PÅ VEI: Nils Isak Eira og bikkja Rexi pusher forsiktig på i bakkant av reinflokken.

Bli med på vårflyttingen i Finnmark

Vårflytting med rein er ikke bare en fenomenal måte å komme tett på norsk natur. Det er også en ypperlig anledning å bli kjent med vår unike samiske kultur.

 • Bjørn Moholdt
Publisert:

– Jeg våkner som regel av smerter i kroppen.

Nils Per Sara (39) drar skinnluen ekstra hardt ned over ørene idet han forlater gompien for å sjekke ut reinen. I hælene følger sønnen Joar Heandarat (11) og niesen Sara Emilie (12). De har vært med på dette siden de var i stand til å stabbe rundt på egne bein.

Les også

Seks vinteropplevelser i Finnmark

Hvis du vil du komme tett på den samiske kulturen, er det å bli med på reinflytting til våren den ultimate opplevelsen. Men allerede nå i vinter ligger den nordligste landsdelen der og venter med spennende opplevelser. Her er noe av tilbudet i Finnmark
TRANGBODD: Det er trangt, men hyggelig i gompien, reindriftssamenes egen «campingvogn» i fjellet. Fra venstre Nils Isak Eira, Joar Heandarat Sara, Nils Per Sara og Sara Emilie Granshagen.

Barna har bokstavelig talt fått reingjeting inn med morsmelken.

Mange historier

Vi befinner oss noen mil nordvest for nordlysbyen Alta, i utkanten av Finnmarksvidda et sted mellom Rafsbotn og Stabbursdalen nasjonalpark. Det er mot slutten av april, og reinflokken Nils Per skal følge til sommerbeitet på Seiland et par dagsmarsjer mot nord har vært i bevegelse i vel en uke. Nå hviler de ut på den raskt smeltende snøen.

FORING: Joar Heandarat Sara gir reinen litt ekstra mat før neste etappe mot sommerbeitet på Seiland.

– Dette føret er tøft for både mann og rein, sier Nils Per og går rolig bort til de bare rabbene der de to yngste reingjeterne raskt er i gang med å fordele pelletsfór.

– De trenger litt ekstra energi, mener Nils Per.

De bare flekkene er allerede beitet helt ned til den tynne jordsålen.

Nils Per og kompisen Nils Isak Sara (49) har fulgt flokken på hver sin snøscooter i vel en uke nå, det foretrukne transportmiddelet for reindriftssamene siden midten av 1960-tallet, da mekaniseringen av næringen for alvor skjøt fart. Nå klarer de seg ikke uten. Den gang samene fulgte flokken i pulk bak en sterk trekkrein er et fjernt, men slett ikke falmet minne.

KLARGJØRING: Nils Per og Nils Isak gjør ser klar for den videre ferden mot kysten.

Til det står tradisjonene for sterkt. Reindrift er fortsatt folkegruppens viktigste kulturbærer, i tillegg til språket, og du blir fort kjent med historien deres om du som oss deler noen timer eller dager med dem på fjellet. Ofte over en kopp kaffe og litt tørket reinkjøtt.

For historiene sitter løst. Etter aksjonen mot utbyggingen av Altaelva på begynnelsen av 1980-tallet – med den påfølgende etableringen av sametinget – har samisk kultur fått et solid oppsving stadig flere ønsker å ta del i.

Også mange utenfor samenes egne rekker.

Lun humor

Smertene Nils Per henviser til har han pådratt seg i den lille campingvognen på ski, som han og Nils Isak drar etter seg med flokken. Denne innretningen kalt gompi er ikke stor, knapt åtte kvadratmeter, og for fire personer blir det fort trangt.

– Når vi sover må vi snu oss samtidig for ikke å ramle i gulvet, sier Nils Per med et lurt glis.

Samisk humor er undervurdert. Den er ikke uten brodd, og ofte selvironisk. De er slett ikke fremmed for å le av seg selv, eller av det spesielle livet de lever inne på vidda.

LIVSSTIL: Reindriften er i høyeste grad også en livsstil for de som driver med det. Her poserer Nils Per Sara i sin tradisjonelle Kautokeino-kofte.

Da jeg for noen år siden var på tur med reinpolitiet innover Finnmarksvidda – inn mot nasjonalparken Anarjokka – kom en same på snøscooter oss i møte fra et sted inne ved finskegrensen. Han hadde trolig vært med flokken sin i flere uker. Pæsken – den digre frakken i reinskinn som han var innpakket i – var rimet ned i den februarkalde lufta, og luen lå på snei. Våre ansikter var skjult bak mørktonete visirer.

Idet han begynner å rulle seg en røyk – og før vi får fjernet hjelmen – kikker han granskende på oss, før han på karakteristisk vis spør:

– Nå, har dokker kvinnfolk med?

Han skjønte utvilsomt hva vi tenkte, og tok brodden av våre spekulasjoner.

Hverken Nils Per eller Nils Isak er ukjent med denne humoren, som sitter løst, særlig når jeg noe uerfarent ved et par anledninger kjører meg fast.

