DIREKTE FRA OSLO: Ti timer unna ligger denne stranden i Rincón i Puerto Rico og venter på deg, enten du liker å surfe eller bare vil slappe av.

Hit bør du reise i 2016

Det er tid for å planlegge ferien for 2016! VGs reisejournalister gir deg tips om aktuelle reisemål i året som akkurat er i gang.

Av 

Anne Bergseng

Publisert:

Skal du ut på langtur, besøke en storby, på sydenferie eller kanskje legger du ferien til Norge. Uansett, vi reiser som aldri før, og 2016 ser ut til å bli et nytt stort
reiseår. Turselskapene melder om gode bookingtall.

Her er tipsene du kan ta med deg under planleggingen!

Les også: Tren deg sprek i ferien!

Langreiser:

PUERTO RICO - Karibia på budsjett

SAN JUAN: På strandpromenaden i Contadoserverer Andrea Maugeri den karibiske nasjonalretten rom med søtmodnet ananas.

Puerto Rico, vinterens karibiske direkte-nyhet fra Oslo, bør testes ut. Øyparadiset står på randen av konkurs, og trenger frisk turistvaluta.

Ti flytimer unna ligger Puerto Ricos strender og venter på deg. Karibia er på alles lepper for tiden, ettersom flere nye direkte-flyruter fra Norge og Skandinavia gjør øyparadiset lettere tilgjengelig.

Dessuten er Karibia billigere enn noensinne. Brått er de karibiske herligheter også blitt tilgjengelig for reisende på budsjettferie.

I tillegg til Den dominikanske republikk utgjør Puerto Rico «billig-Karibia». Øya og hovedstaden San Juan byr på et rikt kulturliv og mye flott natur, og er dessuten et supert utgangspunkt for øyhopping.

Omgitt av Jomfruøyene og en haug andre forlokkende bade- og sjøsport-øyer kan du legge opp din egen rundtur uten å sprenge budsjettet.

Å rusle rundt i San Juans gamleby er som å bli tatt tilbake til den gang spanjolene satt med makten her. I tillegg er Cuba innen rekkevidde.

Komme dit: Norwegian flyr direkte Oslo-San Juan ukentlig i vinter

Priser: I januar/februar koster det fra ca. 2800 t/r + mat, bagasje og så videre.

DUBAI – også sol og bad

ATLANTIS: Ute på The Palm ligger hotell- og underholdningskomplekset Atlantis med gyllen sand og strandlounger.

Selv om Kanariøyene regnes som vårt nærmeste og solsikreste feriemål vinterstid, skal du vite at flytiden til enda mer solsikre og værstabile Dubai ikke er mer enn en time mer.

Slett ikke alle har fått med seg at ørkenstaten med skyskraperne, shoppingsentrene og alle «verdensrekordene» også er supert for sol- og badeferie.

Også til Dubai går det daglige direktefly fra Oslo med konkurransedyktige priser og vel så det.

For folk flest er Dubai gullglitrende shopping, innendørs skianlegg og «høyest, størst og best». Og selvsagt må Dubai-ferien også romme et besøk oppe i 828 meter høye Burj Khalifa.

Men sjeikstaten har også nydelige strender og tiltalende badehoteller, fremfor alt langs langstrakte Jumeirah Beach, der vanntemperaturen ligger og vipper rundt 30 grader.

Dubai har en eneste lang sandstrandkyst. Mange av hotellene har egne, private strender, men du finner også områder der alle kan bade – blant annet rundt Al Mamzar Beach Park og Jumeirah Beach Park.

Komme dit: Fly Emirates direkte fra Oslo (daglig) eller Aeroflot via Moskva.

Priser: Flybilletter fra ca. 4000 t/r Hotellrom fra 500 kroner natten på Trivago.

SRI LANKA - passer for alle

EKSOTISK På Sri Lanka får turistene virkelig nærkontakt med elefantene - som her fra hotellbalkongen i Rambukkana, der elefantflokkene kommer ned til elven for å bade hver dag.

Hit bør alle reise, formante Lonely Planet for et par år siden. Også fra Norge øker trafikken til det mangesidige øylandet.

I våre øye fremstår Sri Lanka som det ultimate kombinasjons-reisemålet med supre sandstrender, gode resorter, spennende kolonihistorie, pulserende storbyliv i Colombo og fremfor alt masse frodiggrønn natur.

