IDYLL: Tromsø-spillerne Thomas Kind Bendiksen, Runar Espejord, Lars Henrik Andersen og Thomas Drage brukte sjøen til å kjøle seg ned etter trening mandag. Foto:Jan-Morten Bjørnbakk,

Dra til nord, for et vær!

Nord-Norge bader i sol. Her er 15 kjappe reisetips.

 • Vidar Enerstvedt

Både SAS og Norwegian har en rekke direkteruter fra lenger sør i landet, og i tillegg har Widerøe et omfattende kortrutenett i landsdelen.

Da vi mandag ettermiddag sjekket flypriser for onsdag 9. juli tilbød SAS priser fra 2119 kroner én vei til Kirkenes, men torsdag kunne du få billetter til under halve prisen. Retur neste onsdag kostet fra 1518 kroner. Norwegian tok fra 1549 for enveisbillett til Kirkenes 9. juli og 699 for billett torsdag. Retur neste onsdag var utsolgt, mens det kostet 1349 kroner med retur torsdag 17. juli.

Hva er dine beste tips for ferie i Nord-Norge? Del og les råd fra andre i kommentarfeltet under saken.

Mandag var det varslet flom på Østlandet, og en kaldfront har allerede truffet kysten av Sør-Norge. Men i nord er været generelt fantastisk. Senere i uka blir det angivelig mye bedre i sør også.

STORE DYR: Hvalsafari tilbys flere steder i Nord-Norge. Foto:DAG FONBÆK,

Her er Tripadvisors liste for populære reisemål i Nord-Norge:

1. Tromsø

2. Bodø

3. Harstad

4. Alta

5: Svolvær

6: Mo i Rana

7. Kirkenes

8: Narvik

9: Honningsvåg

10: Sortland

Vi har bedt turistmyndighetene i nord om å anbefale fem steder i hvert av de tre nordligste fylkene. Reiselivssjef Lena Nøstdahl i NordNorsk Reiseliv AS sier det er god tilgjengelighet og mye kapasitet ledig for turister i sommer. Her er hennes 15 anbefalinger:

Nordland fylke:

Helgeland

Nøstdahls kommentar: - Reis med offentlig transport langs verdens vakreste kyst, som er en av Nord-Norges nasjonale turistveger. Her finnes utallige øyer du kan utforske og kjente landemerker som Torghatten og De Syv Søstre. Fantastiske naturopplevelser som Svartisen eller verdensarven Vegaøyene. En oppdagelsestur langs denne kysten vil gi deg minner for livet. Her komme du tett på naturen og kan besøke små idylliske kystsamfunn, sier Nøstdahl.

Reise hit: Tog: Fra Trondheim (Nordlandsbanen), Hurtigruta, Fly : Via Bodø eller direkte med Widerøe.

Lofoten

Nøstdahls kommentar: - Bo på rorbu i Lofoten og få en ferie du aldri vil glemme.

Reise hit: Fly: Via Bodø (Widerøe videre til Lofoten), Oslo til Evenes med buss/bil videre, eller ferge fra Bodø.

TRADISJONSBÆRER: Et av Hurtigrutens skip på vei sydover i Vesterålen. Foto:NTB scanpix,

Vesterålen

Nøstdahls kommentar: - Fantastiske områder for vandring, for eksempel er Dronningruta en merket turløype på cirka 15 km. Det er en «rundtur» langs fjæra og over fjellet, mellom Nyksund og Stø i Øksnes kommune i Vesterålen.

Hun anbefaler også hvalsafari på Andenes.

Reise hit: Fly via Bodø (Widerøe fra Bodø, Oslo – Evenes, Norwegian har direkte fly Oslo - Andenes

Narvik

Nøstdahls kommentar: - Nord-Norges skjulte perle er jernbanestrekningen mellom Narvik og Kiruna, turen går gjennom et unikt, vakkert og skiftende landskap. Unn deg en togtur med Ofotbanen i et variert landskap. Turen tar deg med fra fjord til fjell - med en utsikt som nærmest tar pusten fra deg. I dag omtales Ofotbanen som en av de mest spektakulære jernbanestrekninger i verden - og ble av forfatter Ernst Didring beskrevet som «Verdens åttende underverk».

Reise hit: Fly via Bodø (videre med Widerøe), Fly Oslo – Evenes

Bodø/Salten

Nøstdahls kommentar: - Salt er et spektakulært kunstprosjekt som skal bevege seg rundt i nordområdene, og ha destinasjoner i flere ulike land. Som nomadene vil miljøaspektet og varsomheten overfor naturen stå sterk i prosjektets filosofi. Ferden starter på Langsanden på Sandhornøy i Gildeskål kommune 29. august 2014. Det skal bygges infrastruktur på stranden med restaurant, verdens største sauna, konsert- og klubbscene, overnattingsenheter etcetera.

Reise hit: Direktefly Oslo – Bodø, Widerøe flyr også direkte fra Bergen, Nordlandsbanen.

KLAR SJØ: Bilde fra Kjerringøy, rett nord for Bodø. Foto:LINE MØLLER,

Troms fylke:

Tromsø:

Nøstdahls kommentar: - Det blir jo ikke mørkt i Tromsø i sommer, så du får dobbelt så mye for pengene. Midnattssola gir ekstra energi for byvandring, uteliv, artige turer til havs og til fjells og festivaler. Og det beste av alt, det er ledig plass i Tromsø i sommer.

