NESTE BÅT UT?: Søsterskipet Stena Explorer er fremdeles i drift. Her ligger det til kai i Dun Laoghaire i Irland. Skipets skjebne er uviss. Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Stena Lines superferger hugges opp

(VG Nett) Stena Line-fergene var verdens største og skulle revolusjonere fergefarten. Nå blir et av pengeslukene hugget opp. Fremtiden for de to søsterskipene er usikker.

Publisert:

Stena Voyager var en av tre banebrytende katamaraner som ble satt inn på utvalgte internasjonale ruter i 1996.

Skipene av typen HSS (High Speed Service) 1500 var verdens største høyhastighetskatamaraner.

Men nå har tiden, og særlig drivstoffutgiftene, seilt fra skipets kraftige gassturbiner, skriver Maritimedanmark.dk.

Torsdag taues Stena Voyager fra Belfast til Landskrona i Sverige for å hugges opp.

Fra 1996, fram til 2011 seilte Stena Voyager på ruten mellom Stranraer i Skottland og Belfast i Irland. De siste to årene har skipet ligget i opplag i Belfast.

For dyr i drift
Da HSS-skipene ble satt i drift i 1996, var prisen på olje bare 18 dollar fatet. I dag koster et fat olje nærmere 100 dollar.

I et forsøk på å senke drivstoffkostnadene, begynte skipet å gå med redusert hastighet. Det medførte at konvensjonelle skip kunne krysse Irskesjøen raskere enn katamaranene. De konvensjonelle skipene var billigere i drift og hadde god fraktekapasitet. Dermed gikk det raskt mot slutten for HSS, skriver Bbc.co.uk

SOLGT: Stena Discovery til kai i Hoek van Holland, da hun ennå gikk i rute mellom Nederland og England. Foto: AP

Det første av de tre HSS-skipene, Stena Explorer, er fremdeles i drift på på ruten mellem Dun Laoghaire i Irland og Holyhead i Wales.

Det tredje og yngste av skipene, Stena Discovery, gikk tidligere på ruten mellom Harwich i England og Hoek van Holland i Nederland.

I 2009 ble det solgt til et rederi i Venezuela, men også her ble driften for dyr. Nå ligger også hun i opplag med usikker fremtid

Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no