VAKRE VIS: Byen Vis ligger på øya med samme navn. Den var stengt for turister frem til 1989, og stemningen her er fortsatt litt annerledes enn på de andre øyene. Foto: Vibeke Montero

På seilferie i Kroatia

Kroatia er en av nordmenns feriefavoritter. Skal du til Kroatia for første gang får du se mye ved å seile fra havn til havn.

 • Vibeke Montero (tekst og foto)
Publisert:

KROATIA (VG reise) Iherdig innsats med seil og tauverk, samt manøvrering inn og ut av små havner er nok til å gi hvem som helst stressnakke i ferien. Med mindre du mønstrer på en båt med mannskap. Da kan du konsentrere deg om sjarmetappen!

– Så romantisk det er å sitte her og la sansene pleies av solnedgangen, sier Bjørn Gustavsson fra Stockholm.

les også

Fine alternativer til sommerferien

MARITIM LYKKE: Overalt dukker slike lekre stilleben opp, og det er kanskje ikke så rart ettersom det finnes over tusen øyer i den kroatiske skjærgården. Foto: Vibeke Montero

Vi sitter på dekk under et spent seil i den kroatiske skjærgården, og selv om det ikke er mer enn et par timer siden vi kastet loss fra marinaen i Primošten, sitter klisjeene løst. For solnedgangen er virkelig latterlig vakker i sine lakserosa sjatteringer, og enda vakrere blir det når seilbåten beveger seg melodisk gjennom bølgene. Vi trenger ikke ofre en tanke på vinsjing og kommunikasjon med neste havn. Det tar kapteinen seg av.

For aktive og passive

Det tar ikke lang tid før jeg forstår at det beste med å dra på seilferie med mannskap er at mens noen (vertinnen) fikser lunsj og legger vinen til kjøling, kan andre (jeg) ligge og sole meg på dekk. Gidder jeg ikke å re opp sengen, så forblir den uredd, men hvem bryr seg? Livet til sjøs minner litt om en hyttetur, der du tvinges inn i en meditativ ro.

– På disse turene kan en være så aktiv eller passiv en ønsker. Jeg har seilt med amatører som ønsker å lære mer slik at de kan seile på egen hånd neste sommer, også er det de som knapt har satt sin fot på en båt før, sier kaptein Fredrik Olsson.

les også

Hit reiser du på aktiv bryllupsreise

Han synes begge deler er like hyggelig, og øser velvillig av ekspertisen sin. Innimellom ber han om litt assistanse, som å heise seilet eller å rigge skyggekalesjen som vi skal spise lunsj under. Det er små kosejobber som knapt koster en kalori, men som gjør at du føler seg littegrann nyttig innimellom solslikkingen, boklesingen og podcastlyttingen.

HJEMMEKOSELIG: Hver dag står frokosten klar klokken 08.00. En forsyner seg selv, og det er behagelig køfritt. Foto: Vibeke Montero

Hjemmekoselig

Dagene til havs sklir raskt inn i en behagelig rytme. Kroatisk morgensol lurer seg inn i lugaren, og allerede klokken åtte er frokosten klar. Da har den hyggelige vertinnen vår Bella Carlson kokt grøt og egg, og disket opp med ferskt brød fra den lokale bakeren, pålegg, oppskåret frukt, frokostblandinger, yoghurt, kaffe og te. Å komme til dekket bord uten å måtte stå i kø slik en gjerne må på større cruiseskip føles luksuriøst i seg selv. Da gjør det ikke noe at kaffen er laget på gammeldags Nescafépulver, eller at det ikke finnes ti ulike brødtyper å velge mellom. Tvert i mot. Det kjennes hjemmekoselig, og bidrar til at alle finner seg til rette. Etter frokost venter en dag på havet, med innlagte badepauser og strandhugg.

– Vi har bare to regler ombord: Den ene er at det ikke serveres alkohol før klokken 11.00, og den andre er at dere må rope «badestopp!» før dere hopper uti, sier Fredrik.

les også

Fem fossefall verdt å sjekke ut

Han har flere ganger opplevd badeglade gjester som glemmer å si ifra før de kaster seg ut i det klarturkise vannet, og som før de vet ordet av det befinner seg hundre meter bak båten.

