MONA LISA: Alle vil se det berømte maleriet i Louvre.

Tripadvisor: Dette er årets mest populære turistattraksjoner

Noen turistattraksjoner er så ikoniske at alle bare må se dem, selv om det betyr mye kø.

 • Mona Langset
Publisert:

Tripadvisor har rangert årets 10 mest populære attraksjoner ut ifra antall bestilte opplevelser gjennom deres nettside. Listen kan være en inspirasjon til din neste reise, eller en påminnelse om hvilke steder du bør holde deg langt unna i høysesongen, og heller besøke på et tidspunkt med forhåpentligvis litt færre turister.

For å stå minst mulig i kø lønner det seg å forhåndsbestille billetter til de fleste av disse attraksjonene. Det kan gjøres flere steder på nett, både gjennom norske og lokale operatører.

ROMA: Colosseum.

1. Colosseum, Roma

Den tidligere gladiatorarenaen er et «must» for de fleste som besøker Roma. Det sies at mer enn 500.000 mennesker og mer enn 1 million ville dyr døde her under kampene. Arenaen sto ferdig i år 80 e.Kr, og er regnet som et av verdens mest imponerende byggverk med sine fire etasjer og plass til 50.000 tilskuere.

Flere tusen turister kommer hit hver eneste dag. Du kan besøke Colosseum med eller uten guide, men velger du en av de guidede turene er det mindre kø.

Tidligere politiker Anders Hornslien har bodd i Roma i flere år. VG reise har skrevet om hans beste tips til byen.

ROMA: Kø inn til det sixtinske kapell

2. Vatikanmuseene, Roma

Vatikanmuseene i Vatikanet viser kunst som ulike paver har samlet i årenes løp, inkludert en rekke av de mest berømte klassiske skulpturene og viktigste mesterverkene i renessansen. Her ser du blant annet Michelangelos «Skapelsen» der Guds og Adams hender nesten møtes i taket på det sixtinske kapell. «Rafaels rom» er også på den faste besøksrunden gjennom Vatikanmuseene. For å få en best mulig opplevelse er det mulig å bli med på guidet tur etter vanlig åpningstid.

Du kan også se paven personlig i Vatikanet. Flere nettsider selger billetter til hans messer, men de er gratis hvis du henter billetten en dag i forveien hos vaktene ved bronsedørene i Vatikanet. Mer info på Vatikanets nettside.

NEW YORK: Frihetsgudinnen

3. Frihetsgudinnen, New York

Statuen som var en gave fra Frankrike til USA som et symbol på landenes gjensidige vennskap, har blitt et universelt symbol på frihet og demokrati. Den er også et av New Yorks mest kjente symboler. Den står på Liberty Island utenfor New York.

Du kan se frihetsgudinnen gratis – fra avstand – med Staten Island Ferry. For å komme i land på Liberty Island må du kjøpe egen billett eller ha et rabattkort, for eksempel New York Pass. Det finnes ulike varianter av turer til Liberty Island, med og uten guide. Det er mulig å gå inn i sokkelen på statuen. Fra toppen av sokkelen er det flott utsikt til Manhattan Skyline. Det er også mulig å gå de 354 trappetrinnene opp til gudinnens krone.

PARIS: Louvre

4. Louvre, Paris

Louvre regnes som verdens største kunstmuseum, med en enestående samling som dekker hele spekteret av kunst gjennom tidene. Her finnes også verdens mest berømte lille maleri, Leonardo da Vincis Mona Lisa. Andre kjente verker her er statuen Venus fra Milo og maleriet «La Liberté guidant le peuple» («Friheten fører folket»). Billetter kan kjøpes på museet og på nett. Det siste er klart å foretrekke, fordi billettkøen på museet kan være en tålmodighetsprøve. Det går også an å booke egne barnevennlige turer.

Du kan også velge å gå mot strømmen i Paris, og ta turen til noen av byens ukjente museer.

PARIS: Eiffeltårnet

5. Eiffeltårnet, Paris

De aller fleste som skal til Paris vil se Eiffeltårnet med egne øyne. Tårnet ligger i nærheten av andre populære attraksjoner som Triumfbuen, Champs-Elysèes og Place de la Concorde.

Tårnet har tre platåer som blir mindre jo høyere opp de ligger. De to første har restauranter og suvenirbutikker. Den er en gourmetrestaurant med stjerne i Michelin guiden.

Du kan kjøpe billetter til de ulike nivåene, og velge om du vil gå trapper eller kjøre heis. Det er minst kø til trappene.

Men det er mye mer å gjøre i Paris. Les vår storbyguide.

