TIL SENGS: Hele verden kjenner til bildene av John Lennon og Yoko Ono til sengs. Men dette, hvor Lennon snakker med en amerikansk radiostasjon i telefonen, har du ikke sett før. Foto: Nico Koster

Se helt unike John Lennon og Yoko Ono-bilder

(VG Nett) Disse bildene av John Lennon og Yoko Ono har du aldri sett før. De ble tatt da paret tilbrakte sin syv dager lange bryllupsreise til på suite 902, på Amsterdam Hilton Hotel i mars 1969.

Publisert:


Nå stilles bildene ut i Amsterdam

For 40 år siden gikk bilder av det nygifte paret i sengen, verden rundt, ledsaget av deres budskap: Bli i sengen, og la håret gro.

Men akkurat disse bildene har du ikke sett før. De ble tatt et par dager etter at verdenspressen hadde omringet paret i sengen.

Disse hittil ukjente bildene skal være med i en fotoutstilling som åpnet i Amsterdam i går.

Etter at verdenspressen hadde fått sitt, fikk den nederlandske fotografen Nico Koster komme tilbake for å lage en unik fotodokumentasjon av begivenheten.

Den gang, i 1968, jobbet Nici Koster for avisen De Telegraaf. I dag er han en kjent kunstfotograf med eget galleri i Amsterdam.

Bildene så imidlertid aldri dagens lys, fordi negativene forsvant på mystisk vis.

- Men sist måned, nesten 40 år etter at bildene ble tatt, fant fotografens datter Nicole, negativene i en eske med gamle barndomsfotografier, forteller presseansvarlig ved Holländska kongress & Turistbyrån, Martijn Balzer.

Saken fortsetter under bildet

MAT MÅ MAN HA: Dette er et av bildene som Nico Koster tok dagen etetr den store fotoseansen Foto: Nico Koster


John Lennon og Yoko Ono ønsket å sette fokus på verdensfreden, med sitt bryllupsreisestunt.

LAST NED GRATIS
REISEGUIDE TIL AMSTERDAM

I PYSJEN: John Lennon hadde på seg en morgenkåpe, og Yoko Ono gikk i pysjen, da Nico Koster fotograferte dem i Amsterdam. Foto: Nico Koster

Make Love not War

Lennon forklarte det slik i 1969:

Dette er vår måte å protestere mot all vold i verden på. Vi kaller det «Bed Peace and hair Peace.» Vårt budskap trenger å bli fulgt opp av andre. Bli i sengen, og la håret gro. Hvis du ikke har tid, kan du alltids bruke ferien.

Så hele verden visste at John Lennon og Yoko Ono tilbrakte bryllupsreisen i sengen på en suite på Amsterdam Hilton Hotel. Men hvem skulle få dem til å stå opp igjen?

Redaktøren i de telegraaf, Henk van der Mejden bestemte seg for at det skulle bli ham.

- Hvordan? Ved å invitere dem på lunch. Ikke i sengen, med ved et pent dekket bord på rommet. John, smart som han var, forsto raskt nyhetens verdi. Han ga meg et scoop, forteller van der Meijden i boken «Room 902» som gis i forbindele med utstillingen i Amsterdam.

Journalisten bestilte en makrobiotisk lunch fra room-service. En makrobiotisk diett, som er etter buddhistiske prinsipper, sto ikke på menyen. Men hotellet klarte å diske opp med blant annet Campbells tomatsuppe og brun ris.

Mens Hank van der Meijden intervjuet paret ved bordet, fikk Nico Koster bruke all den tiden han trengte til å ta unike bilder.

Saken fortsetter under bildet

LES OGSÅ OM
Amsterdams hemmeligheter

I følge Koster håpet John Lennon at bildene fra Bed-in for peace-seansen ville få verden til å tenke.

Og nå, 40 år etter at bildene ble tatt, får verden se dem. 24 av bildene stilles ut i Galerie Moderne, i Nieuwe Spiegelstraat 44. Utstillingen åpnet i går, og varer i to uker.

MUSIKK MÅ MAN HA: De både hørte på musikk, og spilte egen musikk på suite 902, og Nico Koster har fotografert det. Foto: Nico Koster
Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no