SKUMRINGSTIMEN: Maslinica på øya Solta er det mange som ikke kjenner til, og er en av turens mange hyggelige overraskelser. Foto: Vibeke Montero

En ferie, mange steder

Når dag blir til kveld legger vi til i yndige havnebyer der lokale delikatesser og lune middelhavskvelder venter. Vi la til på øyene Solta, Vis, Hvar og Trogir og rakk både en solnedgangsdrink på berømte Hula Hula Bar på Hvar og en sightseeingrunde i UNESCO-vernede Trogir. Balansen mellom åpent hav og fast grunn under føttene er god, og du rekker hverken å bli lei av det ene eller det andre. Du rekker heller ikke å bli lei av reisefølget, til tross for at plassen ombord er begrenset.

les også

Cruisetabbene du bør styre unna

Hvem seiler du med?

På vårt seilas var vi åtte personer der noen kjente hverandre fra før, mens flesteparten var fremmede da vi gikk ombord. Melder en seg på alene, vil en måtte dele lugar med en annen, så det mest komfortable er å reise med en du kjenner. Og kjenner du fire andre par, eller drar med hele vennegjengen, så har en hele båten for seg selv. Og det er ikke en hvilken som helst båt. Det er en More55, en 53 fot, splitter ny seilbåt designet av Cossutti Yacht Design og bygd på verftet More Boats – for den som forstår seg på den slags. Det er det tydeligvis mange som gjør, for i hver eneste havn kommer det interesserte båtmennesker bort for å inspisere fartøyets linjer, mast og interiør. Vi kjører «Sant Tropez-looken» der vi nipper nonchalant til avkjølt rosévin og forhåpentligvis ser langt mer båtvante ut enn det vi er.

FOR DE GALE: Det viser seg at vertinnen vår Bella Carlson også er en adrenalinfrik, som ikke nøler med å vise hvordan man kan slenge seg ut fra båten i et improvisert leketøy. Foto: Vibeke Montero

Fem høydepunkt

 • Å se en flokk delfiner svømme langs kjølen på vei til Vis.
 • Å oppleve Vis, som var lukket for turister frem til 1989.
 • Å bade i Stiniva Bay, en liten bukt som ble kåret til Europas beste strand i 2016.
 • Å se solen stupe ned i et glitrende, blått hav hver eneste kveld.
 • Å bade i det som regnes som Europas reneste vann.
les også

Slik pakker du en ukes ferie i håndbagasjen

Tre ting du bør pakke

 • Lydbok som du kan lytte til i horisontalen på dekk.
 • Sjøsyketabletter
 • Sarong som du kan bruke når du ikke soler deg. Kleskoden er ultralight.

Tre ting du kan droppe å pakke

 • Høye hæler. Det ser bare teit ut på en båt.
 • Lekre kjoler. Stilen i havnebyene er avslappet, så du føler deg fort overkledd om du kommer i en lekker designkjole.
 • Husk å pakke i en liten bag fremfor en stor koffert. Det er dårlig med plass til selve bagasjen i lugaren.

BETRYGGENDE: Å seile er ikke noe en lærer seg på en uke, og det føles betryggende å ha med seg en erfaren kaptein ombord som kan navigere etter stjernene om han må. Foto: Vibeke Montero

Slik reiser du

Det finnes mange arrangører å velge blant, men More Sailing skiller seg ut ved å tilby komplette pakker som inkluderer flyreise t/r Oslo-Split, transfer til og fra flyplassen i Split,7 netter ombord med kaptein og vert, frokost, lunsj og drikke ombord, havneavgifter og drivstoff, samt sengetøy og håndkle.

Pris: 14.000 kroner per person.

Andre arrangører som tilbyr lignende opplegg er SeaTravel, Moorings og Croatia Yacht Club.

Publisert:

Mer om

Kroatia

Reise

Reiseguide

Ferie

Sommerferie

Strandferie

Seiling

Flere artikler

 1. På cruise: Størrelsen teller til havs

 2. Bli med til Vis, den nye Mamma Mia-øya

 3. Pluss content

  Tvunget ut på det åpne hav

 4. Se toppen av Norge med Hurtigruten: 50 Shades of Blue

 5. Pluss content

  Dødskampen som rystet Norge

Fra andre aviser

 1. Roadtrip til Sør-Irland på sitt beste

  Aftenposten
 2. Reisepanelet: Her er 12 steder reiseekspertene mener du bør reise til i 2019

  Bergens Tidende
 3. Middagsrettene som er som kinderegg: Tre ønsker oppfylt på én gang.

  Aftenposten
 4. Fem togturer du bare må gjennomføre i løpet av livet

  Aftenposten
 5. Test deg selv: Kan du fjellvettreglene?

  Aftenposten
 6. Byen Lonely Planet kaller «alvorlig undervurdert»

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no