EN UKJENT HJELPER?: Ny forskning viser til at kyr kan være til hjelp hvis du har gått deg vill. Foto: VG

Kua kan ha innebygd kompass

Har du glemt kompasset hjemme og lurer på hvor nord er? Hvis du tilfeldigvis er i nærheten av en bøling gressende kyr, kan de kanskje gi deg svaret.

 • NTB
Publisert:

På godværsdager har kyrne nemlig en tendens til å stå i en bestemt vinkel i forhold til linjen mellom jordas magnetiske nord- og sørpoler, sier europeiske forskere. Fra før av er det kjent at fugler, skilpadder og laks orienterer seg ved hjelp av magnetfeltene.

Kyrne stiller seg i nord-sør-retningen bare når været er alminnelig bra. På kalde, men solrike dager står de slik at de får mest mulig solvarme, mens de på vinterdager med kald vind stiller seg parallelt med vindretningen.

Men på godværsdager er det ikke mulig å forklare kyrnes oppførsel utelukkende med vindretningen og solas posisjon på himmelen.

Utbredt

- Underlig nok ser det ikke ut til at bønder, gjetere eller jegere har lagt merke til dette fenomenet, som opptrer overalt, heter det i en fersk studie av fenomenet. Den er skrevet av Sabine Begall og Hynek Burda ved Duisburg-Essen-universitetet i Tyskland.

De understreker at selv om det dreier seg om et svært utbredt fenomen, opptrer ikke alle kyr i en bøling likt. Men 60 til 70 prosent av dyrene følger nord-sør-tendensen, noe Sabine Begall mener er et så høyt tall at det neppe kan være snakk om tilfeldigheter.

Tendensen er dessuten den samme overalt i verden, framholder forskerne. De har ennå ikke funnet noe klart svar på hvordan dyrene finner linjen mellom de magnetiske polene, eller hvorfor de orienterer seg i forhold til denne linjen.

Mennesker?
- Spørsmålet er nå selvsagt om mennesker også opptrer på denne måten, spontant og ubevisst. I så fall må vi også spørre oss hva dette har å si for helsen, framholder Sabine Begall ifølge nyhetsbyrået AP.

Biologen Kenneth J. Loman ved universitetet i North Carolina i USA betegner de to tyske forskernes oppdagelser som overraskende.
- Ingen har tidligere påpekt lignende oppførsel blant storfe eller andre store pattedyr, sier han.

Sabine Begall og Hynek Burda har brukt nettbaserte dataprogrammer til å studere oppførselen blant mer enn 8.500 kyr på 308 beitemarker verden over. Resultatene er offentliggjort i det amerikanske vitenskapsakademiets tidsskrift PNAS.

Publisert:

Mer om

Dyr

Flere artikler

 1. UiB-forskere skal ha funnet verdens eldste tegning

 2. Kyssing er uvanlig i de fleste kulturer

 3. Pluss content

  Studie avslører: Dette opplever vi når vi dør

 4. Pluss content

  Nye corona-funn: Pandemien kan endre seg igjen

 5. Pluss content

  Lysfenomenet ingen forstår: Mysteriet i Hessdalen

Fra andre aviser

 1. Studie om pisspreik: Rike menn har ofte minst peiling på det de snakker om

  Aftenposten
 2. Lar de minste seg påvirke av hvem giveren er når det var snakk om å få klistremerker og kjeks?

  Bergens Tidende
 3. Arbeidsnarkoman eller bare jobbengasjert?

  Bergens Tidende
 4. Norsk værmann leverte et av tidenes værvarsler

  Bergens Tidende
 5. Han hengte opp en luftmåler hjemme. Det ga overraskende funn.

  Bergens Tidende
 6. Problemet er ikke at antallet rasister har økt. Problemet er at de er blitt mer synlige.

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no