Sagnomsust luksus i Luxor
LUXOR (VG) Fire timers busstur fra barene og strandlivet i Hurghada venter et enestående møte med 3500 år gammel historie.
Luxor regnes som verdens største friluftsmuseum. Og en teppehandler i byen hevder han har Kjell Magne Bondevik på kundelisten.
Les også:Opplevelsesguide for Luxor
Selv om navnet Luxor ikke har noe med ordet luksus å gjøre, hviler det likevel noe tungt luksuriøst over den lille, men historisk viktige egyptiske byen.
Her kan du laste ned 80 reiseguider. GRATIS!
På begge sider av Nilen, cirka 70 mil sør for Kairo og 30 mil vest for badebyen Hurghada, ligger byen som på arabisk heter al-Uqsur - «Borgene». Navnet skriver seg trolig fra de kolossale oldtidsruinene som finnes i og ved byen, og som gjør at stedet i dag blir omtalt som verdens største utendørsmuseum.
Hurghada:Dykkeperle i verdens styggeste reisemål
Gigantisk
Det er ikke vanskelig å tenke seg hvilken pomp og prakt som preget faraoenes hjemby for rundt 3500 år siden, når vi vandrer blant gigantiske søyler, obelisker, gudestatuer, og hieroglyfer i de eldgamle templene i Karnak og Luxor sentrum.
Send inn spørsmål om reise til vårt Reisepanel
Karnak-tempelet utgjør et område på ufattelige 300 000 kvadratmeter, men så tok det også nesten 1500 år å bygge det. Vi regner med at de egyptiske gudene ble fornøyd med faraoenes innsats.
Faraoene selv hadde heller ingen grunn til å klage. De lot seg begrave i dalene vest for Nilen i gedigne gravkamre, som ble hugget inn som lange korridorer i fjellene.
Rommene ble rikt utstyrt med eventyrlige skatter, illustrert av datidens dyktigste kunstnere - men dessverre hyppig rensket og robbet av ettertidens mange gravrøvere.
Bli med og diskuter reise på VG Debatt
Antikkens historieinteresserte grekere dro hit for å beundre det som - også for dem - fremsto som eldgamle eksotiske templer. I kolonitiden var byen et yndet overvintringssted for frosne britiske overklassefolk og eventyrsøkende forfattere og malere.
Guttekonge
Men det var nok først med det spektakulære funnet av Tut-ankh-Amons grav i 1922 at turistene virkelig fikk øynene opp for den gamle kulturbyen.
Riktignok var den såkalte guttekongens grav relativt beskjeden i størrelse. Men Tut-ankh-Amon, som trolig døde bare 18 år gammel, var den eneste av faraoene som hadde fått ligge i fred for gravrøvere.
De kostbare skattene fra guttekongens gravkammer er for tiden stilt ut i London. I dag er Luxor ikke overraskende oppført på UNESCOs Verdensarvliste, og et besøk her er et must for alle som drar på Nilen-cruise.
Selv med et smalt budsjett og negativ kronekursutvikling, kan vi som norske turister i Luxor leve ganske luksuriøst. Ikke bare er Egypt ranket som det aller billigste sydenlandet å ferie i, men de egyptiske turistarbeiderne yter også en service som får oss til å føle oss som grever og grevinner.
Så er også Luxor en by som lever av kjøpesterke turister. Noen ganger kan det oppleves som litt slitsomt med alle som vil hjelpe deg eller selge deg et eller annet. Men da er det bare å ta en pause om bord i en felukkaseilbåt, som er så karakteristisk for Nilen.
Shopping
Det finnes neppe noe som er mer idyllisk enn å småskvulpe nedover den sagnomsuste elven mens du nyter et glass egyptisk krydderte og synet av kyr og esler som gresser i vannkanten.
Etter en slik tur er vi godt ladet for å ta en shoppingrunde i basaren. Det er et hektisk sted med bermer av turister og pågående selgere.
Men varene her er ikke nødvendigvis for hvem som helst, skal vi tro den koptiske teppehandleren Badr Michael.
Da han stopper oss, har han for lengst luktet at vi er nordmenn og peker ivrig på skiltet over butikken sin. «Aladdins hule» står det på klingende norsk.
- Vel, egentlig er det dansk, sier han og forklarer at det var den danske presten og Tjæreborg Rejser-gründer Eilif Krogager som i sin tid døpte forretningen.
- Men vet dere hvem som også har vært her? Kjell Magne Bondevik! Han kjøpte tre tepper av meg. En bra mann. Kom skal jeg vise dere hvilke tepper han kjøpte, lokker Badr Michael.
(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)