BARCELONA: la Sagrada Familia

6. La Sagrada Família, Barcelona

Den uferdige romersk-katolske kirken er Antoni Gaudis hovedverk. Han jobbet med den fra 1883 til sin død i 1926. Selv om den fortsatt er en byggeplass med kraner og bygningsarbeidere, er den noe alle som besøker Barcelona vil få med seg.

Når den er helt ferdig – sannsynligvis i 2026- vil den ha 18 spir i forskjellig høyde. De skal symbolisere de 12 apostlene, de fire evangelistene, jomfru Maria og Jesus. Hvis du ikke har forhåndsbooker billett på nett, kan du bli stående noen timer i kø.

Når du har sett denne, er det flere flotte byggverk du bør få med deg i Barcelona.

SAN FRANSISCO: Golden gate

7. Golden gate-broen, San Francisco

Den berømte inngangen til San Francisco ble bygget mellom 1933 og 1937, og er en av verdens lengste hengebroer. Den er i alt 2,7 kilometer lang, med et hovedspenn på 1280 meter. Når du er på broen er det 67 meter ned til vannet, og 227 meter opp til toppen av tårnene.

Du kan oppleve broen på flere måter, blant annet ved å booke et “Jail and Sail”-cruise som kombinerer utsikt til broen fra en båt, med et besøk på Alcatraz. Det er også mulig å sykle eller gå de 2,7 kilometer fra Marin County til San Francisco

8. Stonehenge, Amesbury

Et av verdens mest kjente byggverk ble reist mellom 2400 og 2000 f.Kr. Det vil si i bronsealderen. Rnggraven rundt er antagelig enda eldre, allerede fra 3100 f.Kr. Det er yngre steinalder. VG reise har tidligere skrevet at å besøke Stonehenge er som å reise 5000 år tilbake i tid.

Stonehenge består av to sirkler med enorme steiner satt på høykant, med en stein hvilende over to og to av dem. Det arrangeres ulike heldags- og halvdagsutflukter til Stonehenge fra London. Du kan også reise på egen hånd, men det lønner seg uansett å bestille inngangsbillett på nett før du kommer dit.

VERSAILLES: Rød løper i forbindelse med at president Macron skulle ta imot Japans kronprins Naruhito i september.

9. Versailles

Da Ludvig XIII ønsket seg et jaktslott i 1575, startet han byggingen av Versailles. Sønnen, Ludvig XIV bygget det ut, og i 1710 sto det ferdig. Siden var slottet kongelig hovedresidens frem til den franske revolusjon i 1789.

Her er det mye å se, og du kan gjerne bruke en hel dag til å utforske Speilhallen, de kongelige leilighetene, kapellet og de fantastiske velstelte hagene.

Versailles ligger en halvtimes togtur fra Paris sentrum. I dag brukes det både som museum og til offentlige mottagelser, for eksempel statsbesøk.

VENEZIA: Canal Grande

10. Canal Grande, Venezia

Den fire kilometer lange kanalen snor seg som en S gjennom byen. Den starter fra lagunen nær jernbanestasjonen og ender like ved Markusplassen. Lang kanalen finnes flere av Venezias fineste palasser med storslagen arkitektur og overdådig utsmykking. Det er ikke lenger tillatt å padle kano eller brett i kanalene. Men du kan leie gondol. Det er også guidede turer til fots, og guidede tematurer som går både med gondol og til fots.

Har du lyst til å være med på karneval i Venezia, bør du begynne å planlegge allerede nå.

Publisert:

Mer om

Turisme

Guide

Roma

Venezia

Barcelona

Flere artikler

 1. Verdens mest googlede severdigheter

 2. Eiffeltårnet åpner igjen etter lengste stengetid siden krigen

 3. Kun Mona Lisa får vise smilet

 4. Pluss content

  Er dette de mest oppskrytte turistattraksjonene?

 5. De mest romantiske stedene i Paris

Fra andre aviser

 1. Romantisk storbyhelg i Paris: Seks sikre tips gjør turen vellykket.

  Aftenposten
 2. Savner du å reise? Slik kan du bevege deg verden rundt uten å dra en eneste meter.

  Bergens Tidende
 3. Ikke rør! Korona har gitt Sinnataggen en hjelpende hånd

  Aftenposten
 4. Ett døgn i København: Dette bør du få med deg

  Bergens Tidende
 5. "Hvis det ikke vanker noen skuespillerpriser til Patricia Arquette for dette, så er det noe rart"

  Aftenposten
 6. Over 50 skadd i opptøyer i Barcelona

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no