Hos Ticket Feriereiser er Sri Lanka og Colombo det reisemålet som øker aller mest i vinter. Øya i havet sørøst for India har ristet av seg år med krig og elendighet, og i dag er det trygt å feriere i Sri Lanka.

Overraskelsene står i kø: Selv vi nordmenn som ynder å skryte av å ha verdens flotteste natur, får stjerner i øynene av togturen gjennom te-plantasjene i 2000 meters høyde.

De fleste velger en ukes rundtur ut fra hovedstaden Colombo, forbi boganvilla-blomstrende landsbyer, innom byer med kolonihistorie, opp til teplantasjene i 2000 meters høyde og badebyer på sørkysten med supre sandstrender og gode turisthoteller.

Komme dit: Fly Turkish Airlines via Istanbul, Emirates via Dubai eller Qatar Airways via Doha.

Priser: Fra ca. 13000 for to ukers rundreise, fly og hotell, med Berg Reiser.

Les også: Bli lur tur!

Storbyferie:

MANCHESTER - nytt liv i gammel by

GAMMELT OG NYTT: Manchester har mye å by på, fra ulike tidsperioder. Her fra puben Old Wellington Inn.

Den gamle industribyen i Nord-England har gjennomgått store forandringer, og er i dag kjent som en av Storbritannias mest spennende byer.

Alle mulige opplevelser finnes innen rekkevidde, fra fristende restauranter og teatre i verdensklasse til sportsarrangementer og festivaler.

For den ukronede hovedstaden i nord byr som kjent på både fotball og shopping i toppklasse. Men byen har også en rik historie og et variert kulturliv, og fortjener en ny form for oppmerksomhet, skal vi tro Lonely Planet, som peker ut byen som et av 2016 mest spennende reisemål.

I mange år var det bare forretningsreisende som besøkte Manchester, men etter hvert som byens profil har blitt langt videre, og nye flyruter er åpnet, oppdager stadig flere at England har flere storbyer enn London.

Myndighetene satser på byens utvikling, og et eksempel på det er byggingen av The Factory, en smeltedigel for kunst, kultur, musikk og teater, med 2200 seter.

Et av Storbritannias viktigste kunstgallerier, Whitworth, gjenåpnet i 2015, og ble i sommer kåret til årets museum i Storbritannia.

Multikunstsenteret Home åpnet også dørene i år, og er et senter for film, teater og kunst.

Manchester Uniteds hjemmebane Old Trafford er nærmest blitt en pilegrimsdestinasjon for millioner av supportere. Men ikke glem at byen faktisk har to toppserielag, og hvis du har tenkt deg på fotballkamp, er det lettere og billigere å gå på en av hjemmekampene til Manchester City.

I Bridge Street ligger People’s History Museum, som omhandler den industrielle revolusjonen, arbeiderklassen og deres streiker, fagforeninger og det harde livet de levde.

Komme dit: Både SAS og Norwegian flyr direkte flere ganger i uken.

Priser: Fly tur retur for under tusenlappen.

ISTANBUL - byen med to ansikter

TOPP UTSIKT: Istanbul er også en fantastisk matby som tilbyr alt fra kebaber på gateplan til mer trendy restauranter med panoramautsikt.

Istanbul er eksotisk så det holder – og et lett tilgjengelig storbyreisemål med flere daglige direktefly fra Oslo.

Spesielt eksotisk blir det om du utforsker begge Istanbuls ansikter – også den asiatiske siden av Bosporos-stedet, der øst møter vest.

For mens de aller fleste Istanbul-turistene tråkker seg gjennom Sultanahmet-strøket med Hagia Sofia, Topkapi-palasset, Den blå moské, kryddermarkedet og Grand Bazaar – alt sammen beliggende på den europeiske siden av Bosporos – er det færre som tar turen over stredet til «Asia» for å se hva de finner der.

Der møter du en helt annen by:

Bydelen Üsküdar, der du stiger i land, har beholdt mye av sin ottomanske atmosfære. Med nabobydelen Kadiköy, utgjør de sammen det eldste av dagens Istanbul. Begge altså på den asiatiske siden.

Kadiköy er en oase av folkeliv og go'stemning, og gir oss Montmartre-vibrasjoner. I de smale gatene har restaurantene dekket bord med fargerike duker og olivenskåler. Musikanter underholder på hjørnene og rene markedsstemningen råder.

Sjekk også ut det gamle jødekvarteret Kuzguncuk i retning Bosporos-broen, der rekker av vel bevarte trehuskvartaler huser små, trivelige kafeer og tavernaer som sammen utgjør en av Istanbuls aller fredeligste idyller.

