UTEPILS: John G. Dokkedal, Gennet Niklander og Elin Ødegård nyter finværet i Oslo nå. Foto: Mona Langset / VG

Bypåske: Dette kan du gjøre i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø

Landets storbyer er fulle av gode påskeopplevelser.

 • Mona Langset

Meteorologene melder om en superstart på påsken over store deler av landet.

– Da kan vi ikke ha det bedre enn akkurat her, sier Elin Ødegård, som sitter i solveggen på Hard Rock Cafe i Oslo sammen med studievennene Gennet Niklander og John G. Dokkedal.

les også

Oslo: En by full av nyheter

John har tilbrakt påsken i byen flere ganger tidligere, og har mange råd til Elin som skal feire bypåsken i Oslo for første gang i år.

– Ta båten til øyene. Lei bysykkel eller sparkesykkel og kom deg rundt. Syng karaoke på «Syng». Det er så mange muligheter, sier han. Gennet synes også at Oslo er et perfekt sted i påsken:

– Her har vi både byliv, vann og fjell. Alt på samme sted. Skjønner godt at mange ikke vil reise bort, sier hun.

ØYHOPPING: Rutebåtene går fra Rådhuskaia til øyene i Oslofjorden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Både rundt Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø ligger turmulighetene rett utenfor døren. Vi har tidligere skrevet om stedene hvor du får ekte kakao og hjemmebakte kaker i marka.

Foretrekker du mer urbane opplevelser, er det også nok å velge mellom. Selv om butikkene har stengt skjærtorsdag, langfredag og de to, påskedagene, og noen utesteder og restauranter tar fri, så går langt ifra hele byen i hi.

Her er noen forslag til ting å gjøre i fire norske byer i påsken:

Oslo

I begynnelsen av påsken er det meldt et tosifret antall varmegrader på Østlandet. Kler du deg godt kan det bli en fin anledning til å tenne bål og grille pølser i vannkanten på Bygdøy eller et annet sted langs fjorden i palmehelgen. Fra og med mandag 15. april trer det generelle bålforbudet i kraft igjen, og da må du ha med deg egen grill.

BYGDØY: Kortreist bålkos for Ingunn Meringdal, Petter Meringdal Høkeli (11) og Carla Paulsen Andreassen (10). Bildet ble tatt i fjor høst. FOTO: MONA LANGSET/ VG

DYRE-KOS: Ekeberg husdyrpark er åpen hver dag hele året. Her kan barn også melde seg på kurs som dyrepasser for en dag i påsken. Nordre Lindeberg gård har både grisunger og lam nå, og de kan besøkes på hverdagene i påsken. Kampen barnebondegård har åpent tirsdag og onsdag i påsken.

MATHALLENE: Oslo har nå ikke mindre enn tre mathaller nå. Den siste, Oslo Street Food, åpnet i mars. Denne holder åpent hver dag i påsken, og fredag og lørdag kveld blir det DJ, som det pleier. Matbodene på Vippa har utvidet åpningstid i påsken. Og byens første Mathall, den som heter «Mathallen» på Vulkan, arranger gratis påskeverksted og rebusløp for barn tirsdag 16. og onsdag 17. april.

PÅSKEFERIE: Nicole Gnewuch og Anne-Kathrin Mauer fra Tyskland har starter ferien allerede, og nyter solen på Aker Brygge i Oslo.

UNDERHOLDNING: Karaokerommene «Syng» som John G Dokkedal nevnte, har vanlige åpningstider i påsken. Det samme har Blå, med konserter fredag, lørdag søndag og onsdag. På Latter er det standup på Klubbscenen skjærtorsdag, langfredag og påskeaften. Og i Konserthuset spiller Rufus Wainwright onsdag.

Tradisjonen tro samles metalentusiaster fra hele verden til Inferno Metal Festival i Oslo. Onsdag er klubbdag, med konserter på flere av byens rockescener, men fra torsdag til lørdag er det på Rockefeller og John DEE det skjer. Da spiller rundt 40 band der.

