På Lanzarote må de dukke unna for de store fuglene

LANZAROTE (VG Nett) Vinden fra vingeslagene kiler publikum i nakken, når verdens største rovfugler flyr lavt over tribunen.

 • Mona Langset
Publisert:

Tatjana Taskovic (30) har full kontroll. Amerikanske ørner, falker og kondorer med over tre meters vingespenn, flyr lydig etter lyden fra hennes skarpe fløyte.

STOR: Gåsegribben kan få et vingespenn opp til 260 cm. Tatjana blir liten i forhold. Foto: MONA LANGSET

Vi er i Rancho Texas Park på Lanzarote, en av flere parker på Kanariøyene hvor publikum kan få nærkontakt med noen av klodens største rovfugler, og noen av de aller kjappeste.

SE BILDESERIE HER

Tatjana lar fuglene vise hvor kjapt de kan fange mat i luften, hvor presist de kan stupe ned og fange fisk med klørne i vannet, og hvor majestetiske de er når de seiler over publikums hoder, og lander akkurat der de skal: På en trebukk bak tribunen eller på Tatjanas hanskekledde arm.

Tamme

Tre ganger om dagen får fuglene briljere foran publikum. Resten av tiden sitter de bundet til en halvmeter lang lenke om foten. Så hvorfor flyr de ikke sin vei når de har sjansen?

- Disse fuglene har aldri vært ville. De har vokst opp i fangenskap og er vant til mennesker. Det er som med hunder og katter: De ville skyr mennesker, mens de tamme vil kjenne deg igjen og følge deg, forklarer Tatjana.

VERDENS STØRSTE: Andeskondoren er den største blant kondorene og den tyngste fuglearten som kan fly. Den har utmerket luktesans, og lever av åtsler. Den veie opptil 12 kilo, og ha et vingespenn på 3,2 meter. Foto: Mona Langset

De tamme fuglene vet også at det vanker en bit kyllingkjøtt når de har landet på riktig sted.

De aller største fuglene, gribbene, blir sluppet på motsatt side av parken før de flakser over dyreinnhegninger og hustak og lander presis inne på arenaen, hos Tatjana.

- Gribbene har ekstremt god luktesans og syn. Takket være disse egenskapene vet de nøyaktig hvor de skal lande, sier hun.

Fascinert

HAUK: På engelsk kalles denne Black kite, på norsk Svartglente. Den hører til haukefamilien, og er en av Tatjana Tascovics favoritter, på grunn av dens smidighet og eleganse. Foto: MONA LANGSET

Fugletreneren på Lanzarote er født i Beograd. Mens hun studerte økonomi i hjembyen, jobbet hun i fem år som frivillig i en dyrepark. Da økonomistudiene var ferdige, visste hun at det var dyr hun ville jobbe med.

- Jeg har alltid elsket dyr, og alltid hatt et spesielt stort hjerte for reptiler. Jeg har tre slanger og en landskilpadde som kjæledyr. Og en hest, sier hun.

Men Tatjana er også dypt fascinert av fuglene hun trener og opptrer med.

- Det aller mest fascinerende er at jeg lærer så mye av dem. Jeg får så mye tilbake. Det gir så mange følelser at jeg nesten ikke kan uttrykke det med ord, sier Tatjana Tascovic.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. De fastboendes beste Lanzarote-tips

  LANZAROTE (VG) For mange av de fastboende og langtidsferierende nordmennene på Lanzarote er fredagspilsen ukas…
 2. Djevelsk varme fra jordens indre på Lanzarote

  LANZAROTE (VG) Au! Går du barbent ved siden av kokken i restauranten El Diablo på Lanzarote får du varmevondt i føttene.
 3. Her er de beste markedene på Lanzarote

  LANZAROTE (VG) Fire dager i uken er det markeder på Lanzarote. Det er noe for enhver smak, enten du er interessert i lokale håndverkstradisjoner eller shopping med show. Det aller største er i Teguise på søndager.

Mer om

 1. Reise

Flere artikler

 1. Her slipper en enorm gribb løs under hockeykamp

 2. Her spiser spurvehauken sitt bytte

 3. «Portforbud» for fugler i 37 kommuner etter virusutbrudd

 4. Pluss content

  Til Kanariøyene i vinter? Disse reglene gjelder nå

 5. Familieferie tett på dyr i Trøndelag

Fra andre aviser

 1. Traff flokk med ni havørner

  Bergens Tidende
 2. Da Helen Macdonald bestemte seg for å temme rovdyret, ba hun vennene holde seg unna

  Aftenposten
 3. Flyplassens nye flypasser

  Bergens Tidende
 4. Miniferie i rovfuglenes rike

  Aftenposten
 5. Mil eller mil uten vingeslag

  Aftenposten
 6. Fugleinfluensa i Rogaland: Port­forbud for fjærfe i deler av landet

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no