TRAVER I VEI: Norske Vivi Askeland (54) lever som hjemløs i London. For å spe på inntekten guider hun turister og studenter i sitt London - strøket rundt Temple, The Strand og Holborn. Her med en gruppe lydhøre hollendere på slep.

Hjemløse Vivi (54) viser turister Londons ukjente sider

LONDON (VG) - Her er den første trappen jeg sov i, forteller norske Vivi (54) og peker ned trappesjakten ved Covent Garden - i hjertet av turist-London.

 • Dag Fonbæk
Publisert:

Forbi oss haster en businessbrite i stripete dress, som idet han blir oppmerksom på den flagrende fremtoningen i Dr. Martens-støvler med røde roser på og håret fullt av fargerike hårspenner, kikker nysgjerrig ned i trappesjakten dit Vivi peker. Så sender han oss et forvirret blikk, trekker på skuldrene og haster videre mot finanskalkylene sine.

Dressmannen har neppe hørt om Sock Mob eller Unseen Tours - Londons alternative sightseeingvandringer med hjemløse guider. Blant dem Vivi Askeland, opprinnelig fra Lysaker utenfor Oslo.

SE VGTV: Hjemløse Vivi guider deg i London

Under papp og tøyfiller i råkalde parker og trappesjakter lærte Vivi London å kjenne - et annet London enn de offisielle og kjente guideselskapene ynder å vise oss.

- Også vi tar folk med til historiske steder og kjente bygninger, forsikrer «Viv», som har lest seg opp på byhistorien og viser oss lekseboken med krøllete faktaark i plastomslag, i tilfelle regn.

GJENNKJENNES PÅ GATEN: Mange i strøket rundt Temple T-banestasjonen drar kjensel på Vivi etter at hun har solgt hjemløs-bladet Big Issue der i årevis.

Under broer og i parker

Men fremfor alt ønsker Vivi og co. å gi oss et usminket bilde av hvordan Londons mange hjemløse lever sine liv i parker, under broer og i portrom - godt hjulpet av storhjertede privatpersoner, organisasjoner og rike familier som kommer med mat til faste tidspunkter, bl.a. i parken Lincoln's Inn Fields:

Hit opp, etter å ha sett teatergaten The Strand og Covent Garden med Operaen, vil Vivi vise gruppen av nysgjerrige turister hvor sammensatt verdensbyen London er:

Til Lincoln's Inn Fields kommer snille folk hver kveld til avtalt tid med mat til parkens mange hjemløse, bare et steinkast fra London School of Economics og boligen til en av landets tidligere statsministere.

- Sånn er denne byen. Mangfoldig og sammensatt. Og spennende, sier Vivi, som kom hit første gang i 1975 med sin engelske kjæreste som hun traff på Hellas-ferie.

UTELIGGER-PARK: Vivi tar turistene med til Lincoln's Inn Fields, parken der hun selv har sovet under åpen himmel, og der 12 av hennes bekjente har dødd.

De siste 12 årene har norske Vivi bedrevet sofasurfing i Notting Hill, Harlsden, Ealing, Putney, Camden, Holborn, New Cross, og Greenwich - bl.a. i okkuperte hus, på kvinnehospitser - og altså under åpen himmel.

Varm mat fra velgjører

Vivi drar gruppen av lydhøre turister og studenter til Waterloo Bridge, et fast tilholdssted for mange av Londons hjemløse - der en rik familie kommer med varm stuing til dem hver søndag året rundt.

Nå er Vivi bekymret for «renoveringen» som pågår overalt i byen forut for London-OL neste år. Hjemløse og uteliggere jages ut av parker og portrom, slik at de ikke skal skjemme ut arrangørbyen.

- Jeg er virkelig bekymret. Hvor skal folk gjøre av seg? spør 54-åringen, som i påvente av kommunal bolig har fått midlertidig innpass hos kameratens slektninger i sørøst-London.

- Vi har stått på liste i flere år, men ser foreløpig ingen lysning, sier Vivi.

TRAVER I VEI: Norske Vivi Askeland (54) lever som hjemløs i London. For å spe på inntekten guider hun turister og studenter i sitt London - strøket rundt Temple, The Strand og Holborn. Her med en gruppe lydhøre hollendere på slep.

Sock Mob-guiden har et herlig karakteristisk oppsyn, og gjenkjennes utenfor Temple T-banestasjon, der hun har solgt hjemløs-magasinet Big Issue i årevis.

- Jeg er meg selv, og har alltid gått i hippie- og afghan-klær, ler Vivi.

Gratis-London: Dette kan du gjøre uten at det koster deg en penny

Skråblikk

Her ved Themsens bredd er hun den fødte strøksguide.

- Ja, dette området kjenner jeg godt - på flere måter.

For når Vivi kan gi tilhørerne sine noe ekstra, i form av rørende historier og usminkede skråblikk-beretninger, fritt for rojal patriotisme, er hun i sitt ess.

- Når jeg forteller at 12 hjemløse har dødd i Lincoln's-parken, og at en gjeng fulle ungdommer prøvde å tenne på en av mine beste venner som lå og sov, så gjør det inntrykk på folk, sier Vivi.

Publisert:

Mer om

 1. Storbritannia
 2. Reise

Flere artikler

 1. Dette får du helt gratis i London

 2. Finn din egen favorittpub i London

 3. De holder Norge i gang

 4. Stortinget som skyskraper og trafikk i tre etasjer - slik så Aftenposten for seg dagens Oslo i 1929

 5. Nå kan du fly over vannet med jetpack

Fra andre aviser

 1. Her er Londons kuleste takterrasser

  Bergens Tidende
 2. Reiselivsdirektøren om norske souvenirer: – Jeg synes det er noe ordentlig skit

  Aftenposten
 3. Myten om «Keep calm and carry on»

  Aftenposten
 4. Nordmenn på kjøret i Thailand skaper problemer

  Aftenposten
 5. Noen få kilometer fra «harry-Spania» ligger den ekte og hippe storbyen

  Aftenposten
 6. 2015 var et rekordår for turistnæringen - 2016 ligger an til å bli enda bedre

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no