Kinoene er åpne hver dag. Mandag den 15. blir det premiere på Game of Thrones, sesong 8, og skjærtorsdag på en oppusset versjon av Monty Python-klassikeren «Life of Brian».

MUSEER OG UTSTILLINGER: De fleste museene har åpent hver dag utenom mandag. På Historisk museum har den nye permanente utstillingen Viking akkurat åpnet. Skimuseet – som er åpent hver dag – har en ny utstilling for barn: Blåkollen, et eventyrland og aktivitetsutstilling med blånisser og tåketroll. På Teknisk museum åpner utstillingen Månelandingen 50 år torsdag før påske. Også Henie Onstad Kunstsenter feirer månelandingsjubileet med en stor utstilling om månen. På Vigeland-museet er det jubileumsutstilling i anledning 150 år siden kunstneren ble født.

APPELSINHAUGEN: Løypebasen tok bilde da han kjørte spor til kikut 5. april. Foto: Andreas Henriksen

UTENDØRS: Gå en tur lang en av elvene i byen, og last ned gratis Oslo Elveforums turguide til Oslos 10 elver og bekker. Eller se skulpturene i Ekebergparken og Vigelandsparken. Akershus festning og Botanisk hage er også åpne hver dag.

Vil du ut på fjorden, kan du padle stående på et brett. SUP leies ut flere steder, blant annet på Aker Brygge Marina og Kongen Marina. Aksel Kolstad (bildet) leier ut gjennom Café de Concert på Vulkan, som har åpent hver dag i påsken.

SUP: Aksel Kolstad padler hele året så lenge fjorden er isfri. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Vil du heller ha ski under bena, trenger du ikke reise langt. I marka prepareres det fortsatt løyper i høyereliggende strøk. Kikutstua har åpent i hele påsken, og det er fortsatt mulig å gå på ski dit fra Frognerseteren, ifølge løypebas Andreas Henriksen. Detaljer om skiføret finner du på på Skiforeningen.no.

Oslo vinterpark har åpent hver dag i påsken, og melder om flotte forhold i bakken. Påskeaften er det karneval og ansiktsmaling i nybegynnerområdet mellom klokken 12,00 og 14,00.

OSLO VINTERPARK: Åpen hver dag ennå. Foto: Frode Hansen / VG

les også

Fuglemyrhytta: Oslos nye, populære utested

Kjøp og les i påsken: VGs Reisemagasin

Bergen

I Bergen meldes det om like fint vær som i Oslo: Sol og over 10 varmegrader i begynnelsen av påsken.

AKVARIET: Både besøkende og byens egne innbyggere liker akvariet. Erna Solberg var tilbake i sitt barndoms paradis ved åpningen av valgkampen i 2017 Foto: Harald Henden / VG

Akvariet har åpent hver dag, og har et fullstappet program med aktiviteter for mennesker og dyr. Det blir påskeeggjakt, påskenøtter og krokodillene får ekstra påskegodt.

UNDERHOLDNING: Fyllingsdalen Teater spiller Pippi Langstrømpe hver dag. Palmesøndag fremføres Verdis Requiem i Johanneskirken. Troldhaugen er det lunsjkonsert med Edvard Griegs musikk palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag og første påskedag.

Bergen kino har visninger hver dag. Onsdag den 16. er det førpremiere på «Mid 90s.»

Her shopper og spiser du i Bergen

MUSEER OG UTSTILLINGER: VilVite-senteret er det detektivskole hver dag. Troldhaugen og Fiskerimuseet har også åpent hver dag. På KODE kan du se mesterverk av Munch, Astrup og Picasso hver dag utenom mandag. Bergen Kunsthall og Bergen Contemporary Art Center har også åpent alle dager utenom mandag.

FLØIBANEN: En av Bergens mest berømte attraksjoner. Foto: Marit Hommedal / Scanpix

UT PÅ TUR: Både Fløibanen og Ulriken-banen går hver dag i påsken. Ta turen for å se utsikten over byen, eller for å gå en skikkelig fjelltur. Ifølge Idrettservice er det slutt på skiføret, men det går helt fint an å gå femtimersturen over Vidden mellom Fløyen og Ulriken til fots.