Samtidig vet de bare så inderlig vel at neste gang kan det være deres tur ut i den våte løssnøens forbannelser.

Uten klokke

Vel ti prosent av den samiske befolkningen i Norge på vel 50 000 sjeler driver med reindrift. Den har i likhet med andre primærnæringer blitt effektivisert, selv om rammen rundt er slik den har vært i århundrer. Familien er utgangspunktet, der sønn eller datter overtar etter den forrige generasjonen.

Nils Per håper at sønnen Joar en dag vil gjøre som ham, og far og bestefar før ham igjen, selv om han ikke ønsker å presse den avgjørelsen igjennom.

– Han får velge selv, sier Nils Per.

HJELPER: Som sin far elsker Joar Heandarat Sara livet med reinen og fotballklubben Liverpool FC

Foreløpig virker det som om elleveåringen allerede har bestemt seg. Han elsker livet på vidda og med reinen, den frie og tilsynelatende ubekymrede tilværelsen i det fri.

– Frem til 1950-tallet var ulven og andre rovdyr det store problemet i det daglige, i dag er klimakrisen den største utfordringen, mener 39-åringen og skuer ut over flokken. Den har begynt å røre på seg nå, simlene (hunndyrene) skal kalve snart, og det bør helst skje på sommerbeitet ute på Seiland.

ALLTID MED: Bikkja Dilko er både selskap og hjelp for Nils Per Sara under reinflyttingen.

Det er et lett snødrev i luften når Nils Isak setter seg over skrevs på scooteren med bikkja bakpå og styrer mot andre enden av flokken. De to kompisene har siktet seg inn mot en ny leirplass nærmere kysten, men til syvende og sist er det flokken som bestemmer når og hvor, selv om de to på sitt vis styrer den sånn noenlunde dit de vil.

– Vi følger ikke klokken, men flokken, som Nils Per med litt poetisk schwung sier det og starter motoren.

Det tidløse og frilynte er litt av sjarmen ved det hele, og noe som gjør vårflyttingen til en familiebegivenhet. Også for oss som for noen dager blir en del av denne romslige familien i Sameland.

PÅ VEI: Nils Isak Eira og bikkja Rexi pusher forsiktig på i bakkant av reinflokken.

Vårflytting

 • Finnmarksvidda er delt inn i mange beiteområder, som er nøye organisert i såkalte siidaer. Dette er både en sammenslutning av reineiere og et leirsted vinterstid. Nils Per Sara og søsteren Inga Laila driver siidaen vi besøkte sammenmed med Nils Isak Eira og hans nevø Kim Rainer. I tillegg har noen mindre reineiere tilknytning her.
 • Hver vår – som regel mot midten av april – flyttes reinflokkene på vidda til sine respektive sommerbeiter, som regel ute ved kysten. Turen tar vanligvis rundt to uker. Lengden på denne reisen varierer veldig, fra rundt 8–10 mil til nærmere 13–14.
 • Det samme skjer på høsten, i motsatt retning. Opplevelsen er noe man på forespørsel kan delta på, enten hele eller deler av turen.
 • Under flytting rigges det til med lavvo. Husk medbrakt sovepose.
 • På dagsturer reiser man inn på snøscooter, litt avhengig av avstand. På scooter går det relativt fort, og scooterturen i seg selv er litt av opplevelsen. Alle får kjøre selv om de ønsker det.
 • Priseksempel: Tredagers snøscootersafari over Finnmarksvidda med full pensjon, guider og besøk i siida (sameleir) koster fra 9875 kr. Da er skuter, to guider og full vinterbekledning samt alt av mat inkludert.
 • De arrangerer også såkalte reinraid i samarbeid med Sorrisniva, det vil si besøk i en sameleir med reinsdyr.
 • Norwegian og SAS flyr til Alta fra de fleste byene i Norge. For mer informasjon om Sorrisniva og andre aktiviteter i Alta og omegn, kontakt Visit the Arctic.
KORT HVIL: Nils Isak Eira tar seg en hvil der han kan få den
Les VGs reisemagasin i påsken: Kjøp i VGs nettbutikk
Publisert:

Mer om

 1. Finnmark
 2. Alta
 3. Samer

Flere artikler

 1. Reindriftsgruppe mener det var nødvendig å skyte hunden Kiira

 2. Sommeropplevelser i fascinerende Finnmark

 3. Klimaendringene har gitt reinsdyr-krise

 4. Striden som kan rive Finnmark fra hverandre

 5. Går sammen om streaming-prosjekt: – Low Key og teit

Fra andre aviser

 1. Reineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt

  Aftenposten
 2. – Dette er en kamp for tilværelsen. På alle måter.

  Aftenposten
 3. På safari i Finnmark: Elvebåt, lavvo, biđos og historie

  Bergens Tidende
 4. Samehets og forakt er farlig. Men det er mytebygging også. Hvorfor roper ingen varsko?

  Aftenposten
 5. Liket funnet i Barentshavet er obdusert

  Aftenposten
 6. Spesialenheten: – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no