- Kjempepenis som turistmagnet

Potente planer for ny E6-rasteplass

For 11 år siden ville de bruke 80 millioner kroner for å bli kvitt «Raymon»-stempelet.

 • Geir Bjørnstad
Publisert:
TURIST-PENIS: En 10 meter høy skulptur av den velutrustede Begbymannen kan bli Østfolds nye turistmagnet, hvis planene om å plassere den på toppen av et 30 meter høyt utsiktstårn blir realisert. Foto: BJØRN FROSTAD.

FREDRIKSTAD/OSLO (VG) Nå vil politikerne i Østfold bruke millioner på at en svært så velutrustet helleristning skal bli fylkets nye trekkplaster.

For det er ikke småting som inngår i planene til Østfold fylkeskommune.

Før sommerferien vedtok fylkestinget at de skal være med på et spleiselag med Statens vegvesen og kommunene Sarpsborg og Fredrikstad om å bygge en stor rasteplass til 21 millioner kroner ved Solbergkrysset i Skjeberg når den nye firefelts E6-strekningen står ferdig neste år.

På Rasteplassen skal det blant annet bygges et 27 meter høyt utsiktstårn, der besøkende kan speide ut over bronsealderlandskapet i området. Rasteplassen skal etter planen stå ferdig i 2009.

Men fylkespolitikerne synes ikke at et nesten 30 meter høyt utsiktstårn bør stå for seg selv.

Gruppeleder for Arbeiderpartiet i fylkestinget, Helge Kolstad, foreslo i fjor høst at det på toppen av utsiktstårnet skal reises en 10 meter høy skulptur av den kjente helleristningen Begbymannen. Denne forhistoriske mannen kan trygt sies å være ganske så velutrustet, og Kolstad ønsker at Begbymannens enorme penis skal peke mot det omfattende helleristningsfeltet i området.

DYR RASTEPLASS: Det er vedtatt rasteplass ved Solbergkrysset på E6 gjennom Sarpsborg. Tegning: SIVILARKITEKT TODD SAUNDERS.

- Jeg vet at dette er et omstridt forslag, men det er noe jeg får ta med på kjøpet. Hovedpoenget er at vi trenger et landemerke i Østfold som vekker oppsikt og som får turistene til å stoppe, sier Kolstad, som understreker at dette ikke er tull fra hans side.

Til tross for at planene har skapt mye latter blant politikerne, så er det bred enighet mellom partiene om å gå videre med planene. Og utover høsten skal det utredes nærmere, blant annet for å få en oversikt over hva det vil koste med en slik utsmykning av rasteplassen.

- Idioter

Fremskrittspartiet har imidlertid ikke så mye til overs for disse planene.

- Vi har ikke behandlet dette i partiet, men personlig vil jeg si at jeg ikke har så mye til overs for dette. Man behøver ikke fremstille oss østfoldinger som en gjeng med idioter. Jeg synes det er helt greit med en utsmykning som viser til bronsealderfunn i området, men ved å reise en slik gigantskulptur blir det tatt helt ut av sin sammenheng, sier Jon Jæger Gåsvatn, som representerer Fremskrittspartiet i fylkestinget og på Stortinget.

- Det er greit å vekke litt oppsikt. Se bare på hva som har skjedd med andre dristige skulpturer og statuer opp gjennom årene. De er blitt landemerker, sier Kolstad.

Publisert:

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Bygger gang- og sykkelbro – dropper sykkelstien

 2. Ordførere i Østlands-kommuner krever flere vaksiner

 3. Kriseplanen som skal redde Oslo-OL

 4. Dronningen åpnet gondolbanen i Loen

 5. Alle vil ha flere boliger i Kvadraturen. Men nå er et nytt boligprosjekt stoppet.

Fra andre aviser

 1. Har investert over 100 millioner i Fredrikstads litteraturhus

  Aftenposten
 2. Ferdig vernet

  Bergens Tidende
 3. Et lenge varslet varsku

  Bergens Tidende
 4. Ekebergparken, bikuber og karaoke langs Akerselva. Vi ble med et italiensk TV-team på reisereportasje i Oslo.

  Aftenposten
 5. Sarpsborg og Fredrikstad var enige. Da sa staten nei.

  Aftenposten
 6. Nå starter politisk dragkamp om giganthavn til ti milliarder på Askøy

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no