FLITTIGE BARN: Elevene skriver lydig ned salmeversene. Til i morgen skal de kunne «Ingen er så trygg i fare» utenat.

Sommerferie i gamledager

NORSK FOLKEMUSEUM (VG) Hver morgen klokken ni gjør de en tidsreise 109 år tilbake i tid.

Publisert:

Mobiltelefoner, klær og navn fra 2014 legges igjen i garderoben på Folkemuseet. Ut kommer de som David, Dagmar og Bolette, anno 1905.

I én sommerferieuke lever de seg inn i rollene som barn i byen og på landet i gamledager.

MMMM: Alette fra Chrystiegården koser seg med rips på veien hjem fra skolen. Foto: MONA LANGSET

Norsk Folkemuseum har hatt tilbud om Historisk Ferieskole siden slutten av 1990-tallet. De har aldri annonsert tilbudet. Likevel er det stor rift om plassene.

– Dette har vært populært i mange år. Vi kan få opp i 1500 søknader. Rundt to av tre søkere er jenter, likevel prøver vi å tilstrebe en relativt lik fordeling av jenter og gutter på Ferieskolen, sier leder for publikumsavdelingen, Paal Mork.

Bare hver femtende søker får plass.

I hver av de åtte skoleferieukene får 12 barn «flytte inn» i en av gårdene på museet. Der får de nye foreldre og søsken som de skal leve seg inn i rollene sammen med i løpet av uken.

Tre barn bor i en arbeiderbolig på Enerhaugen. Tre bor i den fasjonable Chrystie-gården i byen. Tre bor på det rike Østerdalstunet, og tre bor på husmannsplassen Ampiansbråten fra Finnskogen.

– Det er stor forskjell på fattige og rike, forklarer Laura (10), som etter klokken 16 skifter navn til Inger Johanne Aasland Moen.

MATLAGING: Selv rikmannsbarna på Østerdalstunet må hjelpe til med matlagingen. Mor Margrethe (Tonje Øverland) viser barna Dagmar (Maria Sommerset Haugen og Laura (Inger Johanne Aasland Moen) hvordan det skal gjøres. Foto: MONA LANGSET

I år er hun rikmannsdatter på Østerdalstunet. Men i fjor var hun en fattig arbeiderjente fra Enerhaugen.

– Vi rike får sitte foran i klasserommet. Det er helt greit, smiler hun.

Men selv rike barn må være med på å skrelle poteter. Når hun sitter ute på tunet sammen med søster Dagmar (Maria Sommerset Haugen) og mor Margerthe (Tonje Øverland) og skreller poteter, blir de stadig fotografert av utenlandske turister.

– Det er også helt greit, smiler Laura.

– Vi er vant til å bli tatt bilder av hele tiden.

TIDSRIKTIGE DYR: Sauene er av arten gammelnorsk spælsau med krumme horn. Foto: MONA LANGSET

Mens hun snakker høres stadige bæææ fra bak låven. Dyrene er også tidsriktige, av rasen gammelnorsk spælsau, med langt ragg og krumme horn.

Et steinkast unna sitter barna på husmannsplassen Ampiansbråten og lager et fugleskremsel til åkeren. Alle må delta i de ulike syslene i sitt hjem.

For to dager siden betydde det å sote ovnen for husmannsbarna.

– Pappaen vår sa at vi måtte sote ovnen før vi gikk på skolen, og da ble vi veldig skitne, forteller Petra (10), som egentlig heter Kathrine Grongstad.

– Og vi ble ikke rene igjen selv om vi prøvde å vaske oss, for vi hadde ikke noe såpe, fortsetter Asta (8), også kalt Madelene Andersen i 2014.

– Da vi kom på skolen sjekket Frøken Åsa hendene våre, og de var så skitne. Da fikk vi melding med hjem, og pappa ble kjempesint på oss, sier Bolette (11), som heter Emilie Aasland Moen når dagen på Folkemuseet er over.

EKSEMPLARISKE: Barna lever seg inn i rollene som lydige skolebarn, og har ingen problemer med å oppføre seg eksemplarisk. Foto: MONA LANGSET

De tre husmannsplass-søstrene sitter på bakerste benk på skolen. De får oftere rapp over fingrene med spanskrøret, og må oftere i skammekroken enn de andre barna.

– Frøken Åsa er strengere med oss fattige, forteller Petra.

Likevel synes hun det er helt fint å være fattig husmannsjente. Det eneste hun ikke liker er gnagsårene hun fikk av treskoene den første dagen, men det ble bedre da hun begynte å gå med sokker i skoene.

Dagen på folkemuseet består delvis av lek og arbeid i hjemmet, og delvis av timer under Frøken Åsas ledelse på skolen.

OPPSTILLING: Hver skoledag starter med oppstilling foran skolestua, før Frøken Åsa kommer ut med tranflasken og gir hvert barn en skje hver. Foto: MONA LANGSET

– Her får barna føle at et var forskjell på fattig og rik for 100 år siden, forteller Frøken Åsa, som i 2014 er nyutdannet religionshistoriker og heter Eline Follesø.

Men en ting er likt for alle, uansett sosial rang: Skoledagen starter med oppstilling utenfor skolehuset, og at Frøken Åsa gir hvert barn en skje med tran.

LURING: Rike David (Fredrik B. Stefansen) fra Chrystie-gården i byen pønsker på noe lurt. Snart spør han frøken Åsa om han kan få be en bønn i timen. Foto: MONA LANGSET

Frøken Åsa banker salmevers og norske kongerekker inn i hodene på elevene. Alle som har deltatt på Ferieskolen kan både «Alltid freidig når du går» og «Ingen er så trygg i fare» på rams.

Og de lærer om norske konger fra Harald Hårfagre og frem til «dagens» nykronede kong Håkon VII, den første kongen etter unionsoppløsningen i 1905.

Barna sitter pent ved pulten og følger med. Når de blir hørt, står de rett.

– De lever seg så inn i rollene, at det er ikke noe problem å få dem til å sitte stille, forteller Frøken Åsa.

Likevel: Når skoletimen er slutt, er det godt å få rørt på seg. Barna springer ut i solen og kaster seg over både vannslanger og ripsbusker, helt til drengen samler troppene og sier at det er tid for en tur med hest og kjerre.

SAMHOLD: Rike og fattige barn fra byen og fra landet, leker sammen og blir en fin sammensveiset gjeng i løpet av ferieuken i 'Gamledager» på Folkemuseet. Foto: MONA LANGSET

Alle 12 klyver opp i kjerra, og gjennom hele turen rundt på museet står publikum klare med kameraer. Alle vil ha bilder av barna fra gamledager med seg hjem, om det er til Kina, Japan, USA, eller et annet sted i Norge.

Ferie i gamledager-info:

TØR SMAKE: Barna velger selv om de vil svelge den gammeldagse tranen på ekte, eller bare late som. Inger Johanne Aasland svelger modig. (Men klager en hel time senere på transmak i munnen)

* Historisk Ferieskole, Norsk Folkemuseum:

I hver av de åtte skoleferieukene får 12 barn flytte inn i en familie på en av gårdene på museet. Hver dag har ulikt program med dyrestell, håndverk, lek, måltider og skole. Fra klokken ni til 16.

Alder: Åtte til 13 år.

Pris: 2500 for en uke.

Søknadsfrist: 1.mars 2015 for neste sommer. Folkemuseet.no

* Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum:

Hver uke i sommerferien kan inntil fire barn bo på en av gårdene på museet fra klokken 10,00 til 16,00. Der steller de dyr, deltar i matlaging og håndverksaktiviteter.

Alder: 1. til 7. klasse.

Pris: 2400 for en uke.

Søknadsfrist: Våren 2015 for neste sommer. Sverresborg.no

HUSMANNSUNGER: Petra (også kjent som Kathrine Grongstad) må hjelpe til på husmannsplassen Ampiansbråten på Folkemuseet. Her syr hun ansiktet til et fugleskremsel.

* Maihaugen

De som deltar i Frivilligprogrammet får låne tidsriktige kostymer og oppholder seg i husene på museet i åpningstiden. For første gang i år er også en god del barn med på dette.

Det er ikke noe spesielt opplegg for barna. De må møte på morgenmøtet klokken 9,45, og ellers lage liv på museet.

Tre til fire kan oppholde seg ved Skjåk-gården Øygarden fra 1890-tallet, og åtte – ti kan være ved Olsengården, som er en bygård fra 1930-tallet.

Alder: Fra ni år, eller når de kan klare seg en dag uten foreldre i nærheten.

Pris: Gratis.

Søknadsfrist: I mars holdes et informasjonsmøte, og allerede da kan man avtale tid for sommeren. Møtet annonseres i lokalavisen og på maihaugens nettside.

Maihaugen.no

* Valdres folkemuseum

I stedet for å la barna leke at de er i gamledager, vil museet vise at musikk og håndverk fra den tiden også er gangbar i 2014. Midt på sommeren tilbyr de kurs i folkemusikk og kappleik, og den siste skoleferieuken er det kurs i ulike håndverksteknikker.

Alder: syv til 14 år.

Pris: 1500 for håndverkskurs.

Søknadsfrist: 1.juni 2015 for neste års kurs. Valdresmusea.no

* De Heibergske samlinger, Sogn folkemuseum

Hver onsdag om sommeren kommer godt voksne frivillige til museet og gjør gårdsarbeid og håndverksaktiviteter. Hvis de har med seg barnebarn, kan disse låne kostymer på museet. Dhs.museum.no

KUBB: Når barna er på Ferieskolen på Folkemuseet, må de leke slik de gjorde i 1905. Kubb var populært da som nå, men litt vanskeligere å spille med lange skjørt.
Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no