Komme dit: Turkish Airlines flyr mellom Oslo og Istanbul opptil tre ganger daglig.

Priser: Fly fra 1315 tur/retur. Sentrumshotell fra 400 kroner natten på Hotels.com.

NICE - full rulle til sommeren

SO NICE: Litt opp i høyden får man god utsikt over Promenades des Anglais i Nice.

Denne sommeren blir det mye oppmerksomhet rundt både Frankrike og Nice, når Fotball-VM og Tour de France arrangeres delvis samtidig.

Fotball-EM arrangeres fra 10. juni til 10. juli, og Nice er en av ti byer som er arrangør, med kamparenaen Stade de Nice. Den 103. utgaven av Tour de France foregår fra 2.-24. juli, og selv om rittet ikke går innom Nice, vil nok mange av de sykkelinteresserte turistene ta turen innom den vakre badebyen på den franske riviera likevel.

Nice er Frankrikes femte største by og tar i mot rundt fem millioner turister i året. Byen byr på vakre strender og frodig landskap, og frister med 300 soldager i året.

Den unike og sjarmerende gamlebyen er uten tvil Nices mest pittoreske del, der trange brosteinsgater snirkler seg mellom lave bygninger med rød takstein.

Kunstneren Henri Matisse bodde flere ganger i Nice i løpet av sin levetid, og det er verdt å legge inn et besøk på museet hans her.

Kom deg opp på Le Chateau og nyt den fantastiske utsikten over byen og havet. Du kan velge å ta heisen opp, eller bestige høyden på 92 meter via trappene.

Promenade des Anglais er den berømte strandpromenaden, anlagt av engelskmenn på 1800-tallet, og som stadig trekker til seg verdens rike og vakre mennesker for en aftentur før middag.

Komme dit: Både SAS og Norwegian flyr direkte omtrent hver dag.

Priser: Fra rundt 1500 kr tur retur med fly.

Les også: Derfor er hotell-sex bedre!

Sol- og badeferie:

KROATIA - badekysten

POPULÆR KYST: Små, idylliske feriebyer med kort vei fra hotellet til badestrendene, som her i Vlaka.

Den kroatiske rivieraen er i ferd med å bli folkefavoritten.

Norwegians mange direkteruter til Kroatia har for alvor åpnet våre øye for alt hva denne lune solsiden av Adriaterhavet har å by på:

Badebyene og strendene ligger tett. Maten er italienskinspirert (gresk i sør), prisene er hyggelige, sesongen lang og kysten byr på massevis av utfluktsmuligheter: Båttur til badeøyene Brac og Hvar, historiske Mostar inne i landet og vakre, men akk så turist-infiserte Dubrovnik.

Kroatia-kysten er tre flytimer unna oss. Nordmenn flest flyr til Split. Med leiebil tutler du nedover langs kystveien (riksvei 8), der små feriebyer med badeviker og familiedrevne hoteller ligger som perler på en snor.

Kroatia-kysten er også blitt seilernes favoritt. Liker du å dykke har Mararska-rivieraen noen av Europas fineste dykkeplasser med mer enn 300 arkeologiske funn.

Mange kommer tilbake. Gjenkjøpsprosenten er høy, hos Apollo hele 30 prosent.

Komme dit: Norwegian flyr til Dubrovnik, Pula, Rijeka, Split og Zagreb fra flere norske byer.

Priser: Godt hotell på Makarska-kysten fra 4000 kroner uken i høysesongen.

GRAN CANARIA - vinter-sommer-favoritten

STRANDLIV ÅRET RUNDT: Amadoresstranden på Gran Canaria har fin my sand som egner seg til lek og kos.

Alle finner noe de liker på Gran Canaria, enten det er luksushoteller, barneklubber, nattklubber, nakenstrender, påkleddstrender, kirkeliv, romantiske hoteller eller merkede stier i fjellet.

Men vel så viktig for mange nå, er det at Kanariøyene oppleves som et trygt reisemål. Øyene har vært skånet for både terrorhandlinger og store naturkatastrofer i mange år.

Nettopp derfor tror vi at enda flere enn ellers vil velge Kanariøyene i 2016. Det trenger likevel ikke bety at du treffer naboen hjemmefra på restauranten!

Ta en storbyferie i Las Palmas eller gårdsferie på landet. Gå fottur i fjellene eller lei deg inn på et familiedrevet hotell i en landsby.