Vannkanten badeland, med Norges lengste vannsklie har åpent hver dag i påsken. Det samme har svømmeanlegget AdO Arena og Escape bryggen. Hos Bergen base camp åpnet zipline-sesongen uken før påske, og de har åpent alle dager det er skolefri.

SJØEN: Vil du oppleve fjorden fra sjøen kan du bli med på en totimers havnesightseeing med seilbåten First Player eller på en tretimerstur med katamaran gjennom Osterfjorden og Mostraumen. Billetter kjøpes hos Turistinformasjonen.

Annonse fra: Finn.no

Her bor du i Bergen

Trondheim

Selv om værvarselet tilsier en solrik start på påsken i Trondheim, kan det være godt å bade i oppvarmet basseng, og ikke i sjøen.

PIRBADET: Så nære sjøkanten at bassengvannet inne nesten går i ett med Trondheimsfjorden ute. Foto: Mona Langset / VG

Pirbadet har åpent hver dag i påsken. Nå har også utendørsbassenget med 37 grader i vannet åpnet for sesongen.

Voll gård: På Hele byens besøksbondegård er det nyklekte kyllinger, lam og kje nå. Grisunger er ventet i løpet av onsdag. I påsken er det åpent mandag til onsdag klokken 10 til 15, og søndag første påskedag fra 11 til 15. De andre dagene er det mulig å være ute på tunet, men ikke inne hos grisungene og kyllingene.

MUSEER OG UTSTILLINGER: Rockheim blir det blant annet drop-in ukulelekurs og presentasjon av den nye utstillingen Rockheim Hall of fame. Det nasjonale museet for populærmusikk har åpent hver dag. Vitensenteret har åpent frem til og med påskeaftent. På Ringve Museum kan barna lage sine egne instrumenter og bli med på egen omvisning hver dag klokken 14, utenom mandag.

UNDERHOLDNING: Lørdag den 13. er det tribute to AC/DC på Nidelven Bar & Scene og Factory Jam Afterparty på Fru Lundgren, Vil du roe helt ned, så arrangerer Kirkens Bymisjon Stille uke med tekst og musikk som gir rom for ettertanke i Vår Frue Kirke fra 14. til 19. april.

Kinoene har åpent i hele påsken. Game of Thrones, sesong 8 har premiere mandag.

Annonse fra: Finn.no

Her bor du i Trondheim

TIL ETTERTANKE: Konserter Vår Frue Kirke Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

UT PÅ TUR: Ta Gråkallbanen til Lian. Her kan du gå på bena rundt Lianvannet eller på ski innover i Bymarka. Lian restaurant har stengt i den stille uke, men åpent første og andre påskedag.

Foretrekker du å gå langs vannet, kan du ta turen langs gang- og sykkelveien mellom Rockheim og Ila. Her er restaurant Lille Skansen åpen hver dag. Ladestien er også en fin tur lang fjorden. Da kan du spise lunsj på Sponhuset eller Ladekaia.

VED SJØEN: Eli Dahl og hunden Robin liker å gå tur lang gang- og sykkelveien som i 2013. Foto: Mona Langset / VG

Skiføret synger på siste verset, men det er mulig å gå enkelte steder i marka. Sjekk Skisporet.no for siste oppdatering. Vil du ha en garantert snøfri tur, kan du rusle mellom fargerike trehus fra 1600-tallet på Bakklandet

Vil du trimme både hode og kropp, så kan Sigurds bypåskerebus være noe. Dette er en gratis byvandringrebus hver dag fra skjærtorsdag til andre påskedag.

NIDELVA: Du kan padle selv eller bli med på organisert tur. Foto: Trondheim Kajakk

SJØEN: Trondheim Kajakk har kajakker og SUP-brett til leie for den som vil utforske byen fra sjøsiden. Det er også organiserte kajakkturer i Nidelva hver dag, og havkajakkurs i påsken

les også

Trondheim – matmekka med historisk svung

Tromsø

Meteorologene melder noe regn i palmehelgen. Men det er nok å finne på innendørs inntil været besinner seg.

