Grafikk: Tom Byermoen

- Har drept 5.567 siden 1950-tallet: Dødsmanet krevde nytt offer i Thailand

(VG Nett) De livsfarlige kubemanetene i Thailand har krevd et nytt menneskeliv.

Publisert:

I april døde en svensk jente (11) etter å ha blitt brent av en kubemanet på Koh Lanta i Thailand. Nå bekrefter direktøren for Phuket Marine Biological Centre, Wannakiat Tubtimsang, at flere har blitt manetenes rov.

I slutten av oktober døde en svømmer av skadene han pådro seg etter nærkontakt med en kubemanet, skriver avisen Matichon.

- Giften fra en kubemanet kan ta livet av et menneske i løpet av tre minutter. Hvis giften kommer inn i blodet, kan offeret oppleve hjertesvikt, sier Tubtimsang til avisen.

- Flere turister til sykehus

Flere turister skal ha blitt brakt til Krabi Provincial Hospital og helsestasjonen i Phi Phi med skader etter å ha blitt brent av kubemaneter på strendene i Thailand den siste tiden, ifølge lokalavisen. De fleste av ofrene skal ha drevet med snorkling da uhellet skjedde.

Som VG Nett tidligere har skrevet, satte myndighetene i Thailand i gang undersøkelser etter at den svenske jenta ble drept. Det ga nedslående resultater. Det som kan være livsfarlige maneter ble funnet flere steder langs østkysten av Phuket.

Funnet flere steder

DØDELIG VAKRE: Kubemaneter, også kalt box jellyfish. Foto: EPA/AP

Matichon skriver nå at kubemanetene også er funnet i Nambor Bay på Phuket, Loh Samah Bay på Krabi, og på øyene Lanta og Phi Phi.

Kubemaneten, som også kalles box jellyfish eller sjøveps på norsk, har vært svært sjelden i Thailand. I alle fall til nå.

- I løpet av bare ett år har vi funnet en masse kubemaneter i Andaman-havet. Tallet fortsetter å øke, og vi vet ikke hvorfor, sier Wannakiat Tubtimsang til Matichon.

150.000 nordmenn på vei

Thailand er på full fart inn i høysesongen. I løpet av vinteren vil om lag 150.000 norske turister dra til landet, ifølge Star Tour.

Etter at VG skrev om saken forrige uke, har Star Tour advart sine reiseledere i Thailand om manetinvasjonen. Ifølge flere medier, har også turistmyndighetene i Thailand nå gått ut med en advarsel, og ber badende holde seg unna spesielle områder - uten å gå inn på hvilke områder det er snakk om.

Også i 2002 skal en australier og en sveitser har blitt drept av kubemaneter i Thailand, skriver avisen Phuketwan.

Verdens giftigste dyr

Professor Wayne Hodgson, som leder giftgruppen ved Monash University i Australia, forsker på kubemaneter.

- Kubemaneten er angivelig verdens giftigste dyr. Vi jobber nå med å finne ut hvorfor den dreper folk så raskt, og hvorfor motgiften er så lite effektiv, sier han til The Australian.

Ifølge Bangkok Post har kubemanetene forårsaket 5.567 dødsfall siden 1954.

Jan Helge Fosså, marinbiolog ved Havforskningsinstituttet i Bergen, understreket overfor VG at det ikke er generelt farlig å bade hverken i Thailand eller Phuket.

- Men det er viktig å være på vakt, sa han til VG forrige uke.

Kilde: VG Nett/ScandMedia

MINNESTUND: Svenske turister deltar i en minnestund for den 11 år gamle jenta som ble drept av en kubemanet i Thailand i vår. Foto: Aftonbladet
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no