Turistene flokker seg sammen langs sjøen på sørsiden av øya. Bo der hvis du vil treffe andre skandinaver. (I mars blir det for øvrig trønderrockfestival i Puerto Rico.) Ferier litt bortenfor hvis du vil oppleve noe helt annet.

Komme dit: SAS og Norwegian fly direkte til Las Palmas og Alle de store charteroperatørene har Gran Canaria på programmet hele året.

Priseksempel: Fly og hotell en uke i Las Palmas i januar, 3300 per person (Ving).

EGINA - Athenernes egen ferieøy

NYHET: Greske Egina er en nyhet på programmet til Apollo denne sommeren.

Bare 30 minutter med hurtigbåt fra Athens havneby Pireus ligger Egina med sine fine strender og idylliske fiskerlandsbyer.

Her møter du det tradisjonelle Hellas med smale smug mellom pastellfargede hus, hestedrosjer, og fiskere som kommer inn med nattens fangst om morgenen.

Men det finnes også et livlig natteliv og trendy butikker.

Egina har i mange år vært et populært feriested for Athens innbyggere. Mange athenere har feriehus på øya, og de fleste turistene er greske.

Vil du bo et sted som ikke domineres av nordeuropeere om sommeren, men likevel ha tryggheten ved å reise med et charterselskap, kan du legge ferien til Egina.

Dette er nemlig en av flere små greske øyer som blir en nyhet for Apollo til sommeren. Du flyr til Athen, blir kjørt med buss til havnen i Pireus, og tar rutebåten til Egina.

Komme dit: Fly med SAS, Norwegian eller Aegean Airlines til Athen, og ta ferge fra Pierus. Eventuelt charter med Apollo.

Priseksempel: 6800 per person i dobbeltrom inkludert fly, en uke i mai/ begynnelsen av juni. Apollo.

Les også: Opplev verden i Valdres!

Norgesferie-favoritter:

LILLEHAMMER - klar for nytt OL

VELKOMMEN: I februar arrangeres Vinter-OL for ungdom på Lillehammer, og her ønskes man velkommen fra et hopprenn i Lysgårdsbakken.

Opplev et nytt vintereventyr på Lillehammer, med Vinter-OL for ungdom 2016. Lekene arrangeres fra 12. til 21. februar. Men det er fint i Mjøsbyen resten av året også.

Ungdoms-OL står på tre like ben: idrett, kultur og utdanning. Det skal arrangeres 70 idrettsøvelser innenfor 15 vinterdisipliner, og kulturfestivalen Sjoggfest inneholder flere gratis kulturarrangementer enn lekene har idrettsøvelser.

Internasjonale stjerner som Nico & Vinz, Aurora, Matoma og Madcon er bare noen av artistene som skal opptre under Ungdoms-OL på Lillehammer.

Sjoggfest inneholder over 150 arrangementer over ti dager. Hovedingrediensene blir konserter, foredrag, filmfestival og nye idretter, og alt er gratis.

I Lillehammer og Gudbrandsdalen for øvrig kan man velge mellom et bredt spekter av aktiviteter også resten av året, fra urbant småbyliv i Lillehammer sentrum til storslåtte naturopplevelser i høyfjellsområdene Rondane og Jotunheimen.

Lillehammer ligger ved inngangen til Gudbrandsdalen og er stor nok til å være en ordentlig by, og samtidig liten nok til å gi en koselig småbyfølelse. Storgata med sin lave trehusbebyggelse er en opplevelse i seg selv.

Maihaugen må nevnes, og museet består av et innendørsmuseum med flere avdelinger og friluftsmuseet, som kanskje er det mest kjente.

Komme dit: Lillehammer nås med bil, tog eller buss.

Priser: Mange prisnivåer på overnatting, man kan velge blant hotell, leilighet eller hytter.

HELGELANDSKYSTEN - ta sykkelen fatt

VAKKERT: Skjærgården langs kysten av Helgeland er en fantastisk opplevelse med båt. Her finnes tusener av øyer, holmer og skjær. Mange velger også å ta seg frem med sykkel.

Har du ikke opplevd verdensarvområdet på Helgelandskysten før, så gjør det nå i sommer. På sykkel.

Legg gjerne opp en tur mellom Brønnøysund og Sandnessjøen, og få med deg majestetiske tinder, åpent storhav og lune viker.

Besøk Petter Dass-museet mens du er i Sandnessjøen, og få utsyn til fjelltoppene De syv søstre, Dønnamannen og Torghatten i løpet av turen.

