ROMJULSAKTIVITET: Er det snø der du er? Da er en aketur for hele familien topp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Julefri: Sjekk våre aktivitetstips i romjulen

Endelig har du fri med familien i romjulen, men hva i alle dager skal du finne på? Her har du seks ting du kan finne på – både i byen og på fjellet.

 • Camilla Jorddal
Publisert:

Romjulen er en trivelig tid hvor du endelig kan få skikkelig kvalitetstid med de du er glad i. Men det er ikke alltid like lett å komme på fellesaktiviteter, i hvert fall ikke om dere skal komme dere ut av huset.

Her er noen tips til hva du kan finne på, enten du feirer julen i Oslo, Stavanger, Tromsø eller på fjellet.

les også

Her shopper og spiser du i Bergen

I BERGEN: På akvariet kan du bli med på pingvinfôring. Foto: Thor Håkonsen

Akvarietur med de minste

Det er nok av ting å finne på hvis du befinner deg i Bergen i romjulen. Her kan du for eksempel besøke Fisketorget, Fløibanen eller Akvariet – som kanskje er ekstra gøy for de minste. Ta barna med på pingvinfôring eller la dem se en film for å lære om dyrelivet i Stillehavet. Med 400 arter i 60 bassenger er det nok å se på, ifølge akvariets hjemmeside. I tillegg har de pingviner, sjøløver, sel, krokodiller, slanger og andre småkryp. Akvariet har åpent hele året bortsett fra Julaften, første juledag og nyttårsaften.

les også

Spahotell: Åtte fjellspa du bør besøke

Skjem deg bort

Romjulen er også til for å slappe av, og da er det ingenting som slår en tur på spa – eller badeland om du har barn. Spa er kanskje mer avslappende enn badeland, men om du og partneren din deler på ansvaret for ungene kan dere begge rekke en tur i boblebad og badstue i fred og ro. Åpne spa finner du både i storbyene og på høyfjellshotellene.

les også

Ski ute, spa inne: Alpetrend til Norge

UT PÅ TUR: Ingenting er som en deilig tur i marka. I bakgrunnen ser du Venabygdsfjellet. Foto: Tore Kristiansen, VG

Tur i marka

Hele landet har nok av stier og skiløyper å begi seg ut i, enten du befinner deg i byen eller på fjellet. På Trysil eller Geilo har du flust av løyper å velge mellom. Holder du deg til byliv er for eksempel lysløypa på Kvaløy i Tromsø fin, og er du i Ålesund finner du skiløyper på Emblemsfjellet. Skulle du befinne deg på en snøfri plass er det bare å ta beina fatt. Å tenne opp bål med kakao og Kvikk Lunsj er like hyggelig uten ski.

les også

Norges beste skibakker

BOTANISK HAGR: Victoriahuset har åpent hele året. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Besøk Botanisk Hage

Lengter du etter et grønt pusterom og litt tropisk varme, kan du ta turen til Botanisk Hage i Oslo: Victoriahuset og Palmehuset holder åpent året rundt, og her kan du vandre mellom planter fra tropiske og subtropiske miljøer. Ingen sier vel «nei, takk» til tropisk varme midt i desember?

les også

Ville vinterfjell: De beste norske fjellene for topptur og langtur

URBAN KUNST: «Crocodile» i Brenneriveien er et av mange kunstverk du kan se i Oslos gater. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Kunstvandring i hovedstaden

Selv om det er vinter er det ingen grunn til å ikke nyte gratis kunst utendørs. Du kan for eksempel besøke Ekebergparken skulpturpark, hvor du både kan nyte utsikt over byen, og verk av alt fra Damien Hirst til Hilde Mæhlum.

Vigelandsparken er et flott alternativ om du ikke vil ut av bykjernen. Med sine over 200 skulpturer er dette for øvrig verdens største skulpturpark utført av én enkelt kunstner. Du finner også mye urban kunst i Oslo: Ta utgangspunkt i Tøyen, og beveg deg mot Grünerløkka og Brenneriveien for den beste gatekunsten og graffitien.

les også

Den ultimate Osloguiden

Bestill din neste ferie

Med noen ekstra dager fri er romjulen den perfekte tiden å planlegge neste års ferie på. Hva med en uke på båttur i Kroatia eller en langhelg med sjarmerende storbyliv i Lisboa i Portugal? Er du av den aktive typen kan årets sommerferie fylles med brettsurfing på Fuerteventura eller fjelltur på Mallorca. Når dagene er mørke er det ingenting som er så deilig som å drømme seg bort til sol og varme.

Publisert:

Mer om

Reise

Ferie

Langrenn

Kunst

Fjell

Vinter

Aking

Flere artikler

 1. Vinterferie i siste liten

 2. Europas fineste hager

 3. Bypåske: Dette kan du gjøre i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø

 4. Budsjettferie: Slik strekker du feriepengene lengst mulig i Norge

 5. Gratis kulturopplevelser i Oslo

Fra andre aviser

 1. New York Times skryter Oslo opp i skyene

  Aftenposten
 2. Er vi blitt lurt? Her, i Bygdøy allé, har det aldri vokst kastanjer.

  Aftenposten
 3. Knallhelg i vente. Her er kortreist vintermoro i Oslo

  Aftenposten
 4. Her er triksene Stein (62) bruker for å lage skispor

  Bergens Tidende
 5. Jonas Gahr Støre røper sine Oslo-perler: – Her henter jeg energi

  Aftenposten
 6. Stor sommerguide: Dette kan du gjøre i Oslo

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no