GONDOLEN: Slik vil det se ut når gondolen svever over Åndalsnes.

Slik blir gondolen ved Romsdalseggen

Kommunestyret i Rauma kommune har vedtatt reguleringsplanen for Romsdalsgondolen. Hvis alt går etter planen åpner den i påsken 2021.

Publisert:

Reguleringsplanen ble vedtatt med 22 mot fem stemmer i kommunestyret torsdag 14. november. Den private finansieringen av pendelbanen til 280 millioner kroner kom på plass uken før.

– Vi starter byggearbeidene så snart vi får rammetillatelsen fra kommunen. Planen er å begynne å bygge fjordstasjonen på nyåret, sier Oddbjørn Vassli, daglig leder i selskapet Romsdalen AS som skal finansiere og drifte gondolen.

FJORDSTASJONEN: Påstigning blir i glasshuset som skal bygges til høyre for Tindesenteret.

Selv om flertallet i planutvalget hadde sagt ja til reguleringsplanen to uker tidligere, var det ingen selvfølge at den skulle gå igjennom i kommunestyret. Det har vært høylytt motstand mot prosjektet og debatten har skapt steile fronter lokalt.

Men gondol blir det nå som flertallet i kommunestyret har sagt ja. Etter over 50 år med diskusjoner har de som vil legge til rette for at flere turister skal kunne komme seg opp på fjellet Nesaksla og Romsdalseggen vunnet over dem som mener at gondolen vil ødelegge området slik det er i dag.

LOEN: Dronning Sonja åpnet gondolen her i 2017.

Slik blir det

Romsdalsgondolen blir en pendelbane av samme type som dronning Sonja åpnet i Loen i 2017, Loen skylift. Det blir to gondoler med plass til 45 passasjerer i hver. Når den ene går opp, går den andre ned. Kapasiteten er 460 passasjerer i timen. Utbyggingsselskapet regner med at minst 110.000 personer vil ta gondolen hvert år.

Bunnstasjonen bygges i ved kaia i Åndalsnes sentrum, vegg i vegg med Tindesenteret. Toppstasjonen blir på fjellet Nesaksla, 694,5 moh.

Gondolen vil bruke 4,4 minutter på den 1679 meter lange strekningen fra Tindesenteret i sentrum opp til toppen av fjellet.

1 / 2
RAMPESTREKEN: Gondoltraseen vil gå til høyre for utkikspunktet på bildet.

Gondoltraseen kommer til å ligge litt øst for det populære utsiktspunktet Rampestreken (537 m.o.h.) De fleste som går turen over Romsdalseggen starter i Venjedalen og avslutter i Åndalsnes. Da går de ned Romsdalstrappa og passerer Rampestreken på vei ned. De vil da ha gondolen på sin høyre side når de går nedover.

TOPPEN: Toppstasjonen blir litt øst for stien Romsdalstrappa som synes som et sikksakkmønster i fjellveggen.

Anleggsarbeidene i fjellet må skje mens det er bart, det vil si sommeren 2020. Det skal likevel ikke være til hinder for turgåere, forsikrer Vassli, for gondoltraseen og Fjellstasjonen ligger bortenfor stien.

TOPPSTASJONEN: Her vil den ligge på toppen av fjellet Nesaksla, her sett fra bussterminalen i Åndalsnes sentrum.

Ikke spahotell

Noe av det som skapte mest motstand da planene om pendelbane ble kjent, var hotellet og spaet som skulle bygges ved toppstasjonen. Forfatter og eventyrer Stein P. Aasheim fra Isfjorden er blant dem som har gitt kraftig uttrykk for at en gondolbane og spahotell på en fjelltopp er vulgært og trist.

Nå er både hotell og spa ute av planene. Toppstasjonen som nå er vedtatt inneholder kun restaurant og gratis toaletter. Kommunestyret vedtok også et tileggsforslag som sikrer at fasaden skal være av en slik art at den ikke reflekterer solen og ser ut som et lysende fyrtårn på toppen av fjellet.

UTSIKT: Her vil toppstasjonen ligge med utsikt over Åndalsnes sentrum.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig at vi reposter det.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no