SKARVEN: Jørn Hoel har tidligere tatt med VG til Skarven da han viste frem sine favorittsteder i Tromsø. Her sammen med Odd A. Eilertsen og Frode Rasmussen. Foto: Terje Mortensen / VG

Vertshuset Skarven og Skarven Kro er blant mange spise- og drikkesteder i byen som har åpent hver dag i påsken.

OPPLEVELSER: Polaria har åpent hele påsken. Her kan du se sel, fisk og sjødyr fra arktiske områder. Ikke gå glipp av foringen av selene, eller filmene «In the Land of the Northern Lights» og «Svalbard – arktisk villmark» som vises over fem lerret.

Lonely Planet: Tromsø kåret til et av Europas beste reisemål

MUSEER OG UTSTILLINGER: Tromsø Museum kan du bli kjent med samekultur, nordlys, arkeologi og arktisk dyreliv. Åpent alle dager i påsken. På Ludwig Macks brygghus er det omvisning hver mandag til fredag klokken 15,30, også i påsken. Vil du lære mer om byens ølkultur kan du være med på Tromsø Beer safari.

Eurora kino og Verdensteateret viser filmer hele påsken.

Annonse fra: Finn.no

Her bor du i Tromsø

UT PÅ TUR: Fjellheisen bruker fire minutter opp til Storsteinen, 421 meter over havet. Her har du kongeutsikt over byen (når været tillater det.) Uansett går det an å ta en matbit i kafeen på toppen.

Den nye sherpa-trappen i fjellsiden er foreløpig dekket av is og snø, så akkurat nå er det best å ta gondolen ned igjen også.

I Tromsø Alpinpark er er alle de tre heisene og fire nedfartene åpne, og på lørdagene er det afterski. Det er også fint å ta skiheisen til topps med langrennsski og gå innover fjellet.

Det er mye snø i og rundt byen ennå. Andre fine områder med oppkjører langrennsløyper er Tromsdalen, Snarbyeidet og Tønsvikdalen.

Vil du heller gå på bena, kan du for eksempel rusle gjennom Tromsøs botaniske hage, som riktig nok ikke blomstrer ennå, men med de eviggrønne buskene er den fin hele året.

ARKTISKE OPPLEVELSER: Før turen med hundeslede får passasjerene god tid til å bli kjent med huskyene. Bildet ble tatt i februar i år. I påsken er det lysere der. Foto: Mona Langset / VG

Sesongen for nordlysjakt og arktiske opplevelser er i ferd med å avsluttes nå. Men hundesledeturer arrangeres ut april. Rib-turer og fisketurer med båt arrangeres hele året.

SPA: Den tidligere fiskebåten Vulkana ligger ankret opp i Tromsø og tilbyr spa ved kai og tretimers SPA-turer hele påsken.

I første utgave av denne saken skrev vi «Norges fire største byer». Det er ikke riktig. Teksten er derfor oppdatert.

Mer om

 1. Påske
 2. Oslo
 3. Bergen
 4. Trondheim
 5. Tromsø

Flere artikler

 1. Her blir det garantert skiføre i påsken

 2. Hit kan du reise i april 2020

 3. Fjellpåske i siste liten

 4. Her kan du få en super fjellpåske

 5. Gratis kulturopplevelser i Oslo

Fra andre aviser

 1. Bypåske? Her er noe av det du kan finne på

  Fædrelandsvennen
 2. 10 tips for Oslo-påsken

  Aftenposten
 3. Dette kan du gjøre på fjellet i påska

  Fædrelandsvennen
 4. Slik rammes kulturarrangementer av koronaviruset

  Aftenposten
 5. 10 tips for palmehelgen

  Aftenposten
 6. Blir det koronakaos i Oslo-butikkene i påsken, ligger ansvaret hos Kjell Ingolf Ropstad

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder