erstatning, sier Andreas Bibow Handeland i Europeiske reiseforsikring.

NORGESFERIE: Avbestillinger dekkes ikke av reiseforsikring

Gjelder frem til den 14. april

Etterhvert som coronaviruset har spredd seg, har UDs reiseråd omfattet stadig flere regioner og land, og reiseforsikringen har samtidig utvidet sitt dekningsområde. De gjeldende reiserådene varer frem til 14. april.

Forsikringsselskapene får også mange spørsmål fra kunder som vil avlyse reiser etter denne datoen. De fleste dekker ikke det.

– Det er reiserådene fra Utenriksdepartementet som avgjør hvilke regler som gjelder for avbestilling. Vi anbefaler at du følger med der for oppdatert informasjon, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg forsikring.

Europeiske riseforsikring strekker seg imidlertid lenger. De erstatter alle utenlandsreiser som er kjøpt før 12. mars, og som avbestilles før 14. april, uavhengig av avreisedato.

Vent med å kontakte forsikringsselskapet

Alle landets reiseforsikringsselskap melder om at de opplever enorm pågang for tiden.

– Vi må be folk som ikke er på reise, eller som ikke skal på reise før 26. mars, om å vente med å kontakte oss. Det holder at utenlandsreisen din er avbestilt hos fly- eller reiseselskap innen 14. april. Saken kan meldes oss i etterkant, og gjerne på skadeskjemaet på nett. Vær solidarisk og la oss hjelpe de som har de mest akutte behovene først, sier Andreas Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsikring.

VIRUSFRYKT: Mange er redde for å bli smittet av coronavirus på reise. Dette er turister på flyplassen i Rovaniemi.

Mange spørsmål

Allerede da de første coronatilfellene kom til Norge, fikk VG reise flere spørsmål fra lesere som lurer på hva reiseforsikringen dekker i forbindelse med avbestilling eller endring.

«Jeg er gravid og tør ikke reise». «Jeg er kronisk syk og tør ikke reise». «Barnet mitt er kronisk sykt og jeg vil ikke ta med smitte hjem.» «Taper jeg alt jeg har betalt hvis jeg kansellerer ferien nå?»

Vi sendte spørsmålene videre til tre selskaper: Europeiske, Tryg og Gjensidige helt i starten av corona-epedimien. De svarte ganske likt, men likevel litt forskjellig.

ROMA: Byen er nesten tom for folk nå.

Merk at spredningen av viruset endrer seg raskt, det gjør også forsikringsselskapenes praksis.

GRAVID: Ikke god nok grunn alene til å bruke avbestillingsforsikringen.

Dette spørsmålet stilte vi før reiserådet omfattet hele verden:

– Jeg er gravid og generelt redd for å bli smittet av coronavirus på reise. Kan jeg få tilbake penger for kansellert reise til land utenom dem som er nevnt i første spørsmål?

Tryg/Gjensidige: Nei, generell reisefrykt gir ikke krav på erstatning.

Europeiske: Nei, dessverre. Da må du være syk før avreise og ha legeerklæring på dette. Da dekkes avbestilling.

Dette spørsmålet stilte vi før reiserådet omfattet hele verden:

– En i reisefølget har en kronisk sykdom og blir av FHI ansett for å være i risikogruppen. Får vi dekket avbestilling til et område hvor det er påvist virus, men ikke er blant dem som er nevnt i første spørsmål?

Europeiske: Nei, dessverre. Da må du være syk før avreise og ha legeerklæring på dette. Da dekkes avbestilling.

Tryg: Nei, dette dekkes ikke av reiseforsikringen.

Gjensidige: Vi erstatter heller ikke avbestilling for disse tilfellene, da det ikke er dekning for dette i våre vilkår.

TENERIFE: Reiseforsikringen dekker i utgangspunktet ikke avbestilling hit, selv om turister på et helt hotell ble satt i karantene for kort tid siden.

Dette spørsmålet stilte vi før reiserådet omfattet hele verden:

– En i husstanden er kronisk syk, og i risikogruppen. Jeg er redd for å ta med meg smitte hjem. Kan jeg avbestille reise til andre områder enn de UD har reiseråd for?

Europeiske/Tryg/Gjensidige: Du kan avbestille reise, men det dekkes ikke av reiseforsikringen.

Dette spørsmålet stilte vi før reiserådet omfattet hele verden:

– Jeg har selv en kronisk sykdom og ansees for å være i risikogruppen. Jeg skal til et land hvor det ikke er påvist coronavirus, men er redd for å pådra meg smitte i store menneskemengder på flyplass og på fly. Kan jeg kansellere og få tilbake penger?

Europeiske: Nei, igjen handler dette om frykt. Dersom UD fraråder folk å reise til et sted stiller saken seg annerledes.

Tryg: Nei, dette dekkes ikke av reiseforsikringen.

Gjensidige: Nei, Vi erstatter ikke avbestilling for disse tilfellene.

Dette spørsmålet stilte vi før reiserådet omfattet hele verden:

– Hvor lenge får jeg dekket opphold til karantene dersom jeg blir holdt tilbake av lokale myndigheter på reisemålet?

Gjensidige: Så lenge lokale myndigheter opprettholder karantenen, det er ingen tidsbegrensning på dette

Europeiske: Vi dekker overnatting i inntil 14 dager dersom lokale myndigheter gir deg utreiseforbud/karantene. Husk at reiseforsikringen ikke gjelder i land/områder UD fraråder å reise til. Så lenge du er på reise innenlands dekkes dette på samme måte som utenlands.

Tryg: Dersom du er pålagt karantene fra lege, dekker vi dette på lik linje med sykdom på reise. Avbestillingsforsikringen gjelder også hvis du ikke får reist på grunn av pålagt karantene fra lege hjemme. Dokumentasjon på fra lege må fremlegges. Dette gjelder til og med 15. mars.

Dette spørsmålet stilte vi før reiserådet omfattet hele verden:

– Får jeg dekket tapt arbeidsfortjeneste hvis jeg må være i karantene etter hjemkomst (og ikke har en arbeidsgiver som dekker det)?

Europeiske/Tryg/Gjensidige: Tapt arbeidsfortjeneste dekkes ikke av reiseforsikringen. Men det dekkes av NAV. Du får sykmelding dersom du blir satt i karantene, og skal således ikke tape noe. Dette har NAV uttalt seg om på sin nettside. Det gjelder også hvis legen ikke vet sikkert om pasienten faktisk er smittebærer.

CHARTER: Kan avbestilles mot gebyr hvis det er mer enn 15 dager til avreise.

Lettere å avbestille charter

Kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsikring råder de som ikke vil reise på sin planlagte ferie til også å sjekke avbestillingsreglene hos turoperatøren.

Flere fly- og charterselskap har endret sine avbestillingsregler, og tilbyr nå gratis ombooking på reiser som er bestilt etter 6. eller 7. mars. Les mer om det her.

Saken oppdateres fortløpende etter som coronasituasjonen og forsikringsvilkårene endrer seg.

Rettelse: I første versjon av denne saken opplyste Gjensidige at de dekker avbestilling hvis en i reisefølget har kronisk sykdom og legeerklæring på at vedkommende ikke bør reise. Gjensidige skriver nå at dette ikke stemmer. De erstatter ikke avbestilling i slike tilfeller da det ikke er dekning for det i deres vilkår. Dette ble rettet den 03.03.20 klokken 22.23.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no