VINTER: Snart er den her igjen.

Snart vinter: 12 grunner til å glede seg

Høstferien på Østlandet ble mer vinterlig enn mange hadde ventet, særlig til fjells. Før du vet ordet av det er også lavlandet kledd i hvitt.

Publisert:

Noen gruer seg til måking og glatte veier, mens andre ikke kan vente til det blir rim på trærne og snø på bakken. Noen har allerede begynt å bruke snøen som er spart på siden sist vinter. På Sjusjøen og Kvitfjell er skisesongen i gang. I 2019, som i 2018, var de første bakkene og løypene her klare allerede i høstferien. Den 26. oktober åpner også langrennsløyper med snø fra i fjor i Trysil, og den 1. november åpner tilsvarende langrennsløyper på Beitostølen.

Her er flere grunner til å glede seg til at Kong Vinter tar skikkelig grep.

1 / 2
HØGEVARDE: Slik så det ut i høstferien. Neste gang tar vi med ski.

Ski på fersk snø

Mange fikk en forsmak på vinteren helgen 5. og 6. oktober, da noen avsluttet sin høstferie og andre startet på sin.

Det var fullt av folk i fjellet, blant annet på Norefjell. Men ingen hadde tatt med ski. Der hadde folk flest planlagt fottur i fjellet, og tråkket sti i nysnøen til Høgevarde turisthytte, og Høgevard-toppen (1459 moh.) Neste tur blir med ski eller brett på den ferske nysnøen.

FROST I HÅRET: Og snart klar for kakao.

Kakao

Aldri smaker varm sjokolade bedre enn når du kommer inn med frost i kinnene etter en kaldt dag ute.

Lag den gjerne med meksikansk vri, eller med rødvin. Eller lag Kong Olavs favoritt-kakao med kokesjokolade, helmelk og krem

Godt.no – Lys opp hverdagen med kakao
LOEN: Ny akebakke.

Ake

I 2017 åpnet gondolen til toppen av fjellet Hoven i Loen. Med den åpnet også muligheten til å ta en av Norges lengste aketurer. Løypa fra toppstasjonen 1011 meter over havet til Opheim er åtte kilometer lang. Det er to muligheter: En slakk løype, og en bratt for de fryktløse. Den siste har 12-årsgrense, og hjelm er anbefalt. Det er mulig å leie to ulike kjelketyper der, eller ta med eget akeutstyr.

Les også

Dronningen åpnet gondolbanen i Loen

LOEN (VG) I dag var det flaggene til topps i bygda innerst i Nordfjord da dronning Sonja åpnet gondolbanen «Loen…
VARME: Trysil fikk stolheis med vindskjerm og varme i setene allerede i 2007. Nå har også Hafjell fått det.

Sitte på varme seter i Hafjell

Vi blir lett frosne i stolheisen, derfor er det deilig at også Hafjell har fått seksseters ekspress-stolheis med varme i setene og plastboble som skjermer for vinden. Stolheisen som kom sist vinter starter på gondolens endestasjon, Mosetertoppen og fortsetter innover fjellet. Der er det også fem kilometer med nye, familievennlige løyper. Nå i vinter åpner et nytt serveringssted med stor terrasse på Mosetertoppen.

STEMNINGSFULLT: Når kuldegradene kommer til Oslo sentrum, lages det is i «Spikersuppa»

Gå på skøyter

Om du vil gå hånd-i-hånd i med kjæresten i kveldsmørket på Narvisen i Oslo sentrum, danse på en islagt innsjø, eller bare gå og gå og gå med klappskøyter: Snart fryser både sjøer og skøytebaner til.

De ivrigste går langt. Den lengste distansen på Norway Skating Festival på Mjøsisen, for eksempel, er hele 20 mil.

KORDFLØYEL: Nypreparert i Hemsedal

Kjøre tråkkemaskin i Hemsedal

Alle som har vært tidlig i bakken og kost seg i nypreparerte kordfløyelsløyper, kan nå få førstehåndskjennskap til hvordan de blir til. I Hemsedal er det nå mulig å bli med en av deres mest moderne tråkkemaskiner på oppdrag i bakken, «The snowcat experience.»

KVALØYA: Nordlyssafari.

Nordlys

Nordlys er alltid flott, uansett om det er stort eller lite. Nordlyset på bildet er fotografert på nordlyssafari i Tromsø i januar. Men flotte nordlysopplevelser kan du få allerede nå, i nordnorske mørke høstnetter.

JERIKOBAKKEN: Her skal alle ha råd til å stå på ski

Årskortet alle har råd til

I Groruddalen kan alle barn glede seg til å stå på ski i Jerikobakken til vinteren, selv om de ikke har slalåmutstyr. Det lille alpinanlegget som drives på dugnad av Lindeberg Sportsklubb avdeling Skigruppe, har sannsynligvis Norges billigste årskort. Det koster bare 200 kroner, og da er skiutstyr og skiinstruksjon for dem som trenger det, inkludert!

Og i Liabakken på Stovner er skiheisen helt gratis. Det er også gratis å låne alpin- og langrennski hvis du er registrert i BUA-systemet.

VALLE: Barnas favoritt i Trysil og Hemsedal.

Barneområdene i Trysil

Trysil har alltid satset på barn, og sist vinter økte tilbudet til de yngste ytterligere. Da ble det nytt barneområde ved Skihytta, med ny heis, to nye bakker, snøproduksjon og en utvidet og totalrenovert restaurant. Den populære Maskoten Valle er også der.

BY-SKI: Dette er en halv times trikketur fra Oslo sentrum.

Kortreiste skiturer

Selv de mest urbane av oss kan spenne på seg skiene like utenfor døren om vinteren. Landets største byer har et vell av skiløyper bare en liten trikketur eller fløytur fra sentrum. Bildet er tatt ved Trollvannstua i Oslo.

Her kan du se hvor du får hjemmebakte kanelsnurrer og ekte kakao på hyttene i marka.

HYTTE TIL HYTTE: Hardangervida.

Langreiste skiturer

Gå fra fra hytte til hytte, for eksempel i Jotunheimen, Hallingskarvet eller Hardangervidda. Du bestemmer selv hvor lang turen skal bli og hvor mange dager du skal gå. Bildet er tatt på Hardangervidda, mellom Mårbu og Kalhovd.

JULELYS: Stemningsfullt i gågaten i Lillehammer.

Jul

Si hva du vil om at julepynten kommer tidligere og tidligere for hvert år. Vi synes likevel det er koselig med julelys og stjerner i gater og vinduer når vi er inne i den aller mørkeste årstiden. Bildet viser gågaten i Lillehammer.

I slutten av november kommer de første julemarkedene i Skandinavia.

Og selv om snøen skulle la vente på seg, er det fullt mulig å finne den gode julestemningen.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no