Ta avstikkere fra Kystriksveien med båt, og opplev ærfuglmuseeet på Vega og ærfuglens eget rike ute på Lånan.

Selv om det er høye fjell i området går Kystriksveien i flatt terreng som egner seg godt for sykling.

Det er mulig å leie sykkel i Brønnøysund og levere den i Sandnessjøen, eller motsatt.

Komme dit: Til Sandessjøen eller Brønnøysund kan du komme til vanns med Hurtigruten, til lands via Kystriksveien, eller gjennom luften med Widerøe.

Priseksempler: Leie sykkel fra Brønnøysund i seks dager: 1350 kr. Bagasjetransport fra overnattingssted til overnattingssted, 1350. Kystriksveien.no.

OSLOFJORDEN - på øyhopping

ØY-BÅTENE: På rutebåtene i Indre Oslpfjord gjelder samme billett som på buss og trikk i byen.

Øyhopping i Hellas er en ting. Men du trenger ikke reise lenger enn til Indre Oslofjord for å få en fin øyhopplevelse til en svært billig penge.

Med vanlig billett fra Ruter kan du hoppe av og på båtene som går mellom Rådhusbrygga og øyene.

Hovedøya er den første du kommer til etter Rådhusbrygga. En øy med flust av badeplasser og kulturminner.

Lavetthuset ved fergeleiet brukes til kunstutstillinger.

Ved ruinene etter cistersienserkloster fra 1147 ligger Klosterkroa kafe. Ved gjestehavnen ligger à la carte-restauranten Revierhavnen Kro.

Midt på øya er det en stor gresslette for ballspill. Hovedøya er også et populært turområde, hvor deler av den er naturreservat.

Gressholmen har også mange fine badeplasser, og Gressholmen Kro fra 1930.

Lindøya er det rundt 300 små sommerhytter, naturreservat og badeplasser.

Nakholmen og Bleikøya er først og fremst en hytteøyer.

Langøyene er den eneste hvor det er tillatt å overnatte i telt. Der er det også en stor badestrand, sandvolleyballbane, fotballbaner, kiosk, og naturiststrand.

Komme dit: Gå fra forsiden av Oslo rådhus i retning sjøen. Da kommer du rett på Rådhusbrygge 4

Priseksempler: Enkeltbillett gyldig i en time: 30 kr ved kjøp på Ruter-app, automat eller kiosk, 50 kr om bord. 24-timersbillett: 90 kr. 7-dagersbillett 240 kr.

Les også: Selger flysetet to ganger!

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Rekordmange besøk til norske hoteller i 2015

  Norsk reiseliv kan sprette champagnen og feire 2015 som et rekordår: Aldri før har flere utlendinger overnattet…
 2. Salget av New York-reiser stuper

  Dollarkursen og New York-prisene har nådd smertegrensen for Ola og Kari. Salget av New York-reiser stuper.
 3. Slik blir fremtidens sikkerhetskontroll

  Glem nakenskannere, pipeporter og vekternes klamme kroppsvisitering. Snart får flyplassene «screening in motion», der du…
 4. Ben (25) reiser jorden rundt på førsteklasse – til en brøkdel av prisen

  Etter et samlivsbrudd ifjor pakket amerikanske Ben Schlappig (25) kofferten.
 5. Slik blir den nye megaloungen på OSL

  I oktober åpner SAS' 1300 m² store utlands-lounge på Oslo Lufthavn, men allerede nå kan du få en smakebit av den.

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Pluss content

  Derfor er nordmenn vanedyr på ferie

 2. Pluss content

  Stor økning i eksotiske reiser

 3. Pluss content

  Sosiolog Sanna Sarromaa ferierer på «finere Gran Canaria»: Slik er nordmenns nye Syden-luksus

 4. Advarer mot dødsmaneter i nordmenns ferieparadis

 5. Pluss content

  Stor oversikt: Her får du høstferie i siste liten

Fra andre aviser

 1. Vil sende nordmenn til den «ukjente» kanariøya

  Aftenposten
 2. Fine strender verden rundt

  Bergens Tidende
 3. Turistene flykter fra Sri Lanka etter terroren

  Aftenposten
 4. Dette er en av de vakreste togturene i verden

  Bergens Tidende
 5. Hvor vil reiseselskapene sende deg i vinter?

  Bergens Tidende
 6. Hvor går turen i 2016? Her får du 12 eksperttips

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no