FORTELLER OM REISEN: Erika Fatland har reist rundt verdens lengste grense.

På reise langs Russlands grense

Erika Fatland har reist rundt verdens lengste grense. Kontrastene har vært store.

Publisert:

Sosialantropolog og forfatter Erika Fatland (34) har reist langs hele den russiske grensen og besøkt 14 land.

Her forteller hun om reisen.

Bokanmeldelse: Erika Fatland: «Grensen. En reise rundt Russland»
OMFATTENDE REISE: Erika Fatland har reist langs hele den russiske grensen.

Den omfattende reisen begynte med at Fatland drømte at hun gikk langs en lang, rød strek på et kart. Fra land til land. Nord for denne streken lå Russland. Da hun våknet tenkte hun at ideen om å reise langs Russlands grense var for god, at noen måtte ha gjort denne reisen før henne og alt skrevet en bok om det. Men den gang ei.

Drømmen ble etter hvert til virkelighet. I alt reiste Fatland i 259 dager rundt verdens lengste landegrense som resulterte i den omfattende og kritikerroste boken «Grensen», på over 600 sider.

Fascinasjonen for Russland

– Min fascinasjon for Russland begynte lenge før mitt første besøk i landet. Det startet med et ønske om å lære språk. Og skal man lære et språk så må du være i landet, mener Erika Fatland.

Les også

Disse byggene må du se i Europa

Trenger du fine reisebilder til Instagram-kontoen? Dette er bygninger som er verdt å få med seg.

Til tross for tidligere reiser til Russland er det likevel mange av landene rundt hun har et tettere forhold til. Det er blant annet et resultat av denne reisen hun gjorde rundt Russlands grenser.

– Det er vanskelig å fatte hvor stort Russland egentlig er bare ved å se på et kart, sier hun.

– Å reise rundt landet, gir et bilde på hvor stort og mangfoldig det er – og ikke minst hvordan Russland har påvirket nabolandene. Mange er preget direkte av naboforholdet. Norge er det eneste landet av disse som ikke har vært i krig mot Russland. Det sier ganske mye om hva det vil si å være Russlands nabo, sier Fatland.

MED FAR: – Jeg hadde ikke fått til denne turen uten pappa, sier Erika Fatland om padleturen opp langs Pasvikelva.

På padletur med pappa

For å gjennomføre reisen gjennom alle 14 landene måtte hun reise på ulike måter. I løpet av to langreiser reiste hun mest alene, men også på gruppeturer, før hun avsluttet siste etappe sammen med sin far padlende i kajakk langs den norske grensen mot Russland.

– Jeg anså denne delen som selveste sjarmøretappen. Men det var før jeg tok innover meg at jeg jo ikke har padlet før. Det tok på både i motvind og motstrøms.

Turen varte i alt åtte dager, der de padlet opp Pasvikelva i fire dager og gikk resten av ruten til fots.

– Jeg hadde ikke fått til denne turen uten pappa. Han har padling og friluftsliv som sin «religion». Han hadde det helt supert og var i perlehumør. Mens jeg hadde tenkt å endelig lære litt om friluftsliv var det han som fikset alt. Fra å sette opp telt og ellers ordne alt det praktiske underveis. Om jeg foreslo å hjelpe, ristet han bestemt på hodet. Da ville det ta for lang tid, mente han. Det var som å ha en assistent med på tur.

NORDØSTPASSASJEN: Arktis er isbjørnens rike.

Håp for alderdommen

Men det gjorde nok også godt å få litt hjelp, for de aller fleste reisene ble gjort alene. Hun forteller at det til tider var ensomt å reise alene, samtidig som man ikke har noen avlastning. Et par steder underveis måtte hun imidlertid reise sammen med andre på gruppetur.

– Selv om det ikke er min type ferie å reise på gruppetur, møter du gjerne fascinerende folk i slike sammenhenger, kanskje spesielt på de mer eksentriske turene, sier Fatland.

Som for eksempel turen gjennom Nordøstpassasjen. Det var også et økonomisk spørsmål.

– Jeg kunne jo ikke akkurat chartre min egen cruisebåt, sier Fatland.

Les også

Syv tips til deg som vil reise alene

Å reise alene kan kanskje virke skummelt, men det er en flott måte å utfordre deg selv på.

Hun hadde riktignok sett for seg at det var en pensjonisttur hun skulle reise på, men ikke at medpassasjerene var så gamle. Damen hun delte lugar med, Elie, var 85 år gammel.

– Det var så inspirerende! Det fylte meg med håp på vegne av egen alderdom. Folkene jeg reiste med hadde vært overalt. Jeg var for eksempel den eneste som ikke hadde vært i Antarktis, ler Fatland.

CHONGJIN I NORD-KOREA: I nord er fattigdommen mye mer synbar enn i hovedstaden og turister får bare lov til å ta bilder av vakre ting. Dette bildet har Fatland tatt i smug.

Verdens verste diktatur

Også reisen i Nord-Korea var på gruppetur.

– Der var det spesielt fascinerende å betrakte gruppedynamikken – hvordan vi reagerte ulikt i forhold til regler og hendelser underveis.

Er det ett land hun ikke vil anbefale noen å besøke – eller som hun selv sier: «Med mindre du har en sterk fascinasjon for diktaturer», er det Nord-Korea:

– Nord-Korea er et forferdelig regime. Jeg ble nedtrykt av å være der. Folk lever i et stort fengsel, er lutfattige og lever miserable liv, forteller Fatland.

Og fortsetter:

– Innbyggerne lever i en boble, og har gjort det i over 70 år. Selv de som jobber med turisme, er de svært uvitende til hvordan verden for øvrig er. De har jo ikke engang internett.

FANTASTISK: Erika Fatland holder Georgia som favoritt. Her et bilde av Gergeti-klosteret i Stepanatsminda.

Dra til Georgia

Et land hun derimot vil anbefale er Georgia. Flere reiseredaksjoner trekker i år frem Georgia som et av årets heteste reisemål og landet er også å finne på Lonely Travels «Best in Travel 2018»-liste.

– Georgia er et fantastisk land i Kaukasusfjellene. Der har det skjedd mye de siste årene, forteller Fatland.

Ifølge Fatland har Georgia alt. Flott natur, fjell, strender, et godt kjøkken og veldig hyggelige og impulsive innbyggere. Landet vender seg mot Vesten og har den siste tiden blitt oppdaget av andre deler av verden. Georgia er et lite land og du rekker å se mye på kort tid.

Les også

Knekk koden: Fly med barn

Når overskuddsenergien til barnet skal tvinges ned i et flysete og beltes fast, er gode råd dyre.
REISEFOT: På reisen rundt verdens lengste grense har Erika Fatland brukt forskjellige reisemetoder. Her er hun i Mongolia.

– På grensen til Russland ligger Europas høyeste fjell – Elbrus, som er fint å besøke både sommer og vinter. I tillegg er hovedstaden Tbilisi verdt et besøk, forteller Fatland.

Tbilisi har en sjarmerende, om noe slitt, gammelby. Maten og vinen er veldig god – vinen blir faktisk bare bedre og bedre. Det er også mulig å dra på vingårdsbesøk i Georgia.

– Georgia er mitt favorittland i dette området, uten tvil, sier Fatland entusiastisk.

Har du mer tid til rådighet når du først er i området tipser hun om å kombinere reisen i Georgia med en tur til Armenia og Aserbajdsjan.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no