Lyngen

Nøstdahls kommentar: - Lyngsalpene er et av de store, alpine landskapene i Norge. Fjellene stiger rett opp av havet på begge sider av fjorden. Lyngsalpene er fjellrekken i hjerte av Lyngenfjorden med flere bygder som karrer seg plass mellom fjellet og havet. Lyngsalpene har isbreer, daler og innsjøer og er du på tur vil du oppdage et rikt dyre og fugleliv, samt fauna. Er du heldig treffer du på en rein eller to.

Senja

Nøstdahls kommentar: - Vakre, idylliske Senja er Norges nest største øy (1569 kvadratkilometer) og ligger på 69 grader nord. Her kan du nyte hav, fjell, strender, fiskevær og innland, alt innen et par timers kjøretur. Rett utenfor døren ligger et av verdens beste fiskefelt og havørnområder.

Reise dit: Fra Tromsø med buss, Hurtigrute, ferje eller privat bil

Rundhaug gjestegård

Nøstdahls kommentar: - Et trehotell bygd for engelske lakselorder i 1905 havnet i begivenhetenes sentrum i 1940. I dag er det kun fred og ro her. Om sommeren kommer laksefiskerne ennå til Rundhaug hotell, som tradisjonen tro tilbyr overnatting med fiskerett.

Reise dit: Fly til Tromsø eller Bardufoss. Kjøretid fra Bardufoss lufthavn: 20 min og fra Tromsø 1t 40 min.

Harstad

Nøstdahls kommentar: - En av verdens nordligste og vakreste skjærgårder ligger i Harstad. Her kan du oppleve rikt arktisk dyreliv, flere hundre øyer, holmer, skjær, nydelige strender og berømte historiske steder fra vikingtiden. Aktive opplevelser i ditt eget tempo.

Reise dit: Fly til Evenes lufthavn, hurtigbåt eller Hurtigruten.

Finnmark fylke

Kirkenes

Nøstdahls kommentar: - Start dagen med en ribbåtur ut på kongekrabbesafari og tilhørende lunsj med ny dampet selvfisket kongekrabbe. Så en elvebåttur langs den norsk-russiske i den naturskjønne Pasvikdalen. Der renner den store Pasvikelva, som er Norges nest største når det gjelder vannføring. Elva består av store innsjøer som er bundet sammen med korte trange elveløp, og midt i elva går grensen mellom Norge og Russland.

Vardø

Nøstdahls kommentar: - En kjøretur til 71 grader nord, en avstikker gjennom arktisk kystnatur utenom alle turiststrømmer. Nasjonal turistvei til Havøysund er på alle måter en reise utenom allfarvei, særlig om du kommer deg helt ut til Fruholmen fyr. Vardø er Norges eneste by i arktisk klimasone.

Nordkapp

Nøstdahls kommentar: - Nordkapp, på over 71 grader nord og rundt 2000 kilometer fra Nordpolen, befinner seg ved enden av den europeiske landmassen, på Magerøya. Selve platået stiger 307 meter nesten rett opp fra Nordishavet, men er flatt på toppen. Litt nede i bergskrenten ligger klippeformasjonen Nordkapphornet, som er et gammelt samisk offersted.

Reise dit: Buss fra turistinformasjonen i Honningsvåg sentrum.

LANGT NORD: Nordkapp. Foto:GJERMUND GLESNES,

Sørøya:

Nøstdahls kommentar: - Sørøya er Finnmarks største øy, og med sin ville natur, mange små og store fjorder, høye fjelltopper og rike fiskefelt, er øya et eldorado for naturelskere generelt og havfiskere spesielt. Her får du så mye og stor fisk at mange betrakter Sørøya som et av verdens beste områder for havfiske.

Reise dit: Fly fra Tromsø eller Hammerfest, hurtigbåt fra Hammerfest eller Øksfjord, eller buss fra Alta.

Svalbard

Nøstdahls kommentar: - Turmulighetene er mange på Svalbard og ofte kan ulike aktiviteter kombineres- gjerne over flere dagers varighet. Om sommeren kan man kombinere fotturer med båttransport eller cruise.

Reise dit: SAS og Norwegian flyr fra Oslo direkte til Longyearbyen og Widerøe flyr fra Bergen, Bodø og Tromsø direkte til Longyearbyen.

Flere artikler

 1. Frykter lang omvei med fly fra Evenes: – En særdeles trist dag

 2. VG MENER: Ambisiøse togplaner i nord

 3. Full storm i nord: - Det rister godt i bygget

 4. Aurora borealis: Her kan du se nordlyset

 5. Sommeropplevelser i fascinerende Finnmark

Fra andre aviser

 1. Den største stasjonen vil ha 300 passasjerer om dagen. Er det likevel gode grunner til å bygge jernbane i Nord-Norge?

  Aftenposten
 2. Reiselivsbransjen jubler: – Helt ypperlig

  Fædrelandsvennen
 3. – Dersom vi får VM til Narvik, har vi større sjanse til å melde oss på i en OL-kamp

  Bergens Tidende
 4. Her ankommer de første «Syden-turistene» Sørlandet: – Det var faktisk varmere i Bodø

  Fædrelandsvennen
 5. «Det dere har sørpå, er bare leketog»

  Aftenposten
 6. «Det dere har der sørpå, er bare leketog. Det vi har, er Ofotbanen»

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no